NEMA KOŠARKE DO JESENI: / FIBA na sastanku odlučila da se odgađaju sva europska prvenstva

O sudbini Europskih prvenstava za košarkašice i košarkaše 2021., s obzirom na odgodu Olimpijskih igara do ljeta sljedeće godine, bit će raspravljano u četvrtak na sastanku Izvršnog odbora

8.4.2020.
13:44
Igor Kralj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otkazivanje svih 16 europskih prvenstava u košarci za mlađe dobne kategorije, Europskog prvenstva za male zemlje te promjena sustava natjecanja za klupska natjecanja kako bi mogla biti dovršena u rujnu ili listopadu, epilog je sastanka Upravnog odbora FIBA Europe, održanog u utorak putem video-konferencije, prioćili su u srijedu iz ove organizacije.

Na početku sastanka predsjednik FIBA Europe Turgay Demirel najavio je kreiranje plana za doba po završetku borbe s pandemijom bolesti COVID-19 u kojem će se pažljivo procijeniti sadašnja situacija u Europi i pripremiti upute za vraćanje europske košarke u normalnu kolotečinu. Plan će biti predstavljen na novom sastanku Upravnog odbora u svibnju.

Teške odluke

Otkazivanje prvenstava mlađih dobnih kategorija za sobom povlači nekoliko dodatnih odluka: neće biti ispadanja ni promocije u viši rang u 2020., a muške i ženske reprezentacije koje će 2021. sudjelovati na Svjetskom prvenstvu do 19 godina bit će određene prema sadašnjem FIBA renkingu za mlađe uzraste; za nova natjecanja će nacionalni savezi prijavljivati svoje reprezentacije ovisno o snazi pojedine generacije i financijskim mogućnostima.

Svi organizatori prvenstava mlađih dobnih kategorija imat će priliku ugostiti turnire u 2021., ako će im to odgovarati. Ako bude onih koji će odustati od kandidature, novi kandidacijski proces bit će obavljen u jesen 2020.

Prekinuta klupska natjecanja Euroliga za košarkašice, ženski EuroCup i muški FIBA Europe Cup bit će dovršena u rujnu i listopadu ove godine uz modificiran sustav natjecanja. Odlučeno je da će se završnica FIBA Europe Cupa igrati po formatu Final Foura, dok će pobjednici Eurolige i EuroCupa kod košarkašica biti odlučeni na Final Eight turniru. Svaki će od tih turnira biti organiziran u jednom mjestu, a konačna odluka o domaćinima i datumima natjecanja bit će donijeta u svibnju, nakon konzultacija s klubovima, nacionalnim savezima i ULEB-om.

Brojne odgode

O sudbini Europskih prvenstava za košarkašice i košarkaše 2021., s obzirom na odgodu Olimpijskih igara do ljeta sljedeće godine, bit će raspravljano u četvrtak na sastanku Izvršnog odbora, a konačna odluka bit će donijeta nakon konzultacijs lokalnim organizacijskim odborima ovih natjecanja. EuroBasket za košarkaše trebao bi biti održan od 2. do 19. rujna 2021. u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj, dok bi se košarkašice za naslov prvakinja Europe trebale boriti od 17. do 27. lipnja u Francuskoj i Španjolskoj.

Predviđena Generalna skupština FIBA Europe, koja je trebala biti održana u Vilniusu sljedećeg mjeseca, odgođena je za jesen 2020.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali