PRIJATELJI I KOLEGE / Medveščak opet ujedinio dvojicu sjajnih napadača

Image
Foto: Photos

Medveščak je ponovo, kao što je to učinio prošle sezone s Ryanom Vesceom i Charlesom Lingletom, ujedinio dvojicu napadača – Jasona Kroga i Darrena Haydara.

9.6.2014.
9:13
Photos
VOYO logo

Putevi Jasona Kroga i Darrena Haydara prvi put su se spojili na koledžu gdje su obojica igrala za Sveučilište New Hampshire, a nastavili su se spajati u AHL-u, da bi 2008. zajedno podigli i pehar Calder kupa. Posljednji put su u istom klubu igrali 2010./2011., a 2014./2015. zajedno će se uhvatiti u koštac s KHL-om gdje će debitirati.

Jason Krog je rođen 1975. u Fernieji (Britanska Kolumbija, Kanada). Igra na poziciji centra, a prvi profesionalni ugovor potpisao je 1999./2000. s New York Islandersima (NHL) i to kao nedraftiran igrač! S Islandersima je proveo tri sezone, a dio vremena proveo je i u klupskim AHL filijalama u Lowell Lock Monstersima, Providence Bruinsima, Springfield Falconsima, Bridgeport Sound Tigersima s kojima je 2001./2002. zaigrao i u finalu Calder kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezone 2003./2004. Islanderse je zamijenio s Anaheim Ducksima te zaigrao u finalu Stanley kupa. Nakon dvije sezone s Anaheimom, 2004./2005. se za vrijeme NHL lockouta prvi put okušao na europskom ledu igrajući u EBEL-u za Villach. Ipak, u Sjevernu Ameriku se nije vratio odmah, već 2006./2007., nakon što je skupio iskustvo u Švicarskoj i Švedskoj, kod Geneve-Servettea (NLA) i Frölunde (SHL). Povratak u Ameriku nije mogao obilježiti bolje od susreta s Darrenom Haydarom.

Naime, potpisavši ugovor s Atlanta Thrashersima, većinu sezone je proveo igrajući za njihovu AHL filijalu Chicago Wolves gdje je igrao i Haydar. Ujedinjenje Kroga i Haydara bio je puni pogodak za ''vukove'' jer su već naredne sezone uz pomoću njih osvojili Calder kup. Krog je naslov prvaka, zbog 112 bodova u osnovnom dijelu sezone i 38 u doigravanju, okrunio i s brojnim titulama - najbolji strijelac AHL-a, najbolji asistent, najbolji igrač po bodovima, najkorisniji igrač u osnovnom dijelu sezone i u playoffu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ujedno bila i njegova najbolja sezona u profesionalnoj karijeri. Nakon te zlatne godine, 2008./2009. je nosio dres AHL kluba Manitoba Moosea, a četiri utakmice je odigrao i za Vancouver. Chicago Wolvesima se vratio već naredne sezone, a posljednje tri je proveo u redovima švedskog prvoligaša HV71.

''Jason je iznimno kvalitetan centar koji je postizao puno pogodaka u AHL-u. Stariji je igrač, ali u odličnoj formi, snažnog karaktera. Odličan je vođa i drago nam je što će biti dio našeg tima i što će ponovo zaigrati sa svojim najdražim suigračem. Jason i Darren bili su jedan od najboljih tandema koji su ikada igrali zajedno u AHL-u. Dobili smo odličnog napadača i karakternu osobu koja će nam pomoći da što bolje odradimo svoju iduću sezonu u KHL-u'', izjavio je sportski direktor Aaron Fox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krog je tijekom bogate profesionalne karijere odigrao 223 utakmice u NHL-u (63 boda), 636 utakmice u AHL-u s odličnih 716 bodova, 160 utakmica u SHL-u (122 boda), 29 utakmica u NLA-u (28 bodova) i 51 utakmica u EBEL-u.

Darren Haydar je rođen 1979. u Miltonu (Ontario, Kanada). Igra na poziciji desnog krila, a 1999. je bio 248. izbor na NHL draftu od strane Nashville Predatorsa. Za razliku od Kroga, Haydar je odigrao samo 23 susreta u NHL-u (Nashville Predators, Atlanta Thrashers, Colorado Avalanche), ali se zato može pohvaliti s dva osvojena Caldera, 2003./2004. s Milwaukee Admiralsima i 2007./2008. s Wolvesima čiji je tada bio i kapetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haydar je isto kao i Krog u jednoj sezoni, 2006./2007., osvojio nekoliko nagrada - za najboljeg asistenta AHL-a, najboljeg igrača po bodovima, najboljeg strijelca u playoffu te najkorisnijeg igrača lige. S Milwaukee Admiralsima je proveo 4 sezone, s Chicago Wolvesima pet (2+3) te po jednu s Grand Rapids Griffinsima (AHL), Lake Erie Monstersima (AHL) i EHC Münchenom (DEL), a s Teamom Canada nastupio je na Spengler kupu.

''Darren je talentiran, kvalitetan napadač koji će ako mu suparnik da mrvicu prostora i vremena iskoristiti to protiv njega. Protekle sezone je igrao za München i nastupio na Spengler kupu s Teamom Canada sa željom stjecanja europskog iskustva. Darren se veseli što će ponovo zaigrati s Jasonom i oboje osjećaju da još uvijek mogu dati nešto momčadi i biti uspješni. Ima dva osvojena Calder kupa, a jedne sezone je bio i MVP playoffa. Vjerujemo da će njegovo iskustvo igranja u doigravanjima sezone biti od iznimne važnosti za našu momčad'', rekao je Fox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo