[VIDEO] SRBIN RAZVALIO SRBIJU: / Koševe slavio s tri prsta, nosio pravoslavni 'krst' oko vrata, ali nije imao milosti u finalu

Image
Foto: AFP

Iza Gorana Dragića, najkorisnijeg igrača jučer završenog EuroBasketa, najbolji su dani njegove profesionalne karijere.

18.9.2017.
9:01
AFP
VOYO logo

Prije deset godina, kao zvijezda tadašnje U-21 reprezentacije, Dragić je bio predodređen za velike stvari. Već tad su ga košarkaški stručnjaci proglasili kao "izabranog", kao onog koji bi slovensku košarku mogao dići na veći nivo.

[FOTO, VIDEO] ČUDESNA SLOVENIJA JE PRVAK EUROPE! Košarkaši iz dežele u dramatičnom finalu pobijedili Srbiju i uzeli povijesno zlato!

Dana 17. rujna 2017. godine, Goran Dragić podignuo je pehar najbolje momčadi Starog kontinenta. Kapetan Slovenije, kojem je ovo bio zadnji nastup za reprezentaciju na velikom turniru, predvodio je Sloveniju do najvećeg uspjeha u povijesti slovenske košarke. I to s devet pobjeda u deset odigranih susreta. Moćno, da moćnije ne može biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Slovenia's guard Luka Doncic (C) and Goran Dragic (R) celebrate after scoring during the FIBA Eurobasket 2017 men's semi-final basketball match between Spain and Slovenia at the Fenerbahce Ulker Sport Arena in Istanbul on September 14, 2017. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Bogato NBA iskustvo

Iako Dragić ima bogato NBA iskustvo i ugovor od 90 milijuna dolata za 5 godina u Miami Heatu, utakmicu života odigrao je za jednu od njegove dvije domovine. I to u finalu EuroBasketa, za pobjedu Slovenije protiv Srbije 93-85. Za 31-godišnjeg Dragića, koji se tako nakon 12 godina idealno i senzacionalno oprostio od reprezentacije, ovo finale bilo je "win-win" situacija, jer koliko god voli Sloveniju, ništa manje ne ljubi Srbiju. I to pokazuje...

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

NITI ONE NISU MOGLE SAKRITI EMOCIJE: Ove fotografije govore više od tisuću riječi

[VIDEO] JEDVA SU DOČEKALI: Slovenski i srpski navijači u Istanbulu zajedno provocirali Hrvate

Pitate se zašto? Naime, njegov otac Marinko je Srbin iz bosanskog Zvornika, odakle je s 15 godina došao u Sloveniju i tamo upoznao Mojcu. Nakon toga, Mojca je rodila Gorana. Dragić igra za Sloveniju, voli svoju zemlju, gine za boje svoje nacionalne zastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, isto tako, Dragić poštuje svoje rodbinske veze, svoje korijenje po ocu. Možda ste primjetili, ali Dragić je na EuroBasketu svaku uspješnu akciju za Sloveniju slavio na srpski način, s visoko podignuta tri prsta obje ruke.

Križa se sa tri prsta

Prilikom napetih situacija redovno se križa s tri prsta, a poslije finala, na dodjelu nagrade za MVP-a prvenstva, došao je s pravoslavnim "krstom" oko vrata. Znači, Sloveniju je do naslova prvaka predvodio Srbin na čelu s izbornikom Srbinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbi ističu kako su "Srbi pobijedili Srbe". Srpski mediji proteklih su dana u svojim izvještavanjima isticali kako Slovenija "gre naprej" na srpski pogon. I onda ti isti "Srbi" sruše "Srbe u finalu. Na to sve srpsko u momčadi Slovenije, točku na I stavlja i porijeklo druge najveće zvijezde slovenske momčadi, čudesnog 18-godišnjeg beka Luke Dončića, najboljeg mladog košarkaša svijeta, dok je slovenski izbornik Beograđanin Aleksandar Kokoškov.

[VIDEO] SKANDAL U SRBIJI: Izbornik Đorđević nije se htio pozdraviti s premijerkom!

Sve navedeno Srbima donekle olakšava tugu nakon poraza u borbi za zlato. Tješe se naime, da su "Srbi izgubili od Srba." Slovenski Srbin ili srpski Slovenac Dragić, kako god, koji je nakon polufinala poručio "U finalu želim Srbiju", partijom u finalu EuroBasketa 2017 ušao je u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragić u prvom poluvremenu za 20 minuta igre zabio 26 poena

Dragić je u prvom poluvremenu za 20 minuta igre zabio 26 poena (20 samo u drugoj četvrtini). Iz igre je gađao 12/22 (54 posto), za dva poena je pogodio 9/15 (60 posto), trice 3/7 (42 posto) i slobodna bacanja 8/9 (88 posto). Dodao je sedam skokova, tri asistencije i dvije ukradene lopte. Susret je završio s 35 poena, dobar dio drugog poluvremena je sjedio na klupi, a kad na parketu nije bilo njega niti ozlijeđenog Dončića (u trećoj četvrtini nesretno doskoćio i "iskrivio" gležanj), odgovornost je preuzeo Prepelič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UZEO LOPTU U SVOJE RUKE I POSRAMIO SRBE: Pogledajte strašnu akciju slovenskog ‘čuda od djeteta’

Svaka čast Prepeliču, Blažiču, Randolphu i Nikoliću, koji su na kraju, nakon što su im se vođa i najveća zvijezda ozlijedili, prelomili utakmicu. Ali, da nije bilo Dragića i njegovog prvog poluvremena, slovenski neočekivani heroji ne bi postali junaci nacije.

Dragić je savršeno okrunio karijeru u reprezentaciji vođenjem Slovenije do prve košarkaške medalje u povijesti i to zlata bez poraza na cijelom Eurobasketu, što je prvi takav podvig nakon Litve 2003. Za 22.6 koševa, 5.1 asistencija i "hrpu liderskih osobina" po susretu, FIBA mu je dodijelila mjesto u idealnoj petorci i naslov najkorisnijeg igrača Eurobasketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragić je tako u reprezentativnu mirovinu ispraćen ovacijama svojih navijača "MVP, MVP".

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo