MISTERIJ JORDANOVIH OČIJU: / Ugledni oftalmolog o detalju koji je zabrinuo javnost; 'Po očima možeš prepoznati razne bolesti'

Image
Foto: Screenshot: Netflix

Zašto Michael Jordan ima bjeloočnice žućkaste?

5.5.2020.
10:10
Screenshot: Netflix
VOYO logo

Američku i svjetsku sportsku javnost zaintrigirao je jedan detalj u hit dokumentarcu "Posljednji Ples" (The Last Dance), koji ruši sve rekorde gledanosti. Gledatelji su primijetili da su Jordanove bjeloočnice žućkaste.

To je dovelo do nagađanja da ima problema s jetrom što pojašnjava žutinu njegovih bjeloočnica. Činjenica da godinama pije, naime, samo ide u prilog toj tezi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduvijek je volio popiti i kladiti se

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekle nedjelje premijerno su na ESPN-u, koji je i producirao dokumentarac, prikazene peta i šesta epizoda, od ukupno njih 10, kronologije o Jordanu i nevjerojatnim Bullsima koji su od 1991. do 1998. osvojili šest naslova prvaka NBA lige.

Poznato je kako je Jordan još za vremena svoje igračke karijere volio zaviriti u čašicu, a strast mu je bilo i klađenje, posebno u golfu, kao i kartanje te pušenje cigara. U stvari, strast su mu bili poroci...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaša alkohola pokraj njega

Znao je po čitav noći sjediti u zadimljenim prostorima, ispijajući alkohol i kartajući poker u novac, a nerijetki su i njegovi posjeti kasinima i kockarnicama diljem SAD-a, a posebno u Atlantic Cityju. Sjetimo se samo kako je, zajedno sa svojim ocem, otišao ohladiti glavu nakon drugog uzastopnog poraza u finalu Istoka protiv New York Knicksa 1993. upravo u Atlantic City zbog čega se podigla velika prašina, a nakon čega je s Bullsima slavio u naredne četiri utakmice i izborio veliko finale s Phoenixom, protiv kojeg su također slavili također s 4-2 u seriji i osvojili svoj 3. naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[FOTO] JESTE LI PRIMIJETILI OČI MICHAELA JORDANA? Javnost upravo strahuje od najgoreg: /

Ovo je totalni misterij

Image
[FOTO] JESTE LI PRIMIJETILI OČI MICHAELA JORDANA? Javnost upravo strahuje od najgoreg: /

Ovo je totalni misterij

U dokumentarcu ga se može vidjeti s čašom pića na stoliću pokraj fotelje, iz koje odgovara na pitanja i prepričava događaje iz svoje velike karijere novinaru ESPN-a. Neki trenuci, neke priče, u njemu bude posebne emocije, pa se u tom trenutku njegove oči posebno ističu jer se zasuze... Tada se ta promijenila na Michaelovim očima posebno vidi. Za pomoć smo se obratili specijalistu oftalmologije sa zagrebačkog KBC-a Rebro i Medicinskog fakulteta u Zagrebu Ivanu Škegri kako bi nam objasnio o čemu bi se tu moglo raditi:

'Po očima možeš prepoznati razne bolesti. Između ostalog, može biti i bolest jetre'

"Po očima možeš prepoznati razne bolesti. Između ostalog, može biti i bolest jetre koja se očituje sa žutom sklerom. Sklera je normalno kod većine ljudi bijela, a u nekim bolestima može poprimiti i drugu boju. Zbog zatajenja jetre, dolazi do tzv. pataloške boje bjeloočnice. I onda je to jedan od prvih znakova moguće bolesti jetre. Naravno, to ne mora značiti da ako se dogodi žuta bjeloočnica, da je to stvarno i zbog jetre. Pogotovo kod crne rase. Oni često imaju melanoze, drugčije nakupine pigmenata nego kod bijele ili žute rase. Kod bjele rase bi definitivno takva žuta sklera, bjeloočnica, definitivno ukazivala na postojanje nekakve bolesti, a kod crne rase moguće da se jednostavno radi o melaninu, pigmentu koji našim očima daje boju", govori nam doktor Ivan Škegro, koji je u Sarajevu krajem studenog 2018. proglašen pobjednikom u kategoriji oftalmologije i tako osvojio "medicinskog Oscara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojem stručnom radu bavio se s istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom...

"Trebalo bi mu pogledati i dlanove, pa ako su oni požutili, onda bi bili sigurni da to ima veze s nekom patalogijom jetre, i uz patalogiju jetre ide i neko pataloško nakupljanje tekućine u trbuhu, pa onda, budući da je sjedio i da nismo vidjeli kakav mu je trbuh, onda to ne možemo sa sigurnošću reći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O žutici

Kad netko ima žuticu, onda spojnica i bjeloočnica poprimaju žutu boju, objašnjava nam doktor Škegro...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se vidjeti žuti limun ton, da... Ali, u Jordanovom slučaju to varira. Znate, odsjaj u očima u ovom slučaju varira, ovisno o svjetlu, o fotografiji, kameri, rasvjeta u prostoriji... Mi to dobro vidimo već kad nam uđe u ambulantu i u našim kontroliranim uvjetima vidimo različitu nijansu boje", zaključio je Ivan Škegro.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo