NIJE IM PRVI, A NI ZADNJI PUT: / Ovo je pet najsramotnijih engleskih poraza kroz povijest

Image
Foto: Screenshot/Youtube
28.6.2016.
12:24
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Sve je počelo prije gotovo sedam desetljeća, na Svjetskom prvenstvu 1950. godine u Brazilu.

1. SAD - Engleska 1:0 (SP 1950.)

Tad je nogometno egzotična reprezentacija SAD-a, s jedva sastavljenom momčadi amaterskih igrača pobijedila Englesku 1:0. Jedini strijelac na utakmici u Belo Horizonteu bio je Joe Gaetjens, igrač porijeklom s Haitija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Otoku su mnoge medijske kuće smatrale da je taj rezultat čisti tipfeler, pa je u nekim izvještajima objavljeno kako je Engleska pobijedila SAD s 10:0. Naravno, nije bio, Engleska je kao jedan od favorita ispala već u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Engleska - Poljska 1:1 (kvalifikacije za SP 1974.)

Ovo nije bio poraz, ali kao da jest. Remi protiv Poljaka 1973. na Wembleyu godine zatvorio je Englezima vrata Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 1974. godine. Trebala im je pobjeda, ali do nje nisu došli ni nakon 36 udarca prema suparničkim vratima ni nakon 26 kornera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljake se spasio vratar Jan Tomaszewski kojeg je poznati trener Brian Clough u tv-emisiji uoči utakmice bio prozvao "klaunom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Engleska - Hrvatska 2:3 (kvalifikacije za EP 2008.)

Utakmica koja će se pamtiti po "budali s kišobranom", engleskom izborniku Steveu McLarenu koji je nemoćno stajao uz teren i gledao kako Bilić boysi uništavaju ambicije domaćina za odlaskom na Euro 2008. Slavila je Hrvatska na Wembleyu s 3:2, pamtit će se golovi Kranjčara, Olića i Petrića, a zahvalnicu Vatrenima poslali su i Rusi koji su se plasirali na Euro.

Baš jučer su se Englezi prisjetili epizode "Wally with the brolly", jer je McLaren bio gosti u studiju SkySportsa za vrijeme utakmice s Islandom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

4.. Sjeverna Irska - Engleska 1:0 (kvalifikacije za SP 2006.) |

U vrijeme izbornika Svena Gorana Erikssona, Englezi su, predvođeni Davidom Beckhamom i Wayneom Rooneyom, izgubili u Belfastu. Jedini gol na utakmici zabio je David Healy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Island - Engleska 2:1 (EP 2016.)

Englezi su dominirali kvalifikacijama, izbornik Roy Hodgson složio je stroj koji melje. Njegovu reprezentaciju čak nije smetalo to što je u eliminacijskoj fazi završila u dijelu gdje su favoriti Italija, Njemačka, Francuska i Španjolska.

"Možemo svakoga pobijediti", najavljivali su euforični Englezi koji trofej sanjaju već pet desetljeća, još od Svjetskog prvenstva 1966. godine. Možda mogu svakoga pobijediti, ali ne i Island, državu "veličine Leicestera". Nije to bila slučajna pobjeda "islandskih ribara", Lagerbäckova je momčad dominirala u utakmici, na njihovoj najvećoj pobjedi nema ni jedne mrlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Englezi su uspjeli zasjeniti čak i poraz protiv SAD-a iz 1950.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike