ČEKA SE ODLUKA / Barcelona ostaje bez Lige prvaka usprkos naslovu? 'Izvjesno je da će biti izbačena'

Image
Foto: Profimedia

Novi španjolski prvak pod teškim je optužbama, a istraga i dalje traje

15.5.2023.
17:28
Profimedia
VOYO logo

Barcelona je osvojila svoju 27. titulu prvaka Španjolske, dominirajući La Ligom ove sezone pod vodstvom Xavija Hernandeza. Međutim, njihovo sudjelovanje u Ligi prvaka ostaje upitno zbog tekuće istrage o navodnom podmićivanju sudaca. Optužuju ih da su od 2001. do 2018. platili 7,3 milijuna eura tvrtki koju je vodio bivši član sudačke komisije, Enrique Negreira.

Image
STIPE MIOČIĆ /

Na današnji dan prije sedam godina iz Brazila je odjeknulo: 'Hrvatska, imamo prvaka!'

Image
STIPE MIOČIĆ /

Na današnji dan prije sedam godina iz Brazila je odjeknulo: 'Hrvatska, imamo prvaka!'

Unatoč ovim optužbama, UEFA je krajem travnja najavila da će Barceloni dodijeliti licencu za nadolazeću Ligu prvaka, omogućujući im sudjelovanje unatoč tekućoj istrazi. Međutim, UEFA je također istaknula da ne posjeduje informacije koje bi podržale zabranu natjecanja Barceloni, jer nije dokazana "jasna nekompatibilnost" između pozicija koje je Negreira obnašao i kao vlasnik tvrtke koja je primila sporne uplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se pojave novi dokazi koji bi ukazali na prekršaj od strane Barcelone, a klub bude izbačen iz Lige prvaka iduće sezone, procjenjuje se da bi to moglo koštati klub barem 100 milijuna eura, uzimajući u obzir nagradni fond i zaradu od dana utakmice.

Potpredsjednik Real Betisa, José Miguel López Catalán, izrazio je uvjerenje da je vrlo vjerojatno da će Barcelona biti izbačena i drastično kažnjena. Izrazio je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost oko ovog slučaja, te je istaknuo važnost da se ovaj slučaj ne zanemari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo vrlo izvjesnim da će Barcelona biti suspendirana na godinu dana bez sudjelovanja u Europi. Ljuti smo i zabrinuti. Vrlo je važno da se ovaj slučaj ne zaboravi i da se ne prijeđe preko toga. UEFA ima mehanizme i prilično sam nestrpljiv jer se radi o najvećem skandalu u povijesti španjolskog nogometa'', rekao je Lopez Catalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On očekuje da će UEFA svoju odluku objaviti u lipnju, kada će biti poznato više informacija. U međuvremenu, López Catalán je izrazio zabrinutost zbog trenutnog stanja suđenja i VAR sustava u LaLigi, te je pozvao na promjene kako bi se poboljšala transparentnost i proces žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo