Bilić otkriva i koristi tajne gospodara prstenova

'Uvijek razmišljam što mi se sviđa kod trenera i što mogu iskoristiti.

12.5.2011.
19:33
VOYO logo

Hrvatski izbornik Slaven Bilić dao je intervju za internetsku stranicu Beyond The Pitch u kojem je govorio o svojim trenerskim počecima, hrvatskim igračima, Ligi prvaka te o situaciji u našoj skupini za plasman na EURO 2012.

"Favoriti smo u skupini. Dobro smo krenuli i bili prvi do utakmice s Gruzijom, no nismo odigrali dobro i taj je poraz bio veliki udarac za nas. Sada se situacija zakomplicirala, ali još smo uvijek u dobroj poziciji. Puni smo samopouzdanja da ćemo se plasirati na EURO", kazao je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu li se od Hrvatske uvijek očekivati vrhunski rezultati?

"Sami smo postavili visoke standarde. Još od hrvatske neovisnosti smo imali odlične igrače. Na EP-u 1996. godine došli smo u četvrtfinale i ispali od Njemačke koja je postala prvak. Dvije godine kasnije na SP-u smo osvojili broncu. S jedne strane je nevjerojatno da navijači i mediji u Hrvatskoj očekuju da reprezentacija dobije gotovo svaku reprezentaciju. Ljudi svugdje imaju prevelika očekivanja", izjavio je Bilić i prisjetio se početka trenerske karijere:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek sam učio od najboljih. Bio sam u Arsenalu i gledao Arsenea Wengera. Zatim sam otišao u Juventus i pratio Marcela Lippija. Prvi klub mi je bio Hajduk. Vidio sam se kao trener kluba koji radi svaki dan, ali je to bila dobro prilika jer hrvatska liga nije jaka. Nakon toga sam dobio poziv mlade reprezentacije. Prihvatio sam izazov, postao trener i pojavili su se neki odlični igrači kao Eduardo, Modrić i Ćorluka", priča hrvatski izbornik, koji je poznat po tome što njeguje prijateljski odnos s igračima.

"Uvijek razmišljam što mi se sviđa kod trenera i što mogu iskoristiti. Mnogo čitam, posebno biografije trenera iz NBA poput Phila Jacksona, iz kojih možeš mnogo naučiti. Želim biti blizak s igračima. Ne slažem se s nekim trenerima da se igračima treba postaviti vojnički. Svoj autoritet gradim na znanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Nikola Kalinić u Blackburnu u drugom planu?

"Kalinić je u prvoj sezoni bio dobar iako nije zabio mnogo golova. Nakon toga su me zvali mnogi engleski menadžeri i raspitivali se za njega. Za reprezentaciju je dobro igrao, ali onda više nije igrao u Blackburnu. Možda je za njega najbolje da ode iz kluba", kazao je Bilić te dodao da se West Ham zanima za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da sam zainteresiran za taj posao. Kad si izbornik, moraš mnogo improvizirati i ovisiš o trenerima koji rade s tvojim igračima. Jedini razlog zbog kojeg nisam prihvatio neke ponude je taj što nisam završio posao s hrvatskom reprezentacijom. Neki prijatelji su mi govorili da prihvatim te ponude, ali bih to doživio kao izdaju. Volim West Ham i ta će prilika doći nakon što završim s Hrvatskom, a nadam se da će to biti nakon EURO-a 2012. godine".

Bilić kaže da je Hrvatskoj danas vrlo teško igrati jer se velika većina protivnika suprotstavlja na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protivnici uvijek igraju na isti način – daju ti loptu i povuku se. To ti može donijeti rezultat, ali utakmice postaju dosadne zbog takve taktike. Posebno u reprezentacijama gdje je svaki bod važan i treneri su preoprezni. Nogomet je sport koji moraš igrati s mudima, za navijače i zabaviti ljude. To ne znači da moraš biti ekstreman, potpuno ofenzivan, ali mora biti lijepo. To je tvoj posao, a ne samo pobjeđivati", rekao je Slaven Bilić, koji se nada da će Ligu prvaka osvojiti Manchester United, a ne Barcelona.

Vezani članci:

arti-201105060286006 arti-201105030751006 arti-201105020762006 arti-201104130495006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo