U IŠČEKIVANJU: / Hrvatski dragulj piše povijest, a ovo su nove prognoze o njegovoj budućnosti

Image
Foto: PIXSELL, Vjeran Žganec Rogulja
25.6.2015.
16:06
PIXSELL, Vjeran Žganec Rogulja
VOYO logo

Iako je Hezonjina sezona završila u srijedu navečer porazom njegove Barcelone od Real Madrida u trećoj utakmici finala španjolskog prvenstva, 20-godišnji Dubrovčanin ipak nije otputovao u SAD, vjerojatno zbog prekratkog roka. Takvu su barem informaciju El Mundo Deportivu dali iz katalonskog kluba.

Neovisno o tome, sve prognoze govore da će Hezonja biti najviše izabrani hrvatski košarkaš u povijesti i nadmašiti reprezentativnog suigrača Darija Šarića, kojeg je Orlando na prošlogodišnjem draftu izabrao kao 12. u prvom krugu, a potom ga poslao u Philadelphiju. Iako su prognoze o poziciji na draftu nezahvalne, jer se u posljednji trenutak klubovi znaju dogovarati oko zamjena prava na igrače pa se događaju veliki preokreti, prema svim stručnim procjenama Hezonja bi morao biti među osmoricom košarkaša koji će biti prvi birani. Najčešće je Hezonja smješten između petog i sedmog mjesta, a u tom rasponu svoje će igrače birati Orlando Magic, Sacramento Kings i Denver Nuggets.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi Europljanin

Budu li prognoze točne i Hezonja bude jedan od prve sedmorice, imat će zajamčen dvogodišnji ugovor vrijedan više od 2,5 milijuna dolara, kad se garantiranom iznosu dodaju i ostala prava koja imaju NBA igrači. To bi mu omogućilo plaćanje izlazne klauzule (oko 2 milijuna dolara) iz još uvijek važećeg ugovora s Barcelonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da su prve prognoze Dubrovčanina smještale na osmo mjesto i početak NBA karijere u Detroit Pistonsima. No, kako se noć drafta približava, tako se i Hezonja penje na ljestvici, a neki od NBA analitičara, poput vrlo dobro informiranog Davida Aldridgea, Hezonju vide i ispred 213 cm visokog Latvijca Kristapsa Porzingisa koji je ove godine trebao biti najviše pozicionirani Europljanin. Aldridge procjenjuje da će Hezonju kao petog izabrati Orlando, a da će Porzingis kao šesti izbor završiti u Sacramentu.

Među kandidatima i Dukan

Što se ostalih prognoza tiče, oko prva tri izbora postoji konsenzus prema kojem bi "broj 1" i novi igrač Minnesote trebao postati sjajni "freshman" Kentuckyja, 211 cm visoki krilni centar Karl-Anthony Towns. Drugi će birati LA Lakersi, a ako su prognoze točne njihov će izbor biti centar NCAA prvaka Dukea Jahlil Okafor. Treća će birati Philadelphia, a mogućim suigračem Darija Šarića trebao bi postati razigravač s Ohio Statea D'Angelo Russell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu za draft nalazi se 88 košarkaša, a osim Marija Hezonje među izabranima bi se mogao naći i reprezentativni kandidata za nastup na Eurobasketu, krilni centar NCAA doprvaka Wisconsina Duje Dukan. Draft će biti održan noćas u Barclays Centeru, gdje svoje domaće utakmice igra Bojan Bogdanović i njegovi Brooklyn Netsi. Službeni početak svečanosti na kojoj će biti predstavljene potencijalne buduće NBA zvijezde je u 1.30 sati iza ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo