NASTAVAK SKANDALA KOJI JE SOKIRAO SVIJET / 'Radili su ustupke Amstrongu'

9.3.2015.
15:02
VOYO logo

U svom opseznom izvjescu na 227 stranica clanovi nezavisne komisije podrobno su opisali brojne primjere u kojima su celnici UCI-a, bivsi predsjednici Hein Verbruggen i Pat McQuaid prije svih, kritizirani za nacin na koji su se bavili optuzbama o koristenju nedopustenih stimulativnih sredstava.

"UCI je radio ustupke Lanceu Armstrongu koji nije ciljano testiran, iako je bilo osnova za sumnju, a i javno su ga podrzavali protiv optuzbi za doping", stoji u izvjescu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ista je komisija, ustanovljena u sijecnju 2014. kako bi istrazila odnosenje prema slucajevima dopinga u posljednja dva desetljeca, Verbruggena i McQuaida oslobodila optuzbi da su primili mito od Armstronga za prikrivanje pozitivnih nalaza, odnosno za intervencije na nezavisnim izvjescima.

Nalaze nezavisne komisije u priopcenju za javnost komentirao je i Lance Armstrong koji je nakon desetljeca poricanja, na kraju ipak priznao koristenje nedopustenih sredstava, zbog cega mu je oduzeto svih sedam naslova s Tour de Francea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvalan sam komisiji sto je trazila istinu i sto su mi dopustili da sudjelujem u istrazi. Duboko se kajem za mnogo toga sto sam ucinio. No, nadam se da ce otkrivanje istine voditi prema svjetlijoj buducnosti, oslobodenoj dopinga, sporta koji volim", napisao je Armstrong.

No, unatoc Armstrongovim zeljama, nezavisna komisija je u na kraju svog izvjesca utvrdila da problem uporabe dopinga u biciklizmu jos uvijek postoji, ali da se odnos prema koristenju nedopustenih sredstava ipak pocinje mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ritanski biciklist Chris Froome, pobjednik "Tour de Francea" 2013. godine, odustao je od nastupa na jednotjednoj utrci "Tirreno-Adriatico" koja pocinje u srijedu jer se nije u potpunosti oporavo od plucne infekcije.

"Jos uvijek se ne osjecam dobro pa necu moci nastupiti. Razocaran sam zbog toga, ali zdravlje mora biti na prvom mjestu", objavio je Frrome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Froome je zbog zdravstvenih problema propustio i proslogodisnju utrku izmedu dva mora, a to je bio samo uvod u brojne probleme s bolesti i ozljedama koje su mu unistile proslu sezonu. Zbog loma rucnog zgloba morao je odustati i od "Toura" jos u prvom tjednu utrke.

Ovogodisnji "Tirreno-Adriatico" trebao je biti prvi obracun svih kandidata za pobjedu na ovogodisnjem "Tour de Franceu", jer ce na utrci nastupiti pobjednik "Toura" iz 2007. i 2009., te aktualni pobjednik "Vuelta a Espane", Spanjolac Alberto Contador, proslogodisnji pobjednik "Gira d'Italia" i drugi s "Toura" 2013., Kolumbijac Nairo Quintana, te aktualni pobjednik "Toura" i najbolji s "Gira" 2013., Talijan Vincenzo Nibali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo