Konacno: Hrvatska je domacin Europskog prvenstva!

Hrvatska ce biti domacin jedne skupine Europskog prvenstva u kosarci 2015. godine, odlucila je FIBA tijekom ponedjeljka u Madridu.

8.9.2014.
16:35
VOYO logo

Nakon sto je Ukrajina dobila domacinstvo EP-a u kosarci, koje je na rasporedu od 5. do 20. rujna sljedece godine, FIBA je naknadno odlucila ponistiti takvu odluku. Razlog je, naravno, ratna situacija u toj zemlji. Tako je tijekom ponedjeljka FIBA obznanila imena zemlje domacina Eurobasketa 2015.

Uz Hrvatsku, domacini natjecanja po skupinama bit ce jos Njemacka (Berlin), Latvija (Riga) i Francuska (Montpellier),

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je kandidirala za organizaciju skupine i zavrsnice. Da je ta kandidatura prosla, domacin skupine bio bi Zadar, a zavrsnica bi bila igrana u zagrebackoj Areni. U ovakvom raspletu Zadar je ostao bez prilike ugostiti neke od najboljih europskih reprezentacija.

Eurobasket 2015. godine kvalifikacijsko je natjecanje za Olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru, a sustav natjecanja bit ce identican ovom koji se primjenjuje na Svjetskom prvenstvu. Sudjelovat ce 24 reprezentacije koje ce biti podijeljene u cetiri skupine po sest u prvom krugu. U nokaut fazu ce se plasirati 16 reprezentacija, odnosno po cetiri najbolje iz svake skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Eurobasketu ce nastupiti deset reprezentacija koje su se Europu predstavljale na Svjetskom prvenstvu u Spanjolskoj (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Spanjolska, Francuska, Grcka, Litva, Turska, Finska i Ukrajina) te jos 14 momcadi koje su to pravo izborile u kvalifikacijama (Njemacka, Latvija, Bosna i Hercegovina, Island, Izrael, Nizozemska, Poljska, Belgija, Makedonija, Gruzija, Ceska, Estonija, Italija i Rusija).

Vrijedi istaknuti da je za samu kandidaturu Eurobasketa Hrvatska potrosila 4 milijuna eura, a uz Hrvatsku, Francusku, Njemacku i Latviju za kandidaturu su se bile prijavile Poljska, Turska, Izrael i Finska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo