legendarni napadač / Najbolji strijelac u povijesti HNL-a Davor Vugrinec se oprostio od nogometa

Image
Foto: Koprivnica.net

Vugrinec je imao priliku u svom posljednjem nastupu povećati i broj postignutih pogodaka u HNL-u, ali je njegov penal u 9. minuti obranio zadarski vratar

22.5.2015.
19:58
Koprivnica.net
VOYO logo

Nakon 23 godine nogometne karijere u petak se u Koprivnici od profesinalnog bavljenja nogometom oprostio najbolji strijelac Prve HNL svih vremena Davor Vugrinec koji je igrajući za Varteks, Rijeku, Dinamo, Zagreb i Slaven Belupo postigao 146 golova.

Vugrinec je rođen 24. ožujka 1975. u Varaždinu gdje je i započeo nogometnu karijeru igrajući od 1992. do 1997. godine za Varteks iz kojeg odlazi u turski Trabzonspor za kojeg igra tri godine. Od 2000. do 2005. godine je u Italiji gdje je nastupao za Lecce, Atalantu i Cataniju. Nakon osmogodišnje inozemne karijere vraća se u hrvatsku ligu, točnije u Rijeku u čijem dresu 2006. osvaja Hrvatski nogometni kup, a te sezone je sa 15 postignutih golova bio jadan od nazaslužnijih što je Rijeka bila doprvak Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sezone u Rijeci preselio se u redove prvaka zagrebačkoga Dinama u koji je doveden zbog nastupa u europskim utakmicama, u kojima je zabio litavskom Ekranasu, ali ne i u ogledima s Arsenalom i Auxerreom, a Dinamo je rano ispadanje iz Europe kompezirao osvajanjem nove titule prvaka države sa momčadi u kojoj je Vugrinec igrao značajnu ulogu. Godinu potom odlazi u redove gradskoga rivala NK Zagreba i postaje najboljim strijelcem 1. HNL u sezoni 2009./10., ušavši u Klub 100 1. HNL, među igrače koji su postigli preko 100 pogodaka u 1. HNL.

U ljeto 2010. godine vratio se u matični klub Varaždin u kojem je započeo i sezonu 2011/12. da bi na proljeće prešao je u koprivnički Slaven. U 26. kolu sezone 2011./12., 14. travnja 2012. godine, pogotkom koji je postigao za koprivnički Slaven protiv zagrebačke Lokomotive, postao je najbolji strijelac 1. HNL svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vugrinec je za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao s 21 godinom, 1996. godine protiv Mađarske. Drugi nastup imao je tek u kvalifikacijama za EP 2000. protiv Malte gdje je postigao dva pogotka u pobjedi od 4:1. Na SP 2002. godine upisao je dva nastupa. Nakon toga opet je stigla stanka od četiri godine, do 2006. godine, kada nastupa na Carlsberg Cupu u Hong Kongu.

Iako se Vugrinec oprostio od profesionalnog nogometa u 40. godini on nije bio najstariji igrač na utakmici jer je taj epitet pripao kapetanu Zadra Jakovu Suraču koji je točno 40 dana stariji od Vugrinca. zanimljiv je i podatak da je Vugrinec svoju profesionalnu karijeru započeo utakmicom protiv Zadra, a sudbina je htjela da je u petak igrajući prvih 25 minuta protiv Zadra i završi. Vugrinec je imao priliku u svom posljednjem nastupu povećati i broj postignutih pogodaka u HNL-u, ali je njegov udarac sa 11 metara u 9. minuti obranio zadarski vratar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Vuginec ostat će zapamćen ne samo po nogometu nego i kao izuzetno značajan kolekcionar slika koji skuplja samo remek-djela najvećih hrvatskih slikara i ima jednu od najvrjednijih kolekcija klasika hrvatskoga slikarstva.

O kakvoj se značajnoj i vrijednoj kolekciji slika radi mogli su se uvjeriti svi posjetitelji izložbe koja je pod naslovom "Kolekcija Vugrinec - remek-djela hrvatske moderne" otvorena 26. veljače ove godine u reprezentatvnim prostorima Umjetničkog paviljona u Zagrebu, a Vugrinec je najavio da će i nakon nogometne karijere nastaviti sa prikupljanjem najvrednijih dijela hrvatskih slikara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

l

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike