MEGAPOSAO / Senzacija kakvu Hrvatska ne pamti: Britanski div za više od sedam milijardi kuna kupuju našu najveću kladionicu!

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Londonu su uspješno okončani pregovori o kapitalnom ulasku Entaina plc, jednog od vodećih svjetskih igrača u sportskom klađenju, u SuperSport. Entain je kupio 75% SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital

12.8.2022.
15:02
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Senzacija u sportsko-poslovnom svijetu. Britanska kladioničarska grupa Entain objavila je kako za 920 milijuna eura namjerava kupiti 75 posto udjela SuperSporta - najveće hrvatske kladionice i naslovnog sponzora najjačeg razreda hrvatskog klupskog nogometa.

Tržišni lider

Supersport, koji ima sponzorski ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom i prema kojem se zove najjači rang domaćeg nogometa, odnosno nacionalni kup, najveća je hrvatska sportska kladionica. Sa 54 posto tržišnog udjela i snažnim rastom u posljednjih pet godina, predstavlja tržišnog lidera u tom segmentu sportskog klađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MORALO JE TAKO /

HNS sazvao izvanredni sastanak zbog gorućeg problema u hrvatskom nogometu

Image
MORALO JE TAKO /

HNS sazvao izvanredni sastanak zbog gorućeg problema u hrvatskom nogometu

U Londonu su uspješno okončani pregovori o kapitalnom ulasku Entaina plc, jednog od vodećih svjetskih igrača u sportskom klađenju, u SuperSport. Entain je kupio 75% SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital. Dvije strane su se također dogovorile da će svoje udjele unijeti u novoosnovano zajedničko ulaganje, Entain CEE, u kojem će svaka imati udjele u odgovarajućem omjeru, tj. 75:25.

“Odlučili smo prihvatiti Entainovu ponudu jer je bila vrlo temeljita i sveobuhvatna, te zato što nam također omogućuje da nakon četiri godine nastavimo s tvrtkom s kojom imamo mnogo više od poslovnih veza", izjavio je Pavel Horák, direktor ulaganja EMMA Capitala, i osvrnuo se na komentare o ovoj megatransakciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Radima Haluže, predsjednika Uprave SuperSporta, ulazak Entaina u kapital tvrtki će pružiti potpuno nove perspektive za daljnji razvoj i rast, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

'Otvaraju nam se nove razvojne prilike'

“Imati tako značajnog globalnog igrača otvara nam potpuno nove razvojne prilike. Vjerujem da današnji dan označava početak potpuno novog poglavlja u povijesti SuperSporta”, kaže Haluza, koji ostaje na čelu tvrtke. Pritom je naglasio kako partneri ne planiraju nikakve promjene u samom poslovanju SuperSporta. "Tvrtka će nastaviti s istim operativnim postavom na koji je dosad bila naviknuta", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Izvršna direktorica Entaina, Jette Nygaard-Anderson, također je pozdravila uspješan završetak pregovora o akviziciji: „Uzbuđeni smo što smo uspjeli stvoriti Entain CEE. Odražava našu strategiju u regiji CEE, a istovremeno nam omogućuje da postanemo glavni igrač na važnom hrvatskom tržištu. Spoj Entainovog globalnog iskustva i investicijske stručnosti EMMA Capitala u regiji stvara tvrtku s velikim obećanjima.”

Transakcija, čija se realizacija očekuje najkasnije do kraja godine, uključuje i minus5 i Puni broj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SuperSport je osnovan 2000. godine i postupno se razvio u najveću gaming kompaniju u Hrvatskoj. Fokus svog djelovanja je na sportskom klađenju, ali djeluje iu drugim segmentima poput online casina. EMMA Capital ušao je u SuperSport 2018. i preuzeo potpunu kontrolu nad njim početkom 2022.

Širok raspon tvrtki

Entain plc je međunarodna tvrtka za igre na sreću osnovana 2004. u Luksemburgu i kotirana na Londonskoj burzi, gdje je dio FTSE100 indeksa. Posjeduje širok raspon tvrtki u sektoru, uključujući globalno poznate brendove u sportskom klađenju kao što su bwin, Coral, Crystalbet, Eurobet i Ladbrokes. Aktivan je i u segmentu online kasina. Srž svog djelovanja nalazi se na europskom kontinentu, ali vrlo je uspješan iu Sjedinjenim Državama, gdje ima 50% udjela u zajedničkom ulaganju BetMGM, tržišnom lideru u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

EMMA Capital je privatni investicijski holding koji je 2012. godine osnovao Jiří Šmejc. Posljednjih godina fokusiran je uglavnom na tržišta Europske unije, ali je prisutan i na ostalim tržištima Europe i Azije. Obično ima aktivnu ulogu u poduzećima u kojima stječe vlasnički udio, sudjeluje u njihovom upravljanju, razvoju i eventualnom restrukturiranju. EMMA-in investicijski prioritet su maloprodaja i tvrtke orijentirane na kupce.

Potpisali ugovor s HNS-om i HT-om

U svibnju ove godine SuperSport je potpisao ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom i Hrvatskim Telekomom 44 milijuna eura vrijedan ugovor o podjeli televizijskih i marketinških prava na Prvu hrvatsku nogometnu ligu. SuperSport se obvezao za marketinška te prava na klađenje Prve HNL od 2022. do 2026. uložiti ukupno osam milijuna eura. Od ove sezone Prva HNL se zove SuperSport HNL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nenad Bjelica

U 2020. Supersport je ostvario 131 milijun eura bruto prihoda od igara na sreću, i temeljnu zaradu od 65 milijuna eura. Očekuje se da će posao biti dovršen u posljednjem kvartalu ove godine, a ovisit će ponajprije o regulatornim odobrenjima. Radim Haluza, izvršni direktor Supersporta, tada bi se trebao pridružiti upravi Entaina.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo