TE NOĆI ČITAV SVIJET JE ČUO ZA HRVATSKU: / 'Zidovi su se tresli od navijanja Hrvata, među kojima je bio i Tuđman. Vodili su protiv Dream Teama'

Image
Foto: Screenshot: You Tube
Image
Foto: Screenshot: You Tube

Pamti se to veliko finale iz Barcelone 1992.

8.8.2020.
9:47
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Na današnji dan prije 28 godina hrvatska košarkaška reprezentacija je osvojila povijesno srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni, a Dražen, Toni, Rađa, Stojko, Perasović, Mršić i društvo u finalu te 1992. su igrali protiv najbolje ekipe u povijesti sporta.

Image
PRIJE 25 GODINA GLEDAO IH JE CIJELI SVIJET: /

Pamtit će se Goranove bronce i srebro u dvoboju s Dream Teamom

Dream Team za pamćenje

Magic, Jordan, Bird, Barkley, Malone, Pippen - najbolja momčad u povijesti ne samo košarke stajala se s druge strane. Bio je to najjači, orginalni Dream Team koji je na tim OI privlačio najviše pozornosti i bio u fokusu svih. Bili su poput Beatlesa, pravih rock zvijezda, svjetla reflektora, kamere i fotoaparati bili su upereni prema njima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Devet minuta i 44 sekunde prije poluvremena, zidovi Palau d'Esports de Granollersa tresli su se od navijanja hrvatskih navijača, među kojima je bio i njihov prvi predsjednik Franjo Tuđman. Vodili su 25:23. Ali snovi su pobjegli i Hrvatska se morala vratiti u stvarnost. Ta 1992. i taj olimpijski turnir bili su povijesni jer su uključivali NBA zvijezde, one prave, najveće", piše ugledni godina The Guardian u tekstu o 50 nevjerojatnih olimpijskih trenutaka prije osam godina, 2012..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska imala što za reći

U velikom finalu Hrvatska nije imala nikakve šanse protiv najjače košarkaške postave koja je ikad hodala planetom, ali imala je što za reći pa je u jednom trenutku, zakucavanjem Franje Arapovića, čak i povela na opće oduševljenje sviju. Bili smo jedini koji su vodili protiv moćnog Dram Teama, a Petar Skansi "nije mogao sakriti smiješak", kako je to u izravnom prijenosu bio rekao Slavko Cvitković.

"Vodimo, za antologiju", vrištao je popularni Slavko...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnih 117:85 Dražen je ugradio 24 poena, najviše na utakmici, a toliko Amerikancima nije zabio nitko na čitavom turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Dupree, reporter USA Todaya koji je izvještavao s tog turnira, rekao je kako nije bilo dvojbe tko je na tim OI bio najbolji u košarci...

Nezaboravni Dream Team

"Tim koji je vodio trener Chuck Daly iz Kuće slavnih sastojao se od Larryja Birda, Magic Johnsona, Michaela Jordana, Karla Malonea, Scottieja Pippena, Charlesa Barkleyja, Patricka Ewinga, Davida Robinsona, Clydea Drexlera, Chrisa Mullina, Johna Stocktona i Christiana Laettnera. Bila je to trupa neprilagođenog košarkaškog sjaja. Između njih ovi su muškarci dominirali svojim sportom gotovo dva desetljeća i svaki od njih, s izuzetkom Laettnera, u Kući je slavnih (čitava je momčad ušla 2010.). Do odlaska u mirovinu njih 12 je skupilo 23 NBA prvena prvaka, 15 MVP-ovih nagrada i 117 NBA zvijezda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastav Hrvatske koji je igrao na OI 1992. u Barceloni pod vodstvom Pere Skansija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Aramis Naglić, Velimir Perasović, Dražen Petrović, Dino Rađa, Stojko Vranković i Žan Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo