KOLUMNA VLADE ŠOLE /

Lino ima dugoročni plan

Image

Sedam-osam mladih igrača koje je Lino poveo u Graz pokazali su da hrvatski rukomet ima sjajnu budućnost, te da su pripreme za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine već započele.

5.12.2008.
15:14
VOYO logo

Nedavno održani "Turnir Četiri nacije" u Grazu pokazao je da Lino Červar ima jasnu sliku hrvatske reprezentacije za Olimpijske igre u 2012. godine. Raduje me da naš izbornik razmišlja dugoročno i siguran sam da je to jedini ispravni put.

"Klinci", koji imaju u prosjeku 20-tak godina, dokazali su da se već sada mogu nositi s "velikim dečkima" te da je realno od njih očekivati da nastave u Hrvatsku donositi medalje u Hrvatsku. No, prije toga, pred nama je Svjetsko prvenstvo gdje je nekoliko mladića pokazalo da zaslužuju poziv Lina Červara. Siguran sam da će ih Lino pozvati na pripreme sedam-osam novih igrača, a neki od njih će dobiti priliku da nastupe na SP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim pojedinačnih kvaliteta, za koje sam otprije znao, ugodno me je iznenadilo što su dečki pokazali da imaju karakter momčadi. Naročito na utakmici protiv Danaca, gdje su imali šest golova minusa u prvom poluvremenu, da bi u drugom poluvremenu uspjeli doći do "egal" završnice. Moja generacija redovito je gubila takve utakmice.

Posebno sam zadovoljan s našim golmanima. Mislim da su tandem Alilović-Pešić najbolja opcija. Čini mi se da je Alilović puno opušteniji, a time i kvalitetniji, kada zna da mu je zamjena mladi Pešić te da ga Lino neće mijenjati nakon svake pogreške. S druge strane, Pešić je naša budućnost i njemu svaka prilika za nastupanje na velikim natjecanjima znači puno.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini peh imali smo s Manuelom Štrlekom koji se ozlijedio, zbog čega će propustiti Svjetsko prvenstvo. No, on je mlad dečko i za šest mjeseci će ponovno biti u pogonu. A srećom već se isprofilirao kao igrač pa svi znamo što od njega možemo očekivati kada ozdravi. Na neki način se neće morati ispočetka dokazivati.

U Grazu mi je bilo posebno zanimljivo gledati dvoboj Červara i Smajlagića. Mnogi u Hrvatskoj potenciraju njihov sukob i tvrde da je Smajlagić zaslužniji od Červara za uspjehe reprezentacije. Ovaj put Červar je s pomlađenom ekipom pobijedio Smajlagićev Egipat koji je bio u kompletnom sastavu. Znači, učenik još uvijek nije bolji od učitelja.

Htio bih se za kraj ukratko osvrnuti na problem koji se pojavio između Hrvatskog rukometnog saveza i gradova koji će biti domaćini, oko sufinanciranja prvenstva. Drago mi je da je Vlada posredovala i da je postignut dogovor. Naš rukomet ne zaslužuje da Savez bankrotira jer su ti gradovi zahvaljujući ovom prvenstvu dobili nove dvorane, a od navijača će tijekom prvenstva dodatno zaraditi. Uz sve to, gradovi poput Poreča trebali bi biti posebno zahvalni rukometnom savezu jer naša reprezentacija redovito tamo odlazi na pripreme i valjda smo malo doprinijeli da se Poreč bude prepoznat kao destinacija pogodna za pripreme sportskih ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo