Legendarni trener / Toni Kukoč o Petru Skansiju: 'Pričamo o najboljem treneru u povijesti hrvatske reprezentacije'

Image
Foto: AP Images

Skansi je vodio Hrvatsku u olimpijskom finalu protiv Dream teama 1992. godine. Obnašao je i dužnost pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

4.4.2022.
22:30
AP Images
VOYO logo

U 78. godini je u ponedjeljak umro Petar Skansi, košarkaš i trener koji je ostao zapamćen kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

U ranoj mladosti Skansi se prvo bavio vaterpolom, igrao je u mlađim uzrastima splitskog Jadrana, a tek poslije se bavio košarkom.U karijeri je dvaput igrao za Jugoplastiku i za talijanski Scavolini Pesaro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S reprezentacijom bivše države je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 1968., zlato na SP-u 1970. u Jugoslaviji, srebro na SP-u 1967. u Meksiku i srebro na EP-u 1965. u SSSR-u.

Kukoć: "Sjajno smo surađivali, mogu slobodno reći da smo imali poseban odnos"

Toni Kukoč jedan je od najbolji europskih košarkaša svih vremena. Rodom iz Splita, Kukoć je dominirao i na europskoj i na američkoj košarkaškoj sceni. Uz Dražena Petrovića vodio je legendarnu generaciju Hrvatske do srebra na Olimpijskim igrama 1992, a s izbornikom Skansijem imao je poseban odnos. Za 24 sata Kukoč je rekao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što reći o njemu, poklonio mi je prve prave kožne tenisice u kojima sam igrao, bio je moj trener u Benettonu, izbornik u reprezentaciji." 

"Bila su to jako lijepa vremena, osvojili smo naslov prvaka, igrali finale Kupa prvaka, sjajno smo surađivali i mogu slobodno reći da smo imali poseban odnos. On se prema meni odnosio drugačije nego prema ostalim igračima, valjda je imao povjerenje da ću napraviti ono što on traži i očekuje od mene"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad pričamo o njemu, onda pričamo o najboljem treneru u povijesti hrvatske reprezentacije, i baš on je vodio najbolju generaciju na Olimpijskim igrama u Barceloni. I to je bila najbolja moguća situacija, samo on je mogao takvu grupu igrača držati na okupu i od nas stvoriti sjajnu cjelinu. Pamtit ću ga kao sjajnu osobu, kao sjajnog trenera, na žalost nema ga više među nama. Iskrena sućut obitelji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo