GUARDIAN O CRVENOJ ZVEZDI, ARKANU I NJEGOVIM UBOJICAMA, TE AGRESIJI NA HRVATSKU: / 'Vratili su se među europske dečke'

Image
Foto: Screenshot: Guardian, You Tube/ AFP

Ugledni britanski Guardian donosi priču o Crvenoj Zvezdi i spominje srpsku agresiju u Hrvatskoj

5.9.2018.
17:05
Screenshot: Guardian, You Tube/ AFP
VOYO logo

Crvena Zvezda svojim prvim plasmanom u natjecanje po skupinama Lige prvaka, lansirala se i u središte pisanja europskih medija. Ratne 1991. godine, u jeku krvavog rata i srpske okupacije hrvatskih područja koja je riješena 1995. pobjedom i oslobađanjem od strane hrvatske vojske, te oslobođenjem domovine, beogradski je klub osvojio naslov prvaka Europe.

No, to se dogodilo za vrijeme starog formata natjecanja zvanog Kup prvaka. U sezoni 1992./93. naziv natjecanja promijenjen je u UEFA Liga prvaka, i od tada se u ovom elitnom natjecanju natječu samo najbolje momčadi europskih nogometnih liga...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JUNAK ZVEZDINOG PLASMANA U LIGU PRVAKA: ‘Iz Knina smo pobjegli na traktoru, sve smo ostavili i bježali 9 dana prema Srbiji’

Prvi put u natjecanju po skupinama Lige prvaka

U ovom "novom" u kojem se igra po skupinama, Crvena Zvezda nije još sudjelovala. Tim povodom, ugledni engleski Guardian donio je priču o spomenutom klubu pod naslovom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crvena Zvezda Beograd vraća svoje mjesto među velikim europskim dečkima".

Guardian u tekstu spominje i bolesnu srpsku agresiju i ratnog zločinca Arkana, kojeg autor opisuje kao notornog ratnog gospodara, a piše i o ubojicama, "srpskim Tigrovima", paravojnoj grupi koja je, zajedno s Arkanom, likovala izložbom prometnih znakova s imenima hrvatskih gradova koje je okupirala srpska vojska", kako stoji u pisanju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

IGRAČI ZVEZDE PROZIVAJU HRVATA: Zbog njega je zaiskrilo na terenu, on je ‘probudio srpski inat’ i izvukao najbolje iz njih

Autor tekst počinje riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crvena zvezda Beograd. Ime koje odzvanja s tako nostalgičnim prizvukom. Nakon 26 godina odsustva prvak Srbije konačno se vraća u grupnu fazu Lige prvaka, gdje su u skupini s Liverpoolom, PSG-om i Napolijem. Posljednji put su igrali skupinu elitnog europskog natjecanja 1992. godine, prve godine s novim - ne i sadašnjim - formatom LP-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sankcije nametnute na leđima nasilnog i krvavog sukoba'

U tekstu se spominju i sankcije zbog agresije, zbog kojih je Crvena Zvezda svoje utakmice morala igrati u gostima...

CRVENA ZVEZDA PRVI PUT U LIGI PRVAKA, RB SALZBURG LUZER GODINE: Srpski navijači provalili na travnjak

"Sankcije nametnute na leđima nasilnog i krvavog balkanskog sukoba, koje su bile u početku, značile su da su bili prisljeni igrati svoje domaće utakmice izvan Jugoslavije, kako se tad zvala država. Poraz od Anderlechta u uzbudljivoj utakmici s pet golova momčad Siniše Mihajlovića i Darka Pančeva ostavio je u grupi iza Sampdorije, koja je prošla u finale, gdje je izgubila od Barcelone. Nastavak sukoba značio je da će godinu dana nakon što je postala drugi klub iza Željezne zavjese koji je osvojio europski naslov - poslije Steaue iz Bukurešta 1986. godine - Crvena zvezda naći usred pustoši", stoji u pisanju Guardiana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije europske pustoši na krovu Europe

Englezi spominju i dane kad je Crvena Zvezda bila prvak Europe. Priča ide u smjeru da je beogradski klub, prije europske pustoši, uživao na krovu Europe do kojeg je došla užasnom utakmicom finala protiv Marseillea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale Kupa prvaka 1991. godine održano je u talijanskom Bariju. Crvena Zvezda je nakon udaraca s bijele točke osvojila trofej. Prvih 120 minuta utakmice nije dalo pobjednika, pa su se izvodili jedanaesterci. U izvođenju, svi su postigli pogotke, osim Marseillevog braniča Amorosa. Ovo je zasad jedini naslov pobjednika Kupa/Lige prvaka za neku srpsku momčad.

'Najgore europsko finale svih vremena'

"Crvenu Zvezdu ne brine što je finale Kupa prvaka koji je osvojila, bilo najgore svih vremena. Paralizirana strahom od mogućeg poraza, odigrala je dosadni remi bez golova protiv jednako opreznog Marseillea na stadionu Sveti Nikola u Bariju, da bi potom pobijedila na penale", piše engleski medij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Prosinečki zabio je iz prvog penala za Zvezdu, koja je potom realizirala svih pet. U tekstu se i citiraju riječi Siniše Mihajlovića, bivšeg srpskog nogometaša rođenom u Vukovaru.

"Bilo je to najdosadnije finale Kupa prvaka u povijesti. Da smo pristupili utakmici napadački, vjerojatno bismo izgubili. Ne zato što je Olimpique bio bolji od nas, nego zato što su njihovi igrači navikli na tako velike mečeve. Mi smo imali ekipu sastavljenu od djece."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eliminirali ugledna imena

Ali isto tako Guardian naglašava da je "momčad u kojoj su igrala djeca nije pokazala takav oprez kada je na putu do finala u velikom stilu eliminirala švicarski Grasshoppers, Rangers, Dynamo Dresden i Bayern."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvezda je do Lige prvaka, ističe autor, ove godine došla na teži način. Eliminirala je letonski Spartaks, pa je uklonila i litvansku Suduvu, prije nego što je u teškom dvoboju izbacila slovačkog prvaka Spartaka iz Trnave, čime je izborila playoff fazu Lige Prvaka sa Salzburgom, piše Guardian i opisuje utakmicu protiv Red Bulla u Salzburgu...

Zvezda je crkveni miš u usporedbi s financijskim jačim Salzburgom

"Zvezda je poput crkvenog miša u usporedbi s financijskim jačim klubom Salzburgom, koji je podigla kompanija s ogromnim novcem i protiv kojeg se susrela s dva gola zaostatka, na ivici ispadanja u Europsku ligu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pored svog novca koji je upumpan u klub, ovo je za Austrijance bio sedmi uzastopni neuspjeh u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Kritični su Englezi prema Red Bullu u ovom tekstu, jer autor naglašava kako se u Salzburgu dogodila svojevrsna "poetska pravda što su poraženi od kluba koji su komunisti osnovali 1945. godine kako bi pomogli siromašnima, što je simbolika koja ne može promaknuti", riječi su autora koji se referira i na slabu posjećenost Zvezdinih utakmica...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komunistički režim odavno je propao, ali pada i podrška Zvezdi. Iako je pobijedila u svih pet prvih utakmica ove sezone srpske Super lige, najveća posjeta bila joj je 7612 gledatelja."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo