STRAŠNO / Pogubljeni karatist dobio samo 15 minuta za obranu na sudu: 'Nije bilo pošteno, mami nemoj ništa reći'

Image
Foto: Screenshot: Profimedia

Mohammad Mehdi Karami branio se samo 15 minuta na sudu prije smrtne kazne. Javnost zgrožena alibi suđenjem i nedostatkom ljudskih prava u Iranu

30.1.2023.
11:53
Screenshot: Profimedia
VOYO logo

Nacionalni karate prvak Mohammad Mehdi Karami, pogubljen u Iranu 7. siječnja, dobio je samo 15 minuta da se brani na sudu prije nego što je osuđen na smrt, prenosi ugledni američki borilački portal Bloody Elbow.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski režim bez milosti

Pokojnik, 22-godišnjak, je bio jedan od četvorice muškaraca koji su pogubljeni zbog navodne umiješanosti u prosvjede diljem zemlje u Iranu prije četiri mjeseca u vezi sa smrću Mahse Amini u rujnu 2022.

Amini je uhitila iranska policija za moral zbog “nepropisnog” nošenja hidžaba i preminula je u bolnici u Teheranu od posljedica policijske brutalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aminijeva smrt dovela je do opsežnih prosvjeda diljem Irana, pozivajući na poboljšana prava žena u zemlji. Iranski režim od tada je slomio prosvjede, što je dovelo do više od 450 smrtnih slučajeva i desetaka uhićenja.

Image
Image

Lažno suđenje

Karami je, pak, uhićen u vezi s navodnim ubojstvom pripadnika paravojnih snaga 3. studenog i osuđen 5. prosinca na lažnom suđenju za koje je skupina za ljudska prava Amnesty International rekla da "nije nimalo nalikovalo značajnom i poštenom sudskom postupku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot
Image
Foto: Screenshot

Otac Mohammad Mehdi Karamija uz grob pokazuje utučen sliku svog pogubljenog sina.

Njegov odvjetnik Mohammad Hossein Aghasi također je otkrio da je Karami bio počeo štrajk glađu suhom hranom u znak protesta protiv kazne...

U prosincu su Karamijevi roditelji objavili video na društvenim mrežama moleći iranski režim da mu poštedi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj sin je među iranskim prvacima u karateu i ima nekoliko državnih naslova, te je bio četvrti član iranske reprezentacije", rekao je tada njegov otac.

"Molim vas da ukinete nalog za pogubljenje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Prosvjedi u Americi zbog pogubljenja u Iranu.

Iransko-kurdski prvak u karateu

Karami — iransko-kurdski prvak u karateu — također nije dobio konačno pravo da razgovara sa svojom obitelji prije pogubljenja.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi zaprijetio je da će se nastaviti "identifikacija, suđenje i kažnjavanje" svih onih za koje vlasti vjeruju da su bili uključeni u nasilje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mohammadov otac Mashaalah Karami, koji radi kao ulični prodavač paketića maramica, dao je intervju za novine Etemad nakon donesene smrtne presude. Rekao je da ga je sin nazvao uplakan na dan kad je osuđen na smrt...

"Tata, dali su nam presudu. Moja je smrtna kazna. Mami nemoj ništa reći", prisjetio se njegov otac, ponavljajući sinovu nevinost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo