MOSTARAC SVIRA JAZZ BOLJE OD DVOSTRUKO PLAĆENIH AMERIKANACA: / Bojan Bogdanović igra All-Star košarku, a Utahu vrijedi svaki cent

Image
Foto: Profimedia

Bogdanović je navršio 30 godina, ali šuteri kao što je on mogu svoj vijek produžiti duboko u tridesete godine. Pitajte samo Redicka.

29.11.2019.
18:44
Profimedia
VOYO logo

Sve su napravili Indiana Pacersi. Uspjeli su nekako naći put oko „Eiffelovog tornja“ u reketu Uhat Jazza Rudyja Goberta, uspjeli su natjerati Donovana Mitchella i Mikea Conleya da uzimaju nemoguće šuteve, uspjeli su čak i pobijediti utakmicu sa skoro 20 razlike, ali svog nekadašnjeg igrača nisu mogli zaustaviti. Dobro, ako izuzmemo da je izgubio šest lopti. Jer vođenje lopte i napada u toj momčadi nije njegov posao. Bojan Bogdanović s 30 je zabijenih poena ponovo pokazao da je u vrhunskoj formi te da igra košarku života.

Ovo mu je bila treća utakmica ove sezone da je probio granicu od 30 poena. Trideseticu je utrpao prije tjedan dana Minnesoti, a s 33 poena počastio je Milwaukee Buckse. Nije čudo da je zatrpao koš u Indianapolisu jer se ipak tamo prometnuo u igrača koji može predvoditi NBA momčad, ali tek kad se nominalno prva zvijezda Victor Oladipo ozlijedio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Igrao sam uvijek ovako u Europi. Ali sam malo kočio svoju igru jer znam da ima boljih igrača od mene u ligi. Samo sam želio biti dobar u svojoj ulozi na terenu. Kad se Victor ozlijedio prošle sezone, pokazao sam za što sam sposoban. Želim prenijeti to samopouzdanje i u Jazz“, rekao je Bogdanović uoči povratka na parket u Indianapolisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[VIDEO] NEZAPAMĆENO NASILJE NA SPORTSKOM TERENU: /

Košarkaš nokautirao suca usred utakmice i zaradio doživotnu suspenziju

Image
[VIDEO] NEZAPAMĆENO NASILJE NA SPORTSKOM TERENU: /

Košarkaš nokautirao suca usred utakmice i zaradio doživotnu suspenziju

Statistika koja obara s nogu

Američki novinari već su pisali da je on točno ono što je Utah Jazzu trebalo. Babo je konstantan šuter, pravi snajperist iza linije za tricu, čovjek koji kažnjava svako kašnjenje pri izlasku iz bloka, ali to je samo jedan dio njegove igre. Njegova visina velika mu je prednost kod igre leđima protiv nižih igrača. U reketu je Bojan uvijek pouzdan kad treba rješavati takve situacije jedan na jedan.

Kad ga je Utah Jazz dovodio ovog ljeta, mnogi su podigli obrve na njegov ugovor od 73 milijuna dolara. Kako je krenuo u predsezonu, rekao bi čovjek da je naš reprezentativac teško promašaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije od pet utakmica nije zabio niti jednu tricu, što je bilo pomalo zabrinjavajuće, no u regularnu sezonu krenuo je bolje nego ikad. Bojan trenutno bilježi najbolje prosjeke u karijeri. Ove sezone je na 21, 5 poena po utakmici, što ga čini 22. najboljim strijelcem NBA lige. Također, povećao je broj skokova (4,2) i asistencija (2,2) u odnosu na svoje prošle sezone.

Image
Foto: Profimedia

November 3, 2019, Los Angeles, CA, USA: LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 03: Utah Jazz Forward Bojan Bogdanovic (44) drives to the basket during a NBA game between the Utah Jazz and the Los Angeles Clippers on November 3, 2019 at STAPLES Center in Los Angeles, CA. (Photo by Brian Rothmuller/Icon Sportswire), Image: 480945213, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Italy, and Japan Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Brian Rothmuller / Zuma Press / Profimedia

Postotak trice mu je čudesan. S 46,6 posto šuta za tri poena deseti je šuter po efikasnosti u ligi, s time da samo J.J. Redick ima više zabijenih trica od njega po utakmici od igrača koji su u Top 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov usage rate (postotak posjeda u napadu u kojima je „korišten“) također nikad nije bio veći, što znači da je njegova uloga porasla dolaskom u Jazz. Pokazuje to i količina poena koju zabija nakon prolaska kroz blok. Bogdanović je drugi u ligi u broju poena (4,5) u akcijama nakon izlaska iz bloka. Prvi je Paul George (5,9 poena) koji je odigrao upola manje utakmica od njega i pritom uzeo u prosjeku jedan pokušaj više od Bojana po utakmici. Bojan takve situacije rješava s boljim postotkom od Georgea (50,9 naprama 47,1 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Conley, probudi se

S ovakvim Bogdanovićem uz dodatak zvijezda kao što su Donovan Mitchell, Rudy Gobert i Mike Conley Utah bi trebao biti u samom vrhu Zapada, a ne na tek šestom mjestu, no nekako ipak igraju ispod očekivanja. U posljednjih sedam utakmica izgubili su četiri puta, a bar tri od te četiri utakmice po omjeru snaga "na papiru" trebali su dobiti. Jazz nema problema u obrani, pogotovo kad je elitni defenzivac Rudy Gobert na parketu.

Mike Conley zaista je dobar obrambeni play koji je svojevremeno u Memphisu na račun svojih predstava i konstantnosti ugrabio maksimalni ugovor koji je dvostruko veći od sadašnjeg koji ima Babo. Conley je nakon svoje najbolje sezone u karijeri zamijenjen u Jazz s još dvije godine preostale u tom masivnom ugovoru. U prvih 19 utakmica sezone zabija samo 14 poena po susretu uz jako loš postotak šuta od nešto manje od 37 posto. Gubi u prosjeku 2,2 lopte po susretu uz 4,7 asistencija, što ga smješta na nezavidnu listu najvećih razočaranja ove sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donovan Mitchell je budućnost Jazza i najbolji strijelac momčadi te gotovo sigurni All-Star igrač ove sezone. Troši puno lopti, nije učinkovit kao Bojan, ali njegov posao je da privlači puno pozornosti protivničkih obrana.

Bogdanović je navršio 30 godina, ali šuteri kao što je on mogu svoj vijek produžiti duboko u tridesete godine. Pitajte samo Redicka. Trenutno je hrvatski reprezentativac u top-formi i, ako nastavi ovako igrati, bit će u razgovorima za All-Star utakmicu, no Utah će morati napraviti promjene ako misli stići do velikih play-off visina. Mike Conley mora pružiti igre iz prošle sezone i drastično povećati efikasnost i približiti se brojkama Bojanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov problem je što neće moći imati ovakvu momčad na okupu još dugo jer Donovanu Mitchellu za dvije godine ističe onaj jeftini prvi ugovor i sigurno će mu morati dati koliko god bude tražio. Mike Conley neće postati ništa mlađi, kao ni joker s klupe Joe Ingles. Ako se to dogodi, Bojan bi mogao u Salt Lake Cityju imati sezonu ili dvije iz snova u kojima bi igrao zapaženu ulogu u momčadi koja ima kapacitet za pomrsiti račune najjačim "teškašima" Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo