NAVIJAČI SE NADAJU PROCVATU HRVATA POD SRBINOM: / Kokoškov u Phoenixu ima zadatak probuditi Bendera

Image
Foto: Pixsell i AFP

Kokoškov će od sljedeće sezone trenerati Dragana Bendera i Phoenix Sunse

4.5.2018.
10:54
Pixsell i AFP
VOYO logo

Srpski stručnjak Igor Kokoškov (46) od sljedeće sezone vodit će NBA momčad Phoenix Sunsa, potvrđeno je jučer iz kluba iz Arizone. Kokoškov trenutačno radi kao pomoćnik u Utah Jazzu, a novim poslom upisat će se u povijest - postat će prvi glavni NBA trener u povijesti koji je rođen i odrastao izvan Sjeverne Amerike.

SENZACIJA IZ NBA LIGE: Srbin postao prvi neamerikanac na klupi jedne momčadi, klub odmah promijenio ime u njegovu čast

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima iskustva iz mnogih NBA klubova, a prvi put se oglasio otkad je objavljeno da će voditi Phoenix.

"Oduševljen sam što ću imati priliku da vodim Phoenix Sunse, zahvaljujem se Robertu Sarveru i Ryanu McDonoughu što su mi dali ovu priliku. Drago mi je da se vraćam u Phoenix gdje je moja obitelj već 10 godina. Na kraju sezone posvećujem se novom izazovu, a to je izgradnja jakog programa i uspjeh kojeg navijači zaslužuju", poručio je između ostalog Kokoškov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će od svega profitirati Dragan Bender?

Jedan od izazova za srpskog trenera bit će i razvoj 216 centimetara visokog hrvatskog reprezentativca Dragana Bendera. 20-godišnji košarkaš odradio je ove godine drugu sezonu u NBA ligi i nije napravio skok u igri koji se očekivao za četvrti izbor na NBA draftu 2016. godine. Dragan je u u drugoj sezoni imao mnogo prilika za dokazivanje, ali brojke na papiru izgledaju slabo. Prosječno je ubacivao 6.5 poena uz 4.4 skokova za 25 minuta na parketu. Igrao je sve 82 utakmice, a u 37 krenuo je u prvoj petorki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjera mu se neiskorištavanje napadačkog potencijala i dobre kontrole lopte za 216 visokog košarkaša s imaginacijom i košarkaškim IQ-om kojeg zasigurno posjeduje. U obrani je to izgledalo dobro, može preuzimati i niže igrače, a i solidan je bloker, no u napadu je prečesto "visio" na liniji za tri poena. Od prosječno uzetih 5.9 šuteva na utakmici, čak ih je 3.9 bilo za tri poena. Iako ih je šutirao s respektabilnih 36.6 posto uspješnosti, mnogi bi ga vidjeli ipak nešto više bliže košu. Navijači Sunsa očekuju kako će Bender procvjetati pod novim trenerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunsi imaju mladu talentiranju jezgru, uz Bendera tu su i sjajni mladi strijelac Devin Booker, Josh Jackson, T.J. Warren je pouzdani NBA starter i ako Kokoškov to dobro posloži mogli bi izgledati puno bolje nego proteklih sezona. Posljednji put bili su u doigravanju u sezoni 2009/2010., a u posljednje tri godine se nalaze na samom dnu Zapadne konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Kokoškov je proveo 18 godina kao pomoćnik u NBA ligi, radeći s klubovima kao što su Utah Jazz, Orlando Magic, Cleveland Cavaliers, Detroit Pistons i Los Angeles Clippers.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo