FOTO/VIDEO: / Sportska nesreća! Argentina se namučila protiv hrabrih Zmajeva

Nogometaši Argentine svoj su lov na naslov prvaka svijeta u Brazilu uspješno započeli. Pobjedili su hrabru Bosnu i Hercegovinu rezultatom 2:1 i upisali prva tri boda u skupini F Svjetskog prvenstva

15.6.2014.
17:32
VOYO logo

ARGENTINA: Romero, Garay, F. Fernandez, Campagnaro, Rojo, Zabaleta, Mascherano, Di Maria, M. Rodriguez, Aguero, Messi.

BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Spahić, Kolašinac, Mujdža, Bicakčić, Pjanić, Bešić, Hajrović, Lulić, Misimović, Džeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 1:0 Kolašinac -ag (3.), Messi 2:0 (65.), 1:2 Ibišević (85.) Samim time što su zaigrali protiv Messija i društva, naši susjedi su imali podršku 200 milijuna Brazilaca koji su željeti da njihovim susjedima Argentincima - crkne krava.

Koliko god ove dvije reprezentacije bile nogometno i karakterno različite, na ovom SP-u imaju nešto zajedničko. A to je euforija sa kojom su ispraćeni u Brazil. Argentinci su na Mundijal otputovali sa jasnom porukom navijača - "ne vraćajte se bez finala"!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna, sa druge strane, po prvi puta nastupa na jednom velikom natjecanju. Cijelu BiH trese nezapamćena nogometna groznica, svi su u potpunosti u Brazilu sa svojim Zmajevima. Bosna i Hercegovina je uoči susreta najavila kako na Mundijal nisu došli sa bijelom zastavom. Baš naprotiv. Došli su se boriti! Argentina je, pak, najavila totalni juriš od prve minute na gol Begovića.

//cdn.playwire.com/bolt/js/embed.min.js

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica je pokazala kako su Bosanci bili bliže istini u svojim izjavama. Iako su otvorili susret nesretnim autogolom Kolašinca, Bosna je u prvom poluvremenu u potpunosti izdominirala Argentinu koja je prvi udarac u okvir gola uputila tek u 31. minuti.

Messi je bio totalno predvidiv i spor, a ofenzivna linija Argentine je izgubila bitku sa bosanskim veznim redom. Da je bilo više sreće Bosna je preko Lulića u 41. minuti koji je, nakon izvedenog kornera, odlično tukao glavom, mogla doći do izjednačenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajrović je, pak, u prvom poluvremenu dva puta Argentincima prodao odličan lažnjak, i napravio višak koji Bosanci nisu uspijeli realizirati.

Izbornik Argentine Alejandro Sabella u poluvremenu je promijenio formaciju iz 3-4-3 u 4-3-3 i dva igrača, Higuaina i Gaga umjesto Maxi Rodrigueza i Campagnara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosna je i u nastavku nastavila sa svojim starim navikama u ovom dvoboju, napadima na gol Argentine. No nakon desetak minuta visokog presinga Sušićevi izabranici su ostali bez snage, pogotovo oni u veznom redu, pa su Argentinci sve češće dolazili do Begovića. Aguero je bio neprecizan tri puta.

Ali kada je Messi, koji je do tada bio nevidljiv, dobio prvu priliku odmah je i zabio za 2:0. Prošao je trojicu braniča BiH i potom plasiranim udarcem uz pomoć vratnice matirao nemoćnog Begovića, bacivši u 61. minuti u trans navijače Argentine koji su u nedjelju osvojili Rio de Janeiro. Prema procijeni, u Rijo ih je doputovalo oko 50 000. I na kraju su se veselili, pobjedi, ne dojmu svojih ljubimaca koje je malo i dobra vila čuvala u ovom dvoboju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A više od 76 000 ljudi na Maracani vidjelo je jednu hrabru Bosnu koja je u 85. minuti zabila svoj prvi gol na SP-u u povijesti zahvaljujući strijelcu Ibiševiću. Ali i pala protiv sastava sa većim internacionalnim međunarodnim iskustvom. I samo zahvaljujući tom iskustvu, Argentina je došla do prva tri boda na natjecanju. Jer nogometno i nisu baš puno pokazali, a tomu svjedoči i statistika. Bosna je uputila čak 11 udaraca u okvir gola od ukupno 16, u odnosu na 11 udaraca Argentine, od kojih je 5 išlo u okvir gola.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo