BILIĆ KOMENTIRAO SKANDAL KOJI JE OVIH DANA TOP-TEMA U ENGLESKOJ: / 'Neka se to odmah zabrani'

Image
Foto: Profimedia

Ovu je akciju podržao i Slaven Bilić koji je za BBC rekao kako će svojim igračima to zabraniti čim istraživanje dokaže tezu

20.11.2020.
11:09
Profimedia
VOYO logo

Proteklih dana jedna od gorućih tema u engleskom nogometu je umiranje bivših nogometaša od demencije. Ček petorica grača koja su 1966. godine osvojila Svjetsko prvenstvo umrle su posljedica te bolesti, a posljednji su Nobby Stiles i Bobby Charlton.

Nakon smrti Stilesa njegova je obitelj pozvala engleske nogometne dužnostnike da se što prije pobrinu oko tog skandala s demencijom u nogometu, a akciju je pokrenuo Geoff Hurst, legendarni igrač čiji su golovi donijeli naslov svjetskog prvaka Englezima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi kako forsiranje udaranja lopte glavom, posebice na treninzima zaslužno za veliki broj oboljenja od demencije. Njegove izjave potkrjepljuje i istraživanje u kojem se navodi kako nogometaši imaju tri i pol puta veće šanse da će umrijet od demencije nego ostatak svijeta. Zbog toga je izrečena zabrana djeci mlađoj od 11 godina da na treningu udaraju loptu glavom.

Image
Foto: Profimedia

Manager of West Bromwich Albion, Slaven Bilic - Brighton & Hove Albion v West Bromwich Albion, Premier League, Amex Stadium, Brighton, UK - 26th October 2020

Editorial Use Only - DataCo restrictions apply Brighton & Hove Albion v West Bromwich Albion, Premier League, Football, Amex Stadium, Brighton, UK - 26 Oct 2020,Image: 565641784, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications., Model Release: no

Podržava i Bilić

Ovu je akciju podržao i Slaven Bilić koji je za BBC rekao kako će svojim igračima to zabraniti čim istraživanje dokaže tezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada neću zabraniti svojim igračima udaranje lopte glavom na treninzima, a mislim da zabranom igranja glavom na utakmicama to više ne bi bio nogomet, ali ako istraživanje pokaže da često udaranje lopte glavom izaziva demenciju, neka se to odmah zabrani", rekao je Bilić.

Bilić zagovara istraživanje i podržava osvještenost oko ovog problema. "Ne znam što će istraživanje pokazati, ali mislim kako je sjajno da se prepoznao problem i da se o njemu govori. Svakako, ako se dokaže povezanost između udaranja lopte glavom i demencije, treba zabraniti igranje glavom na treninzima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo