Downsizing na najjače / Nissan predstavio revolucionarni turbomotor

Image
Foto: nissan

Nissan je predstavio revolucionarni 1,5-litreni trocilindarski benzinski turbomotor težak 40 kg, koji proizvodi 400 konjskih snaga i razvija više snage po kilogramu od motora bolida Formule 1.

31.1.2014.
11:53
nissan
VOYO logo

Jedinstvenim pogonskim sklopom u vozilu ZEOD RC Nissan ne samo da će na Le Masu ove godine utrti nove putove, nego će njegov prateći motor s unutarnjim izgaranjem revolucionirati standarde performansa i učinkovitosti.

Nissanov napredni model bit će prvo vozilo u Le Mansu koje će Circuit de la Sarthe u lipnju odvesti samo na električni pogon. Jedan krug svakog stinta (gorivni "stint" traje otprilike jedan sat) bit će odvožen samo na električni pogon, a poslije toga će posao preuzeti nov Nissanov 1,5-litreni trocilindarski turbomotor DIG-T R.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motor izvanredno malih dimenzija teži samo 40 kilograma, ali stvara nevjerojatnih 400 konjskih snaga. Osnovni motor visok je samo 500 mm, dug 400 i širok 200 mm. Premda je pretežak da ga se kao ručnu prtljagu ponese u avion, dimenzijama bi mu to svakako pošlo za rukom u svakoj zračnoj luci u svijetu.

Image
Foto: nissan
Image
Foto: nissan

Okrećući se do 7500 o/min, Nissan DIG-T R proizvodi moment od 380 Nm. S omjerom od 10 konjskih snaga po kilogramu, novi motor zapravo ima bolji omjer snage i težine od novih motora koji će se ove godine upotrebljavati na utrkama svjetskog prvenstva Formule 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se cijeli koncept Nissanova ZEOD RC uvelike usredotočuje na smanjivanje i učinkovitost, Nissan se za pomoć pri razvoju motora okrenuo novom partneru, proizvođaču maziva Totalu. Francuski proizvođač maziva Total blisko je surađivao s Nissanovim stručnjacima u razvitku goriva i maziva koji će do krajnosti iskoristiti potencijale motora.

Znanja skupljena u razvoju revolucionarnog trkaćeg automobila također će se iskoristiti za razvitak Nissanova planiranog vozila klase LM P1 svjetskog prvenstva izdržljivosti 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nissan će biti prvi veliki proizvođač koji će na velikoj međunarodnoj utrci upotrijebiti trocilindarski motor. Znanje naučeno pri razvoju motora bit će ugrađeno u njihove cestovne automobile budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo