glasujte u našoj anketi / Bivši izbornik otkrio nam što misli o eventualnom ukidanju gola u gostima: Biste li vi mijenjali pravila?

Image
Foto: STR-3928/PIXSELL

Bivši izbornik iznio nam je svoj stav o mogućnosti ukidanja prednosti koju donosi gol u gostima, a vi nam možete ostaviti svoje mišljenje u anketi

6.2.2019.
11:15
STR-3928/PIXSELL
VOYO logo

Danas u 13:30 sati krovna europska nogometna organizacija (UEFA) održat će u Rimu radni sastanak na kojem će se naći brojne točke, a prema pisanju njemačkog Kickera, jedna od najupadljivijih bit će ona o eventualnom ukidanju prednosti koju u nokaut fazi natjecanja nosi gol na gostujućem terenu. 

Pravilo je to uvedeno 1965., davno prije no što su Liga prvaka i Europska liga bile u sadašnjem formatu kakvog ga svi znamo i teško je uopće zamisliti najelitnija europska natjecanja bez njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici UEFA-e smatraju kako je spomenuto pravilo u prošlosti imalo mnogo više smisla nego danas. Putovanja su bila duža, domaći tereni bili su veća prednost nego danas, a dimenzije terena i lopte nisu bile standardizirane, smatraju iz UEFA-e.

Mnoge stvari dakle, idu u prilog promjeni dosadašnje prakse, no pitanje je hoće li navijačima 'sjesti' napuštanje dugo održavane tradicije. Za mišljenje o spomenutoj temi pitali smo bivšeg izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Otta Barića, trenera bogatog inozemnog rezimea koji se naigrao takvih utakmica kroz karijeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilo gola u gostima, kaže Barić, slabiju momčad stavlja u vrlo podređenu poziciju.  

"Igrao sam puno takvih utakmica u kojima je odlučivalo spomenuto pravilo. Gol u gostima po meni predstavlja preveliku prednost za jake klubove. Oni ako zabiju gol ili dva u gostima, mogu ostatak prve utakmice učiniti nezanimljivom, da ne pričam o uzvratu na domaćem terenu u kojem se mogu u potpunosti okrenuti taktiziranju što ponekad nije lijepo za gledati." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gol u gostima, u slučaju da bude postignut, automatski će svesti šanse za produžetke nakon dvije utakmice na minimum. A produžeci su, reći će Otto, dio kup sustava u nogometnim natjecanjima, dio magije koju gledatelji žele vidjeti i šteta je oduzimati im to. Njegov glas dakle, definitivno ide ukidanju pravila. 

"Mislim da bi to bila pozitivna stvar za nogomet. Sada je situacija takva da ukoliko neka momčad da pogodak u gostima, neriješen ishod nakon druge utakmice može biti samo ako rezultat u uzvratu bude identičan kao u prvom susretu. Mislim da više ni nema potrebe za to, kao što kažete, dimenzije svih terena su iste, lopte su iste i u UEFA-i dobro razmišljaju kad kažu kako će se podići atraktivnost u igri."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što vi kažete? Jeste li za očuvanje tradicije ili modernizaciju kroz nove mijene pravila u europskim natjecanjima? Glasujte u našoj anketi i izrazite svoje mišljenje. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo