TURBULENTNO LJETO / Analizirali smo prijelazni rok Dinama i dali mu svoju ocjenu: U anketi nam recite što vi mislite!

Image
Foto: PIXSELL

U idućim mjesecima dobit ćemo odgovore na brojna pitanja

10.9.2023.
10:25
PIXSELL
VOYO logo

Završen je još jedan prijelazni rok, a ovog ljeta oči su najviše bile uprte u poslove Dinama. Zagrebački se klub posljednjih mjeseci našao usred raznih klupskih previranja i borbi za prevlast, navijači su sve brojniji i glasniji, ali klupska vrhuška i dalje oklijeva s ključnim promjenama. Sve to, utjecalo je na transfere i krvnu sliku svlačionice Plavih.

Image
KAPETAN POTPISAO /

Ademi se službeno vratio u Dinamo pa poslao poruku navijačima: 'Navijačima mogu obećati...'

Image
KAPETAN POTPISAO /

Ademi se službeno vratio u Dinamo pa poslao poruku navijačima: 'Navijačima mogu obećati...'

Kvartet reprezentativaca (Livaković, Ivanušec, Šutalo, Petković) ''prodaje'' se već godinama, ali do ovog ljeta svi su i dalje bili na okupu. Teško je suditi ovom prijelaznom roku bez da se osvrne na ono što se dogodilo u siječnju i ožujku ove godine, a to su odlasci Mislava Oršića i Arijana Ademija. Plavi su u kratkom roku ostali bez glavne napadačke igle, neumoljivog strijelca, te lidera, kapetana Akija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Dinamo kroz zadnjih par godina prodao i Gvardiola, Franjića, Jakića, Majera, okosnica momčadi bila je tu. Naravno, bilo je samo pitanje vremena kada će krenuti rasprodaja jer je teško za očekivati da će svi ostati u Dinamu do kraja karijere.

Sad, jedino je pitanje što je cilj: imati istu momčad na okupu nekoliko godina, stvarati ozbiljne rezultate i onda ih praktički prodati sve u samo par mjeseci ili svako ljeto prodavati jednu od zvijezdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je neizbježno

Dinamu se ovog ljeta dogodila ova prva situacija, te je nakon Oršića i Ademija, klub napustio reprezentativni trojac - Livaković, Šutalo, Ivanušec. Dinamo tu nije mogao ništa, svi oni imali su želju za odlaskom, htjeli su se iskušati u jačim i kompetitivnijim ligama, a Plavi su za njih dobili lijepu financijsku injekciju.

Jasno je naravno, kako u Maksimiru ne mogu momentalno zamijeniti te igrače, jednostavno to tako ne ide. Pokušalo se s nekim mladim ili nepoznatim igračima, a zasad to ne djeluje obećavajuće. Bez obzira na to što su bili svjesni prodaje klupskog srebra, kao i to da ih je nemoguće zamijeniti, dojma smo da su u Plavom salonu ipak imali puno vremena za pravovremenu reakciju, a na kraju su u posljednja dva tjedna bili najaktivniji, reklo bi se možda da se išlo i na svojevrsni ''horuk''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćene odštete na igrače koji ne igraju

Međutim, vratimo se na početak prijelaznog roka. Prvo je odrađen obavezan otkup Maura Perkovića u iznosu od 2 milijuna eura, a hrvatski U-21 reprezentativac nije igrao još od 30. travnja i proslave naslova na Poljudu. Zatim, stigao je Francuz Bernauer, koji je plaćen 1,2 milijuna eura. Stoper je skupio tek tri nastupa za Dinamo, iako ni u jednom od tih nastupa nije kiksao, štoviše Dinamo nijednom nije primio gol dok je on igrao. Ipak, očito treneri znaju nešto više od nas i vjerojatno nemaju povjerenja u njega.

Nešto kasnije, doveden je Japanac Kaneko, koji se dosad nije uopće naigrao, a njegova je posudba plaćena 400 tisuća eura, s tim da Plavi na kraju sezone imaju i opciju otkupa. U klub je još stigao i ukrajinski reprezentativni lijevi bek Mihajličenko, a nakon ispadanja od AEK-a doveden je i Lokomotivin dvojac - Stojković i Kačavenda. Taj se posao činio kao pun pogodak, ali onda se dogodio šok: Stojković je ozlijedio križne ligamente na zagrijavanju prije utakmice s Rijekom, a Kačavenda je nakon obnove stare ozljede bio primoran ići na novu operaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brže-bolje, u Maksimiru su reagirali i doveli Bayernovog Gabriela Vidovića, 19-godišnjaka koji je prošle sezone zabio 4 pogotka u dresu nizozemskog Vitessea. Mladi Vidović tako bi trebao uskočiti u kopačke Luke Ivanušeca, što neće biti tako jednostavno.

Image
Foto: Screenshot/Transfermarkt

U međuvremenu, klub je napustio već spomenuti reprezentativni trojac, a za Ivanušeca i Šutala zasad nije pronađena adekvatna zamjena. Ili možda je, samo to još ne znamo jer nismo vidjeli na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekolicina mladih igrača poslana je na posudbe, a oni koji su definitivno otpisani malo su i šokirali Dinamov navijački puk - Niko Janković i Marko Tolić. Jedan impresionira u Rijeci, a drugi u Slovanu iz Bratislave i mnogi se pitaju zašto oni nisu mogli ostati u svlačionici Plavih kao kvalitetni rotacijski igrači. Pogotovo zato što Dinamo ove sezone igra Konferencijsku ligu i bilo bi minuta za sve. Također, otpisan je i skupo plaćeni Bočkaj, mladi Barišić i Štefulj, a na samom kraju prijelaznog roka na posudbi je ostavljen i dovedeni Brodić.

Image
Foto: Screenshot/Transfermarkt

MINUS 3

To je naša ocjena za odrađen prijelazni rok u Maksimiru. Mnogi će reći da je ovo najgori prijelazni rok u povijesti, ali treba realno sagledati neke stvari. Prodaja reprezentativaca bila je neizbježna, a Dinamo si nije mogao priuštiti plaćanje velikih odšteta bez garancije igranja Lige prvaka, što se na kraju ispostavilo i dobrom odlukom, obzirom na šokantno ispadanje od AEK-a. Dinamova Uprava čupala je živce navijačima (u redu, ne samo zbog transfera, zbog tih drugih razloga će i nastaviti s tim), ali u zadnja dva tjedna probudilii su se i doveli nekolicinu igrača. Šteta zbog ozlijeđenog Lokomotivinog dvojca, ali u posljednja četiri dana popravljen je dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan kao spasitelj

Iz Bologne je na posudbu doveden talentirani stoper Sosa, u klub je vraćen Tibor Halilović, a onda posljednjeg dana prijelaznog roka, poslastica: Arijan Ademi vratio se iz Kine! Velika želja Uprave, trenera, igrača i naravno, navijača, ponovno je u omiljenom klubu i spreman je napraviti reda u svlačionici i na terenu. Osim njega, 8. rujna potpisan je i Fran Brodić, koji će sezonu provesti u Varaždinu.

Taj zadnji dan, po nekoj je našoj procjeni od nekakve mršave dvojke, ocjenu podigao na minus 3. Naravno, ne smije se zaboraviti kako je pozitivna stvar i ostanak Brune Petkovića u klubu. Teško je bilo za očekivati uz sva događanja u plavom salonu, miniranja, sabotaže i neslaganja, kako će u plavo gnijezdo sletjeti kapitalci za Ligu prvaka, ali obzirom da je i trener Jakirović kumovao nekim transferima u samom foto-finišu, očekuje se kako će on to posložiti kako je uspio i s nekim anonimcima u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz prodaju glavnih igrača, Dinamo je zaradio velik novac, a doveo je igrače koje nije puno platio. Zasad, od njih nema velike koristi, ali sezona je duga i na kraju se broje mrtvi. U anketi nam recite kako vi gledate na ljetni prijelazni rok Dinama.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo