POTRESNA SNIMKA: / Nadzorne kamere prikazuju trenutak agonije u trening kampu brazilskog velikana

Novi detalji tragedije koja je Brazil zavila u crno

9.2.2019.
10:24
Screenshot/'Globoesporte'
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stravična tragedija u kojoj ju desetorica članova brazilskog velikana Flamenga poginula u požaru koji je izbio u trening-kampu u Rio de Janeiru u petak rano ujutro, šokirala su svijet i zavila Brazil u crno.

Iz sata u sat pojavljuju se novi detalji nesreće. Društvene mreže zatrpane su ovim događajem, slikama žrtava, oproštaja od mladih nogometaša koji su imali svoje snove u brazilskom velikanu. Brazilski "Globo Esporte" na svom web izdanju donosi video snimku nadzornih kamera na objektu trening kampa "Ninho do Uruba". Kamera pokazuje početak požara i mlade ljude koji bježe pred vatrenom buktinjom.

SNIMKU POŽARA MOŽETE POGLEDATI - OVDJE.

Novi detalji tragedije

Slike iz sigurnosne kamere u centru za obuku prikazuju trenutke agonije. Iz drugog ugla možete vidjeti puno dima koji izlazi iz zidova kontejnera. Odjednom se plamen proširio. Usred dima i vatre, dječaci pokušavaju pobjeći iz lože kraj jedina vrata koja su postojala, ali sve je to bilo prebrzo. Nisu svi uspjeli. Stručnjaci koji istražuju uzroke požara kažu da je požar započeo u klimatizacijskom sustavu.

Stručnjaci već znaju da je požar započeo u jednoj od klima uređaja na lijevoj strani smještaja. Došlo je do kratkog spoja. Kažu da, budući da su kontejneri velika kutija od metala, temperatura se naglo povećava. Drveni kreveti, madraci, odjeća i knjige još su više poticali vatru. Vakta, plamena buktinja, je bila toliko jaka, da je u iznimno kratkom roku zahvatile sve...

Trening-centar nije imao licencu za upotrebu

Inače, prema pisanju "O' Globa" trening-centar u Ninho de Urubuu proširen je prije samo dva mjeseca, ali nije imao licencu za upotrebu. Grad Rio de Janeiro u petak je navečer izvjestio da spomenuti trenign - kamp nema dozvolu za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nedostajao je dokument vatrogasne postrojbe. Budući da je centar za obuku nastavio s radom, ova gradska općina kaznila je Flamengo 30 puta i odlučila zabraniti radilište koje je, unatoč tome, nastavilo s radom.

Stručnjaci su za "Nacionalni dnevnik" kazali da je požar zahvatio sve ležaje za nekoliko minuta...

"Po satu, nažalost u samu zoru, svi su vjerojatno spavali i to je možda pridonijelo ovoj tragediji", kaže potpukovnik policijske postrojbe Douglas Henaut.

Još nema potvrde o odobrenju

Vatrogasci kažu da trening-kamp još nema potvrdu o odobrenju, izjavu da postoji protupožarna oprema. Korporacija obavještava da je Flamengo ušao u projekt zaštite od požara 2010. godine, a od tada provodi terenske inspekcije, posljednji u studenom prošle godine. No, prema izvješćima vatrogasnih postrojbi, još uvijek su u tijeku licence, kao što su promjene u izgledu i odsutnost uređaja.

Predsjednik Flamenga Rodolfo Landim, samo je govorio o tragediji tijekom petka. Nije odgovarao na pitanja niti pružao informacije o prostorijama ili sigurnosnim uvjetima tog mjesta, o tome nije htio govoriti.

"Želio bih vam reći da smo, naravno, svi očajni. To je svakako najveća tragedija koju je ovaj klub ikada iskusio u posljednjih 123 godine, s gubitkom tih 10 mladih ljudi, svi sm ovdje ožalošćeni. Nije lako razgovarati s vama, hvala svima i ispričavam se", rekao je Rodolfo Landim.

Osnovana radna s pet tužitelja

Ured javnog tužitelja u Rio de Janeiru osnovao je radnu skupinu s pet tužitelja kako bi istražili uzroke i posljedice požara. Ured državnog odvjetnika izjavio je kako prati posljedice tragedije.

Glavni državni odvjetnik, Raquel Dodge, izjavio je u da su potrebne rigoroznije kontrole i inspekcijske institucije:

"Sućut žrtvama, njihovim obiteljima i cijeloj brazilskoj populaciji. Vidimo niz činjenica koje se često mogu spriječiti, katastrofe koje se mogu spriječiti, i moramo ih biti svjesni, tako da institucije kontrole, provedbe i kažnjavanja zaista djeluju u Brazilu. "

Medicinski istražitelji su izvijestili da neke žrtve imaju znakove gušenja dima i da se neka tijela mogu identificirati samo DNK testovima, što može potrajati tjednima. Istraga će reći hoće li biti nedostataka i je li se požar mogao izbjeći, ali nikakav odgovor neće pružiti utjehu obiteljima koje su sanjale o budućnosti svoje djece i izgubile sve.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali