LEKINO IME SE SPOMINJE U ISTRAZI O PRANJU NOVCA: / Pogledajte trenutak izlaska sa suda emocionalno slomljenog Splićanina

Image
Foto: Screenshot: Twitter

'Leko nije osumnjičen za namještanje utakmica, ali je njegovo ime spomenuto u jednom dosjeu o pranju novca'

11.10.2018.
21:58
Screenshot: Twitter
Play logo

Hrvatski trener belgijskog nogometnog prvoligaša FC Brugge Ivan Leko (40), koji je u srijedu bio priveden u okviru velike istrage o organiziranom kriminalu, pranju novca i korupciji u belgijskom nogometu, pušten je u četvrtak nakon saslušanja pred istražnim sucem.

Lekin odvjetnik Walter Van Steenbrugge rekao je, kako prenose belgijski mediji, da je Leko pušten bez ikakvih uvjeta i kako je emocionalno slomljen. Kako je čitav slučaj izazvao veliki interes europskih i svjetskih medija, a posebno belgijskih, pred izlaskom Leke sa suda predstavnici medija pokušali su uzeti izjavu od Leke koji im ipak nije htio ništa kazati, vjerojatno ga je na to savjetovao odvjetnik Van Steenbrugge. Izlazak Leke sa suda možete vidjeti u priloženom videu "VTM Nieuws-a" dolje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

IVAN LEKO PUŠTEN NA SLOBODU: Njegov odvjetnik otkrio; ‘Emocionalno je slomljen’

'Nije osumnjičen za namještanje utakmica, ali...'

"Nije osumnjičen za namještanje utakmica, ali je njegovo ime spomenuto u jednom dosjeu o pranju novca. To se odnosi na jednu isplatu od prije nekoliko godina koju porezne vlasti moraju provjeriti", rekao je Lekin odvjetnik. Informaciju da je Leko pušten bez ikakvih uvjeta donosi i belgijska frankofona javna televizija RTBF, ali dodaje da je on optužen za pranje novca.

Belgijsko savezno tužiteljstvo u četvrtak je u Bruxellesu održalo konferenciju za novinare kako bi objavilo informacije o velikoj aferi nazvanoj "Footgate". U sklopu opsežne operacije, provedena su 44 pretresa u cijeloj Belgiji. Pretresi su obavljeni u devet nogometnih klubova - Anderlechtu, Bruggeu, Genku, Kortrijku, Mechelenu, Ostendeu, Lokerenu, Gentu i Standardu iz Liegea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađeni dokumenti, luksuzni satovi, nakit i novac

U tim pretresima pronađeni su dokumenti, luksuzni satovi, nakit i novac u ukupnoj vrijednosti od 8 milijuna eura. Privedeno je ukupno 28 osoba, među kojima je šest članova uprava nogometnih klubova, četiri nogometna menadžera, agenata koji se bave prodajom igrača, dva novinara, jedan bivši odvjetnik, jedan računovođa, dva trgovca naktiom i nekoliko mogućih suučesnika. Među 28 privedenih, 22 je izvedeno ili će biti izvedeno pred istražnog suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaplijenjeno više od 3,6 milijuna eura

Izvan Belgije provedeno je 14 pretresa, u Francuskoj, Luksemburgu,Cipru i Srbiji, a u tim pretresima zaplijenjeno je više od 3,6 milijuna eura. Četiri osobe su privedene, a za dvije raspisan europski uhidbeni nalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijsko tužiteljstvo navodi da je nogometni menadžer kojemu se navode samo inicijali D.V. dok mediji pišu da je riječ o Dejanu Veljkoviću, osumnjičen da je realizirao nekoliko različitih financijskih transakcija u više navrata u dosluhu s nekoliko klubova među kojima su Mechelen, Genk, Sporting Lokeren, Club Brugge i Standard Liege kako bi za sebe osigurao skrivene provizije kao i igračima koje je zastupao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac transferiran preko računa fizičkih osoba

Pri tome se korišteni ugovori i računi u kojima su stajale različite stavke poput "skauting", "provizija", "posebni troškovi". Novac je transferiran preko računa fizičkih osoba, prijatelja i članova obitelji D.V. , a te osobe imaju urede na Cipru, u Crnoj Gori i Srbiji. Još je jedan menadžer osumnjičen za financijske makinacije.

Riječ je o nogometnom agentu po imenu Mogi Arnaud Bayat, koji se u priopćenju tužiteljstva navodi pod inicijalima A.B. Dio istrage se odnosi i na namještanje utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Pod sumnjom su dvije utakmice druge belgijske lige Antwerpen-Eupen, odigrane 3. ožujka ove godine i Mechelen-Waasland Beveren, odigrane 11. ožujka 2018. Istraga je pokazala da je Veljković u dosluhu s četiri člana uprave FC Mechelen navodno dogovorao rezultate tih dviju utakmica, izravno ili preko prijateljskih veza kako bi se klub spasio od ispadanja u niži rang natjecanja.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo