'IZNIMNO OSJETLJIVA SITUACIJA' / Andrej Plenković zamolio za strpljenje roditelje zatvorenih BBB-a u Grčkoj: 'Itekako razumijem brigu i skrb'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Plenković je početkom mjeseca najavio 'dobre vijesti' za navijače pritvorene u Grčkoj koje će se 'uskoro objaviti', ne otkrivši tada više detalja

9.11.2023.
13:49
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković zamolio je obitelji navijača pritvorenih u Grčkoj za strpljenje nakon što su ga u petak pitali što je značilo „uskoro“ u njegovoj nedavnoj izjavi o dobrim vijestima koje stižu, dodavši kako je „duboko uvjeren“ u pozitivan ishod.

Image
'ŠTO ZNAČI USKORO?' /

Vapaj roditelja zatvorenih BBB-a u Grčkoj: 'Premijer nam se ne javlja niti nas želi primiti na sastanak'

Image
'ŠTO ZNAČI USKORO?' /

Vapaj roditelja zatvorenih BBB-a u Grčkoj: 'Premijer nam se ne javlja niti nas želi primiti na sastanak'

Predstavnici obitelji pritvorenih navijača u četvrtak su se obratili medijima pred Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom (NSK), upitavši Plenkovića na „što je konkretno mislio kada je u dva navrata” govorio o dobrim vijestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što za premijera znači 'uskoro', s obzirom na to da su naši dečki sada već tri puna mjeseca u zatvorima?”, upitala je Marina Kos koja je govorila ispred pedesetak okupljenih članova obitelji navijača.

'Itekako razumijem brigu i skrb'

Nekoliko sati kasnije, Plenković je na sjednici vlade u NSK-u rekao kako Vlada „itekako razumije brigu i skrb“ roditelja za njihovu djecu, te da „uskoro znači uskoro“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To znači da su u tijeku određene aktivnosti na grčkoj strani koje će rezultirati, po mom dubokom uvjerenju s obzirom na sadržaje naših razgovora, pozitivnim ishodom za hrvatske državljane“, rekao je premijer, pa zamolio za strpljenje „roditelja i svih koji o tome brinu“.

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Plenković je na sjednici naglasio da Hrvatska „uvijek brine o svojim državljanima u bilo kakvoj situaciji“, bilo to pri izvlačenju iz Pojasa Gaze, slučaja s posvajateljima u Zambiji ili navijača pritvorenih u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta briga je „identična u svim situacijama“, iako dio aktera na političkoj sceni tvrdi drugačije kako bi „politizirali“, što je najdraži sport brojnih ljudi u Hrvatskoj koji ga „možda čak vole i više od nogometa“, nastavio je premijer.

Iznimno osjetljiva situacija

Plenković je rekao da je država maksimalno angažirana te da ministri pravosuđa i vanjskih poslova dviju država stalno komuniciraju o toj temi, kao i dvojica premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači Dinama uhićeni su u kolovozu u Ateni, na gostovanju koje je UEFA ranije zabranila. U neredima uoči potom otkazane utakmice s AEK-om u ubijen je jedan grčki navijač. Mediji su prenijeli kako je DNK analiza noževa pokazala da na njima nema tragova uhićenih hrvatskih državljana, no njih 102 još uvijek se nalazi u grčkim zatvorima, više od tri mjeseca.

Njihovi članovi obitelji u četvrtak su pitali premijera na čemu se temelji njegov optimizam „oko ove iznimno osjetljive situacije”, dodavši da više od stotinu obitelji svakodnevno „strepi nad sudbinom svih tih dečki”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One mu zamjeraju što ne odgovara na njihove upite niti ih prima na sastanak na kojem bi mogli razgovarati o tome što „hrvatska vlast, ne miješajući se u neovisnost grčke sudbene vlasti, može učiniti za naše državljane”. Istodobno im Plenković šalje poruke putem medija, dodali su.

„Naši dečki nisu ni ubojice, ni članovi organiziranog kriminalnog udruženja, što im se, vidimo sad, stavlja na teret bez dokaza. Zato želimo znati na temelju čega premijer, nakon razgovora s grčkim kolegama, šalje izjave optimizma o sudbini naših najmilijih”, zaključili su predstavnici obitelji pritvorenih Bad Blue Boysa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo