Pogledajte pretužni oproštaj od Ivana Turine

13.5.2013.
19:33
VOYO logo

Turina je i ljudskim kvalitetama i pouzdanošću na golu zaslužio epitet 'dobri duh Dinama', proveo je u redovima hrvatskog prvaka devet godina (1998 - 2007), a u AIK-u tri (2010-2013), do tragedije koja se dogodila u noći 2. svibnja i šokirala sve koji su poznavali i voljeli 32-godišnjeg hrvatskog sportaša.

Svi oni našli su se u ovoga ponedjeljka na novom nacionalnom stadionu u Stockholmu, Friends Areni, kako bi prijateljskom utakmicom i posljednjim sportskim pozdravom odali počast velikom čovjeku i sportašu. Na stadionu od 50.000 mjesta okupilo se nešto više od 8.000 gledatelja, a igrala su se dva poluvremena po 27 minuta. Taj je broj, naime, Turina nosio na dresu, zbog čega je i njegov veliki prijatelj i bivši suigrač Jerko Leko, protiv AIK-a svoju sedmicu zamijenio brojem 27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sav prihod od ulaznica bit će uplaćen na račun Ivanove obitelji, dvije kćerkice blizanke i trudne supruge Senke. Zbog svega je toga je nogomet nekako bio u drugom planu. Dinamo je pobijedio 1:0 lijepim pogotkom Ante Rukavine u 22. minuti, AIK je imao veliku priliku i mogao je izjednačiti prije samog kraja utakmice, ali ovoga puta su se važnije stvari događale na tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači su uoči početka utakmice držali transparent na kojem je pisalo 'Joja zauvijek u našim srcima', a navijači AIK-a su razvili veliku crno-bijelu zastavu s likom Ivana Turine preko sjeverne tribine. Dirljiv govor pokojnom nogometašu održao je njegov nećak, hrvatski rukometni reprezentativac Manuel Štrlek, a kad je susret počeo skandiranje imena 'Ivan Turina', nije prestajalo.

27. minutu je cijeli stadion dočekao na nogama, a hrvatski su navijači zapalili baklje u dekoru pomiješanih, hrvatskih i švedskih zastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Dinamo je u Stockholm doputovao sa 17 igrača, a na travnjaku je sastav: Kelava, Vrsaljko, Jedvaj, Addy, Čalušić, Leko, Pamić, Brozović, Husejinović, Tomečak, Rukavina, dok su se u redovima AIK-a za ovu utakmicu aktivirale i dvije klupske legende u mirovini - Krister Nordin i Nebojša Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AIK je prije nekoliko dana na svojoj službenoj stranici objavio rezultate obdukcije Ivana Turine, no uzrok smrti i dalje ostaje nerazjašnjen pa se istraga nastavlja. Histološki nalaz trebao bi biti napravljen za dva mjeseca, a liječnici i dalje ne znaju je li za veliku sportsku tragediju kriva 'genetika'. Također, otklonili su mogućnost da je uzrok smrti vezan za bavljenje sportom. Zasad je utvrđeno samo da je Turina umro tijekom noći, između dva i tri sata te da je smrt nastupila trenutačno.

"Smrt je nastupila trenutno. Nismo ustanovili je li uzrokovana bilo kakvim vanjskim faktorom ili bavljenjem sportom. Na srcu nije pronađeno puknuće, ali moguće je da je sve povezano sa srčanim problemima koje je imao. Imao je povećano srce, što je normalno kod sportaša, i manju anomaliju na aorti", stoji u službenom objašnjenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo