Dotaknuo se prošlosti / Australski reprezentativac srpskih korijena : 'Pritisak je kad sam bježao od rata'

Image

Degenek je dođen 1994. godine u Kninu

25.11.2022.
13:31
VOYO logo

Nogometaši Francuske, aktualni svjetski prvaci, otvorili su SP kojem je domaćin Katar, pobjedom protiv Australije 4-1 (2-1) u ogledu prvog kola skupine D. U Australiji ima puno nogometaša koji potječu s ovih prostora, a jedan od njih je njihov reprezentativac srpskog podrijetla Miloš Degenek, defenzivac Columbus Crewa. Nakon teškog poraza od Francuza novinar je pitao Degeneka osjeća li pritisak, što je on odbacio s podsmjehom.

"Mislite da je ovo pritisak? Ne, ovo nije pritisak. Pritisak je kada sam kao beba bježao od rata, pritisak je kada sam sa šest godina bio usred novog rata. To je pritisak. To je pritisak, nogomet je radost", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši nogometaš Crvene zvezde i australski reprezentativac Degenek rođen je u travnju 1994. godine u Kninu. Imao je, dakle, svega 18 mjeseci kada je njegova obitelj pobjegla u Aranđelovac u Šumadiji, ali nerijetko za razne srpske medije prepričava svoje nesretno djetinjstvo kao da ga je jučer proživio.

"Mrzim rat. Rođen sam u Hrvatskoj 1994. godine u vrijeme rata za neovisnost. Bio je to težak period za moju obitelj. Imao sam 18 mjeseci kada sam morao napustiti naš grad Knin. Bio sam na traktoru s majkom i ocem devet dana dok smo bježali prema Srbiji" , rekao je jednom prilikom pa poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oluja je velika tragedija. To nije ni oluja, to je protjerivanje ljudi iz domova, otimanje imovine. Ne sjećam se jer sam bio mali, ali se moji sjećaju svega i žive tako s tim. Znam iz priča roditelja, bake i djeda da smo devet dana išli traktorom. Zauvijek će ostati veliki žal i tuga za tim što smo sve ostavili dolje. Ali, to je bilo i uvijek će biti naše. Naše kuće, mjesto gdje smo se rodili i postali ljudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo