TUČNJAVE, KILOGRAMI TRAVE, SILOVANJA I BORBE PASA: / Ovo je priča o najluđoj momčadi u povijesti NBA lige

Image
Foto: Profimedia

Usprkos svemu, Jail Blazersi su momčad koja je igrala vrlo dobro. Konstantni su bili u doigravanju, a konstantno su i ispadali u prvoj rundi

10.4.2020.
23:23
Profimedia
VOYO logo

Taman je krenula borba za doigravanja kad je NBA liga morala stati. Sve što nam je ostalo dok čekamo da se vrati sport je prisjetiti se nekih dobrih starih momčadi i utakmica. No nepošteno bi bilo zanemariti i one stare i loše momčadi.

Ne loših u smislu da nisu dobro igrali, više onih notornih, talentiranih, ali legendarnih po svojim ekscesima. Jedna od najpoznatijih sigurno je momčad Portland Trail Blazersa s kraja 90-ih i početka 2000-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljna je činjenica ih je novinarka Maureen O'Hagan iz lista Williamette Week nazvala - Jail Blazers. Taj je nadimak toliko dobro opisivao karaktere igrača ove momčadi da se održao sve do današnjeg dana.

Vrijeme Jail Blazersa bilo je ono nakon odlaska Michaela Jordana. NBA je tražio novu dominantnu zvijezdu, a i Portland je nakon legendarnih uspjeha momčadi predvođene Clydeom Drexlerom i Terryjem Porterom očekivao da će se dobre igre nastaviti s novom momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Bryon Russell(L) of the Utah Jazz is fouled by Rasheed Wallace(R) of the Portland Trailblazers 18 May 1999 during game one of their Western Conference semifinal series at the Delta Center in Salt Lake City, UT. Russell finished with 18 points as the Jazz beat the Blazers 93-83 to take a 1-0 lead in the best-of-seven series., Image: 68757629, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GEORGE FREY / AFP / Profimedia

Nakon junaka - zločinci

Kako se pisalo u to vrijeme, navijači Trail Blazersa navikli su na pozitivne karaktere glavnih zvijezda i očekivali su od svojih igrača da se "ponašaju na određen način". A pod tim određenim načinom sigurno nisu mislili na stalne nevolje i probleme sa zakonom koje su dobili.

U Portlandu su se s vremenom skupila talentirana, ali užasno nedisciplinirana, čak i divlja momčad. Predvodnici su bili notorni Rasheed Wallace, Bonzi Wells, mladi Zach Randolph, Ruben Patterson i Damon Stoudemire. Pridodajte im još i liječenog ovisnika o kokainu Shawna Kempa i imate savršen spoj košarkaša koji su sami sebi najgori neprijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednu sezonu proveo je s njima i nekadašnji član šampionske generacije Chicago Bullsa i sadašnji trener Golden Statea Steve Kerr koji je rekao da mu je to bila najzabavnija sezona u NBA ligi.

"Kakvo je to sjajno iskustvo bilo. Takvu disfunkcionalnost nikad nisam nigdje vidio", izjavio je svojevremeno Kerr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAIŠLI SMO NA SNIMKU KUKOČEVOG ŠKOLOVANJA MCGRADYJA: /

Toni ga je pojeo za doručak; Pogledajte što mu je sve radio

Image
NAIŠLI SMO NA SNIMKU KUKOČEVOG ŠKOLOVANJA MCGRADYJA: /

Toni ga je pojeo za doručak; Pogledajte što mu je sve radio

Borbe pasa, marihuana i silovanja

Jail Blazersi su na vrhuncu svojih gluposti bili dolaskom Rubena Pattersona 2001. godine. Patterson je bio optužen za silovanje dadilje koja je čuvala njegovo dijete. No nije mu to bio prvi put. Patterson je još jednom optužen za nasilje u obitelji, a to je samo kap u moru problema izvan terena koje su imali Blazersi.

Zaboravili smo u ovoj All-Star postavi spomenuti nepoznatog Qyntela Woodsa, košarkaša čiji su psi sudjelovali u ilegalnim borbama. Woods je, kao i gotovo svi članovi momčadi, uhvaćen u konzumiranju marihuane. Taj prijestup postao je za Blazerse toliko učestao da su rijetki na njega obraćali pozornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvećih je problema zbog trave imao Damon Stoudemire, jedan od najboljih igrača u momčadi. Njega su čak triput uhitili i pronašli mu marihuanu, zbog čega je na kraju morao platiti 250 tisuća dolara. Policija mu je u pretresu našla čak pola kile trave, ali nije kažnjen jer su prekršili njegova zakonska prava.

Također, jedan od najtalentiranijih pojedinaca u momčadi Blazersa Zach Randolph je dugo morao skidati sa sebe ljagu koju je stekao u Portlandu. Osim čestih uhićenja zbog trave, Z-Bo je poznat po tome što je udario svog suigrača Pattersona na treningu, zbog čega je zaradio suspenziju. Inače, Randolph je u mlađim danima bio poznat kao čovjek koji je zatvarao noćne klubove, pogotovo dok je igrao u New York Knicksima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj je ostao čarobni dvojac Wells-Wallace. Bonzi i Rasheed bili su dobri igrači, ali je njihovo ponašanje na terenu bilo katastrofalno. Wallace je zaradio nevjerojatnu 41 tehničku u 80 utakmica koje je odigrao. Kad je bila tuča, uvijek su bili prvi koji će stisnuti šake. Wallace je poznat i po tome što je svojim ponašanjem otjerao iz momčadi sjajnog Arvydasa Sabonisa. Zamislite čovjeka koji može maltretirati Sabonisa. A suspendiran je i sedam utakmica jer je prijetio NBA sucu.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Brian Grant ( L), Rasheed Wallace (C) and Arvydas Sabonis (R) of the Portland Trail Blazers celebrate during game two of the NBA Western Conference semifinals in Portland 09 May, 2000. The Trail Blazers defeated the Jazz, 103-85, to take a 2-0 lead in the best-of-seven series. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO GEORGE FREY, Image: 17470632, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GEORGE FREY / AFP / Profimedia

Kobne posljedice

Publici se takvo ponašanje, naravno, nije svidjelo, a najbolje taj odnos opisuje legendarna Bonzijeva izjava: "Ne brinemo što fanovi imaju za reći. To nas stvarno ne dira. Oni nam mogu zviždati svaku utakmicu, ali će svejedno pitati za naše autograme na ulici. Zato su oni fanovi, a mi NBA igrači.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos svemu, Jail Blazersi su momčad koja je igrala vrlo dobro. Konstantni su bili u doigravanju, a konstantno su i ispadali u prvoj rundi. Vlasnik Paul Allen odlučio je početkom sezone 2003./2004. da je dosta tog ludila i riješio se nekih igrača. Trebalo je neko vrijeme da se publika vrati na tribine, ali kratka i turbulentna era Jail Blazersa ostat će jedna od najupečatljivijih u povijesti kluba.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo