KUDA PLOVI MODRI BROD / Austrijanci su pročitali Dinamo: Čačić za uzvrat mora smisliti plan B i riješiti dva velika problema

Image

Zagrebačka je momčad u Salzburgu pokušala primijeniti još jednom recept koji je uspješno funkcionirao protiv Chelsea na Maksimiru no ovog puta su naišli na zid

6.10.2022.
11:37
VOYO logo

Dinamo je u srijedu u 3. kolu Lige prvaka poražen od Red Bull Salzburga s 1:0. Iako su Modri igrali organiziran i prilično discipliniran nogomet doživjeli su drugi poraz u nizu u elitnom europskom natjecanju, a rasplet situacije na terenu je dobrim dijelom podsjećao na gostovanje u Milanu.

Zagrebačka je momčad u Salzburgu pokušala primijeniti još jednom recept koji je uspješno funkcionirao protiv Chelsea na Maksimiru. Formacija 3-5-2 sa suženim prostorom među linijama i niskim blokom te Petkovićem i Oršićem koji su uz potporu veznog reda i bočnih igrača trebali osigurati put do Salzburgovog gola kroz brzu tranziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UNATOČ PORAZU /

Bad Blue Boysi spektakularnom bakljadom zapalili Arenu u Salzburgu: Sve je bilo u dimu

Image
UNATOČ PORAZU /

Bad Blue Boysi spektakularnom bakljadom zapalili Arenu u Salzburgu: Sve je bilo u dimu

Red Bullov presing zagonetka za Modre

Salzburg je visokim presingom pokušao onemogućiti Zagrepčane da razviju igru te su u prvih 15-ak minuta uslijed grešaka Dinamovih igrača imali nekoliko obećavajućih situacija koje su propale zbog nesigurnosti i brzopletosti u završnim dodavanjima.

Nakon toga se Dinamo prilagodio te su sve lakše odolijevali presingu zahvaljujući dobrom pozicioniranju i pas igri Mišića. Time su Modri uspostavili kakvu takvu ravnotežu te smo u prvom poluvremenu gledali prilično izjednačenu utakmicu iz koje treba izdvojiti tek priliku Sučića koji je u 16. minuti spretno i sretno prošao kroz Dinamovu obranu no Livaković ga je sjajno zaustavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modri su držali nulu, no već pred kraj poluvremena su se počele pojavljivati pukotine na najosjetljivijem mjestu. Naime, u fazi napada Dinamovi bočni igrači, Robert Ljubičić i Sadegh Moharrami, su morali stajati široko kako bi se lakše odoljelo pritisku Austrijanaca i kako bi Zagrepčani bili opasni. S druge strane, u fazi obrane su morali stajati blizu stoperima kako bi što efikasnije neutralizirali lopte u prostor prema bočnim igračima Salzburga. Dinamo je trkački malo posustao krajem prvog dijela te su Austrijanci po oduzetoj lopti na sredini igrališta pokušali eksploatirati situacije u kojima Ljubičić i Moharrami ne uspiju na vrijeme stići iz napadačke u obrambenu poziciju.

Image
Foto: Sofascore

Pukotine u Dinamovom sustavu

To Austrijancima do poluvremena nije pošlo za rukom, no upravo je iz takve situacije došlo do kaznenog udarca iz kojeg su domaćini stigli u vodstvo. Treba biti iskren i konstatirati da je penal posve ispravno dosuđen, jer uz blagi kontakt rukom Moharrami spotiče s leđa igrača Salzburga što je i više nego dovoljno da se pokaže na bijelu točku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Imao je Salzburg još nekoliko izglednih situacija. Najveća je ona Šiškova kada je glavom s pet metara pogodio Livakovića u lice. Preko Luke Sučića su tražili pukotine između stopera i bočnih igrača te su Zagrepčani uspijevali u nekoliko navrata spriječiti drugi pogodak zahvaljujući požrtvovnosti uže obrane.

S druge strane, Dinamo veći dio utakmice nije bio pretjerano opasan, a razlog je prilično jednostavan. U dosadašnja dva dvoboja Lige prvaka Modri su protivnicima stvarali najviše problema u situacijama kada bi iz defenzive po oduzetoj lopti brzo pronašli Petkovića koji je osvajao duel i onda tražio Oršića koji bi u sprintu ulazio iza obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijanci ugasili Petkovića i Oršića

Image
Foto: SofaScore

Ovog puta su Austrijanci dobro skautirali Dinamo te je Petković jako teško uspijevao izaći na kraj s fizički snažnim defenzivcima Salzburga što pokazuju i svega četiri od 13 duela na tlu. U zraku je pak bio sasvim solidan dobivši šest od 11 skokova. Nije ga ni dribling služio, a upisao je čak 28 izgubljenih lopti. Ništa bolja situacija nije bila ni kod Oršića koji je završio utakmicu bez udarca i sa samo 33 kontakta s loptom. Ubilježio je i on 13 izgubljenih lopti te je bilo jasno da je udvajanje koje su na njemu prakticirali Capaldo i Amar Dedić funkcioniralo.

Drugim riječima, Petković se nije uspijevao nametnuti usprkos nekoliko lijepih poteza, a samim tim je Mislav Oršić ostao bez upotrebljivih lopti. Obrana Salzburga je centarfora Dinama doslovno izgurala prema kutu igrališta te ga tamo 'zarobila'. Vezni red Salzburga je trkački i u duel igri izdominirao vezu Modrih u kojoj se tek Mišić uspijevao nositi s potentnim i u ovoj utakmici trkački dominantnim Austrijancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Čačićeva potraga za alternativom

Pred kraj utakmice je Ante Čačić zaigrao na sve ili ništa. Prešao je na 4-4-2, a Salzburg se pomalo istrošen odlučio na svjesno povlačenje i čekanje kontri. Modri su uspijevali češće prenijeti igru na polovicu domaćina te su imali inicijativu, ali najbolja šansa nije bila produkt uigrane akcije nego krive procjene do tada dobrog Strahinje Pavlovića. Drmić je dobro pucao s 14 metara, ali vratar Kohn je sjajno obranio.

Odmah potom je na drugoj strani Šeško izašao licem u lice s Livakovićem, no reprezentativna jedinica ga je zaustavila na sličan način te je tim potezom ostavio Modre u igri. U smiraj utakmice činilo se da će Zagrepčani ipak doći do bodova. Mladi Martin Baturina se na lijevoj strani kaznenog prostora Red Bulla lijepo oslobodio čuvara i prekrasnim ubacivanjem našao Drmića u srcu kaznenog prostora. Bila je to situacija kakvu rasni centarfor ne propušta, no bio je u zaleđu, a Modri su ostali praznih ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Modrima treba?

Nakon prvog ciklusa ovosezonske Lige prvaka jasno je da je Dinamo danas ozbiljna europska ekipa koja se može potući sa svakim, no isto tako ima jasna kvalitativna ograničenja. Čačić Boysi imaju i dalje sve u svojim rukama. Dvije utakmice kod kuće protiv nominalno jačih protivnika su poligon na kojem će tražiti europsko proljeće ili čak drugi krug Lige prvaka, no Ante Čačić će već u utorak u Zagrebu morati izvući više iz svoje svlačionice.

Na ovom nivou se momčadi puno brže prilagođavaju protivnicima, no što je to slučaj u HNL-u te je dojam da je Dinamova igra koja je donijela puni plijen protiv Chelseaja pročitana. Ante Čačić će za utorak iz rukava morati izvući plan B kako bi prestao u ofenzivnom dijelu ovisiti isključivo o paru Petković – Oršić. Također, morat će pronaći način da skrije univerzalne manjkavosti sustava 3 – 5 – 2, ako će ga uopće koristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modri se imaju čemu nadati no sreća im se neće osmjehnuti osim ako je sami ne izazovu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo