'SIŠLI S POSTOLJA I NIKADA SE VIŠE NISU VRATILI' / Srpski tabloid prisjetio se događaja od prije 27 godina, spominju Tuđmana i Hrvate: 'Najveća sramota u povijesti sporta'

Image
Foto: Screenshot

Nakon toga hrvatski košarkaši više nisu osvojili niti jednu medalju

2.7.2022.
9:15
Screenshot
VOYO logo

Taj silazak s postolja 1995. bio je jedna velika glupost, jedan nesportski potez koji iz ove perspektive ne bih ponovio.

Poručio je nedavno Dino Rađa u intervjuu za srpski Nedeljnik. A upravo na današnji dan 1995. godine hrvatski košarkaški posljednji su se put popeli na postolje nakon što su srušili Grčku u utakmici za treće mjesto Europskog prvenstva. Međutim, više od te medalje ostao je u pamćenju potez Kukoča, Rađe i društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nakon što su primili brončane medalje ostali su na postolju još samo tijekom dodjele srebrnih medalja Litavcima, no povukli su se kad je na postolje stupila jugoslavenska reprezentacija. Treba spomenuti da rat još tada nije bio završen te su tako izrazili svoj prosvjed.

'Najveća sramota'

A upravo se tim događajem u subotu pozabavio Kurir. Objavili su tekst pod naslovom: 'Najveća sramota u povijesti sporta i prokletstvo koje raje: Tuđman naredio, košarkaši sišli s postolja i nikada se više nisu vratili'. U njemu navode taj Eurobasket ostao je zapamćen 'po sramotnom napuštanju pobjedničkog postolja od strane hrvatskih košarkaša u trenutku kada je trebala da se intonira himna Hej, Slaveni.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nadalje, navode kako je to bio je to silazak s pobjedničkog postolja poslije kojeg se više nisu vratili. Prema riječima Ace Petrovića odluka o silasku je bila političke prirode i donijeta je u kabinetu tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana'.

"Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gdje je sjedio Tuđman i dogovoreno je solomonsko rješenje. Ide se po medalju, ali će se nakon toga napustiti podij. Bila je to politička odluka i gledano s ove vremenske distance, pogrešna. Ja osobno to nikad ne bih uradio'', svojevremeno je izjavio Petrović, kojeg je za ovu priliku citirao Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od tog silaska Hrvatska je samo jednom ušla u polufinale na velikim natjecanjima, ali je i tada ostala bez odličja", zaključuje srpski tabloid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojko Vranković jendom je prilikom, inače, objasnio potez naših košarkaša.

"Onda je bilo neko drugo vrijeme. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje i svi smo se složili", rekao je ondašnji kapetan hrvatske reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo