SLAVNI TURSKI KOŠARKAŠ PONOVNO ĆE IGRATI IZVAN SAD-A: / Ovaj Božić ostat će mu u posebno lijepom sjećanju

Image
Foto: Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Oduzeta mu je turska putovnica i za njim je raspisana tjeralica

24.12.2019.
18:05
Brian Rothmuller/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia
VOYO logo

Za 27-godišnjeg turskog košarkaša Enesa Kantera, centra Boston Celticsa, će ovogodišnji Božić ostati u posebnom sjećanju, ne po tome što će njegova momčad u četvrtak gostovati kod aktualnih NBA prvaka Toronto Raptorsa, već zato što će mu to biti prva utakmica izvan teritorija SAD-a u kojoj će nastupiti još od studenog 2018.

Naime, Tursko državno odvjetništvo je u siječnju 2019. za Kanterom raspisalo međunarodnu tjeralicu, nakon što mu je prethodno, dvije godine prije, oduzeta turska putovnica, zbog toga što je javno podržao pokret inspiriran djelima i propovjedima turskog muslimanskog svećenika Fethullaha Gülena, koji je živi u SAD-u od 1999. godine. Kanter je uz to u javnosti kritički govorio o aktualnoj turskoj vlasti i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset godina u SAD-u

Turske su vlasti optužile Kantera da je podržao propali pokušaj svrgavanja Erdogana s vlasti 2016. godine, jer je u noći kad se puč dogodio bio u društvu Fethullaha Gulena, kojeg se smatra organizatorom te akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaš koji je rođen u Švicarskoj, odrastao u Turskoj, a već sa 17 godina preselio u Sjedinjene Američke Države kako bi se posvetio košarkaškoj karijeri, 2011. godine je izabran kao 3. na NBA draftu, a izabrao ga je Utah Jazz. Kanter je u tom klubu proveo četiri godine, da bi 2015. preselio u Oklahoma City Thunder te tamo ostao do 2017. i prelaska u New York Knickse.

Boston peti klub

Upravo je u dresu Knicksa odigrao posljednju utakmicu izvan teritorija SAD-a, kad je njegova momčad gostovala u Torontu 10. studenoga 2018. Te su sezone Knicksi igrali i u Europi, 17. siječnja ove godine protiv Washingtona u londonskoj O2 Areni. No, Kanter je ostao u New Yorku, a nedugo potom promijenio momčad i preselio u Portland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog dana ožujka Trail Blazersi su gostovali u Torontu, ali Kanter je opet bio prisiljen propustiti to gostovanje, iako je samo dva dana prije igrao u bostonskom TD Gardenu, a potom i dva dana poslije u Charlotteu.

U ljetnom prijelaznom roku, Kanter je stigao u Boston, svoje peto NBA odredište, te konačno dobio priliku zaigrati izvan SAD-a, što je proslavio objavom na svom twitter profilu u kojoj je napisao "Slobodan sam" te uz te riječi dodao kanadsku zastavu. Kanter je svoju priču ispričao i za dnevnik "Globe and Mail" koji ima sjedište u Torontu, a u kojoj je otkrio kako su se za njega zauzeli ljudi i institucije iz američkog i kanadskog političkog vrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarka u prvom planu

"Želim zahvaliti Vladi kanadskog premijera Justina Trudeaua, američkoj i kanadskoj policiji, američkom senatoru Edu Markeyu, Celticsima, NBA ligi i mojim menadžerima koji su marljivo radili kako bi mi omogućili nastup u utakmici protiv Raptorsa na Božić te mi zajamčili sigurnost. Tako ću na Božić protiv Raptorsa odigrati svoju prvu utakmicu za Boston izvan granica SAD-a", napisao je Kanter u svojoj kolumni te dodao:

"Za mene ne postoji ništa drugo što bih više želio raditi od igranja košarke. No, nisam bio u mogućnosti odlaziti u gradove izvan Sjedinjenih Država. Morao sam ostaviti svoju momčad na cjedilu, što je vrlo teško za čovjeka poput mene, koji iznad svega cijeni zajedništvo i momčadsku solidarnost. Razlog: usudio sam se progovoriti protiv turske vlasti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj Toronta i Bostona na rasporedu je u srijedu, na Božić, u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo