potpuna dominacija primere / Messi četvrti put zaredom osvojio 'Zlatnu loptu'

Image
Foto: ARHIVA

Nezapamćena dominacija nogometaša iz jedne lige najbolje se očituje u izboru idealnih 11, gdje je FIFA izabrala po pet igrača Barcelone i Real Madrida, te Radamela Falcaa iz Atletica.

7.1.2013.
20:19
ARHIVA
VOYO logo

Argentinac Lionel Messi osvojio je nagradu Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) za 2012. godinu, te je postao prvi nogometaš u povijesti koji je četiri godine uzastopce osvojio nagradu za najboljeg nogometaša godine.

Messi je posljednje dvije godine osvojio "Zlatnu loptu", nagradu koju od 2010. zajednički dijele FIFA i France Football, dok je 2009. slavio i u izboru FIFA-e i u izboru francuskog magazina. Ove godine je pobijedio u konkurenciji klupskog suigrača Španjolca AndresaInieste i portugalske zvijezde CristianaRonalda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Messi je u protekloj kalendarskoj godini za Barcelonu i argentinsku reprezentaciju postigao 91 gol oborivši rekord slavnoga njemačkoga centarfora Gerda Müllera, koji je 1972. godine postigao 85 golova za Bayern i Njemačku. Jedini Messijev trofej u 2012. godini je Kup Kralja s Barcom.

Otkako FIFA i France Football zajedno dijele nagradu Messi je jedini dobitnik. Nagradu za najboljeg igrača svijeta tri puta su osvajali Francuz Zinedine Zidane i Brazilac Ronaldo, dok su Ballon d'Or tri puta osvajali Nizozemci Johan Cruyyf i Marco van Basten, te Francuz Michel Platini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U momčadi godine svi iz Primere

Uoči dodjele Zlatne lopte FIFA je objavila najboljih 11 nogometaša i trenera u prošloj godini, a nagrađeni su isključivo nogometaši koji igraju u španjolskoj Primeri.

Nezapamćena dominacija nogometaša iz jedne lige najbolje se očituje u izboru idealnih 11, gdje je FIFA izabrala po pet igrača Barcelone i Real Madrida, te Radamela Falcaa iz Atletica. Tako je najbolji vratar Iker Casillas, braniči su DaniAlves, GerardPique, SergioRamos i Marcelo, veznjaci XabiAlonso,XaviHernandez i AndresIniesta, a napadački trojac je LionelMessi, RadamelFalcao i CristianoRonaldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Reala su prošle sezone osvojili titulu prvaka Španjolske, dok je Barcelona osvojila Kup Kralja. Naravno, gotovi svi španjolski igrači u ova dva kluba sudjelovali su u osvajanju naslova europskog prvaka Španjolske na EURU u Poljskoj i Ukrajini, a nije iznenađenje što je FIFA za trenera godine izabrala španjolskog izbornika VicenteadelBosquea.

Nagradu za najbolji pogodak u 2012. pripala je igraču Fenerbahčea Slovaku Miroslavu Stochu za zgoditak volejem koji je postigao protiv Genclerbirligia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo