Mislili ste da znate sve o sportu? Ovo vjerojatno niste znali!

Znate li kad se dogodila najveća nogometna tragedija u povijesti, koliko je slobodnih bacanja u karijeri promašio Shaquille O'Neal, kakav se pokolj dogodio na OI 1900.

28.6.2013.
9:02
VOYO logo

Udario ga grom, a on je nastavio igrati

Davne 1919. godine dogodilo se pravo čudo. Amerikanci su ostali u šoku kad je pitchera Cleveland Indiansa Raya Caldwella usred bejzbolaške utakmice protiv Philadelphije A'sa, u devetom inningu, pogodio grom.

Nesretnik se srušio, ali na oduševljenje svih samo nekoliko minuta poslije digao i nastavio igrati. Na kraju je odigrao utakmicu do kraja kao da se ništa nije dogodilo, a njegova momčad je odnijela pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća tragedija na nogometnim stadionima nije se dogodila na Heyselu

Kad se spominju tragedije na stadionima u kojima su živote izgubili navijači, mnogi će reći da je najveća definitivno strašna tragedija na Heyselu koja je dogodila 1985. godine u finalu Kupa prvaka između Juventusa i Liverpoola. Ali ipak nije! Najveća zabilježena nogometa tragedija dogodila se u Peruu 1964. godine. Naime, Peru i Argentina igrali su kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Olimpijske igre. Navijači domaćih u jednom su trenutku, iziritirani odlukom glavnog suca, zasuli teren raznim predmetima. Reagirala je policija, koja je u razjarenu masu bacila suzavac. Ljudi su krenuli prema izlazu koji je u tom trenutku, nažalost, bio zaključan. U stampedu je poginulo čak 328 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shaquille O'Neal je promašio čak 5.317 slobodnih bacanja

Definitivno jedan od najboljih NBA centara svih vremena je Shaquille O'Neal. Početkom 21. stoljeća legendarni Shaq bio je nezaustavljiv pod koševima, no imao je jednu manu zbog koje je često izazivao podsmijeh na licima svojih suparnika, ali i publike na tribinama i pred malim ekranima. Njegov najveći problem bila su slobodna bacanja. O'Neal je karijeru zaključio 2010. godine kad je u povijest otišao s čudesnim rekordom. Vjerovali ili ne, u karijeri je promašio čak 5.317 slobodnih bacanja.

Japanci zasjenili Amerikance u kuglanju

Jedan od najpopularnijih amaterskih sportova u Americi je kuglanje, koje je svoje mjesto početkom šezdesetih godina našlo i u Japanu. U narednih desetak godina u toj je zemlji kuglanje postalo jako popularno, no rezultati su izostali. Japanci nikako nisu uspijevali pobijediti rivale iz SAD-a, pa su ih odlučili zasjeniti na drugi način. Godine 1972. napravili su najveću kuglačku dvoranu, koja je to ostala do dan-danas. Inazawa Bowling Centre ima čak 116 kuglačkih linija i od tada je poprište svih najvećih svjetskih kuglačkih nadmetanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najluđa utrka u povijesti NASCAR-a

'Coca Cola 600' je postala jedna od najprestižnijih utrka u svijetu NASCAR-a, a svoju popularnost može zahvaliti jednoj od najnevjerojatnijih utrka u povijesti ovog sporta. Godine 1960. bila je duga čak 600 milja, a vozači su vozili čak 402 kruga. Mnogi su tada zbog psihičkog umora i tjelesne iscrpljenosti morali odustati prije kraja. Bila je to najduža NASCAR utrka u povijesti. Već na kraju organizatori natjecanja odlučili su je smanjiti za pola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Olimpijskim igrama poubijali na tisuće golubova

Gađanje glinenih golubova jedna je od disciplina u streljaštvu koja na Olimpijskim igrama ima svoje mjesto od samih početaka. No, vjerojatno niste znali da na OI 1900. u Parizu golubovi nisu bili glineni nego pravi. Tijekom natjecanja poubijano je na tisuće golubova, a nakon njegova završetka livada na kojoj se sve održavalo izgledala je kao bojno polje. MOO je shvatio svoju pogrešku i odlučio da se nešto mora promijeniti. Već na sljedećim igrama golubovi su bili drveni.

Najbrži nokaut u povijesti boksa

U vrijeme najveće dominacije Mikea Tysona njegovi su protivnici padali dok bi rekao 'keks'. Malo tko je izdržao do kraja prve runde. No, slavni Amerikanac ipak se nije uspio upisati u povijest kao boksač koji je protivnika u rekordnom vremenu srušio na tlo. Ta čast je pripala Aureleu Al Coutureu koji je 1946. godine nokautirao Ralpha Waltona za nevjerojatnih 10 i pol sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bob Wolff ušao u povijest

Najdugovječniji sportski komentator na svijetu zove se Bob Wolff. Karijeru je započeo davne 1940. godine kad je komentirao utakmicu svojih omiljenih Washington Senatorsa. Od tada je spomenuti gospodin pune 73 godine bio nezaobilazan član sportskih borilišta u Americi. Koliki je trag ostavio u američkom sportu otkriva podatak da je Wolff osim u novinarsku, ušao i u NHL i u NBA kuću slavnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potezanje konopca bio je olimpijski sport

Iako je potezanje konopca u današnje vrijeme omiljena zabava na seoskim priredbama, nekoć je to natjecanje bilo sastavni dio Olimpijskih igara i to čak punih 20 godina, od 1900. do 1920. godine. Najuspješniji u tom sportu bili su Britanci, koji su osvojili čak pet medalja, uključujući dva zlata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo