KRAH ZAPADNE CIVILIZACIJE: / Kako su Azijati oteli sport Europljanima

Image
Foto: AFP

Maratoncima je jutros pripala čast otvoriti najveću ovogodišnju sportsku priredbu, Svjetsko atletskog prvenstvo.

22.8.2015.
9:00
AFP
VOYO logo

Gotovo sve bitno dešava se na Bliskom ili Dalekom istoku. Zapad u tom smislu nije više u modi, u nadmetanju s megalomanski zamišljenim domaćinstvima azijskih zemalja. Zapadne zemlje, a ponajprije Europa, postali su sportska provincija.

Azija - domaćin 'svega'

Azijci su domaćini "svega". Dakako, tu prednjači najmnogoljudnija i gospodarski brzorastuća Kina. Peking se može pohvaliti kako je postao prvi grad u povijesti koji je domaćin ljetnih i zimskih Olimpijskih igara. Iako ima manje zimskih uvjeta od zagrebačke Medvednice... No, sve se može izgraditi, a snježni topovi zabijelit će i Kineski zid, ako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peking je za četiri glasa nadmašio kazahstanski Almaty u borbi za ZOI 2022., a europski gradovi Oslo, Krakow, Stockholm i München povukli su se iz bitke koju je postalo gotovo nemoguće dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sljedeće ZOI održat će se u Aziji, domaćin je 2018. korejski Pyeong Chang.

Kina je, pak, odnijela i pobjedu "pod obručima". U konkurenciji s Filipinima, dobila je domaćinstvo Svjetskog košarkaškog prvenstva 2019. godine. Boksač Manny Paquiao potpisao je predaju, košarkaš Yao Ming je ipak veći...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nipošto nije sve, jer će Tokio 2020. godine po drugi put ugostiti Olimpijske igre, nakon 1964. godine.

Mundijal usred pustinje

Ni danas ne staju prijepori oko Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. koji je dodijeljeno Kataru pod krajnje sumnjivim okolnostima. Uzalud su se Englezi pozivali na tradiciju i napominjali kako su "kolijevka nogometa", uz već izgrađenu infrastrukturu. Katar će napraviti SP usred pustinje, u oblaku sumnje u korupciju koju tek treba dokazati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Europske igre - u Aziji

Trend dodjele domaćinstava toliko naginje na istok, da su se čak i prve Europske igre održale - u Aziji! Domaćin je bio azerbajdžanski Baku. To što se na tim igrama uglavnom skupila "treća liga", nije spriječilo domaćine da se pokažu u svom sjaju i raskoši. U taj hir "utučeno" je čak osam milijardi dolara, otprilike polovica iznosa koliko je potroženo na posljednje OI, održane u Londonu 2012. godine.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Univerzijada seli na Istok

Zapad više nije dovoljno dobar ni za studentariju koja se u međuvremenu "osilila", pa svjetska studentska natjecanja po svom luksuzu i ulaganjima sve više sliče na OI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Univerzijada, koju je Zagreb s ponosom organizirao 1987. godine i tada znatno unaprijedio sportsku infrastrukturu grada, seli na Istok. Univerzijada 2011. godine održana je u kineskom Shenzhenu i koštala je tri milijarde eura, Prošle godine domaćin je bio ruski Kazanj a ovogodišnji je južnokorejski Gwangiu. Za dvije godine domaćin će biti Tajvan...

Možda bi ovom prilikom bilo dobro razjasniti da Zagreb, iako se tako ne čini gradonačelniku Milanu Bandiću, 2016. godine neće biti domaćin Univerzijade! Svjetske studentske igre, za početak, ne održavaju se u parnim godinama. Zagreb i Rijeka bit će domaćini puno skromnijih Europskih sveučilišnih igara čiji su troškovi oko četiri milijuna eura, a participaciju plaćaju natjecatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo