RAT VAN TERENA: / Kreće Liga prvaka za siromašne!

Image

Europska košarka opet će biti razjedinjena, od naredne sezone igrat će se dva elitna natjecanja. Baš kao i prije 15 godina.

27.1.2016.
12:57
VOYO logo

ULEB ima svoju Euroligu, koju od ove jeseni zatvara samo za košarkašku elitu (čitaj: bogate klubove) i u njoj će biti prostora za samo 16 momčadi. Kako je jedanaest klubova već sada poznato - to su Efes, CSKA, EA Milano, Barcelona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Real i Žalgiris. Oni su potpisali ugovor na deset godina i imaju zajamčeno mjesto u Euroligi.

Kako po jedno mjesto će dobiti pobjednik Eurokupa i kvalifikacija, ovoj košarkaškoj regiji ostaje samo nada da će ABA liga dobiti jedno od tri preostala mjesta za 'pobjednike liga'. Nigdje se ne precizira koje su to lige, ali u startu šanse baš i nisu velike. Prevedeno - ukoliko se ULEB smiluje, neki hrvatski klub može do tog natjecanja samo ako osvoji ABA ligu ili osvoji kvalifikacije ili Eurokup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opciju B nudi FIBA koja pokreće svoju Ligu prvaka, koju odmah možemo nazvati i 'natjecanjem za siromašne'. Podršku tom natjecanju su odmah dali talijanski, francuski i turski savezi, ali niti oni ne mogu zaustaviti svoje najbolje klubove da igraju rivalsko natjecanje. Kako ULEB ima i Eurokup, ostaje pitanje tko će zapravo igrati tu Ligu prvaka. Može li FIBA pokazati mišiće i natjerati momčadi da zaigraju novu Ligu prvaka?

Ideja jest da u njoj nastupi 32 momčadi, a od toga osam kroz kvalifikacije. Što je najvažnije - ABA liga bi imala dva sigurna predstavnika, ali ostaje pitanje kvalitete tog natjecanja. FIBA će u Parizu sredinom ožujka predstaviti novu ligu, a do tada ćemo gledati proljeće obračuna u europskoj košarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prije 15 godina, u sezoni 2001/2002 imala dva kluba u Euroligi (Cibona i Zadar). Petnaest godina kasnije, sasvim je realno da neće imati niti jednog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo