LEGENDA PORUČUJE: / Košarkaški sladoku*ci ne brinite, ovi dečki su pobjednici

Image
Foto: Pixsell, Jurica Galoić
Image
Foto: Pixsell, Jurica Galoić

"Nakon svega što sam prošao, čudim se da sam živ", kaže legenda sportskog novinarstva Slavko Cvitković, svjedok svih uspona i padova hrvatske košarke, uoči Eurobasketa koje u subotu, 5.

31.8.2015.
8:00
Pixsell, Jurica Galoić
VOYO logo

Iza njega je 13 europskih prvenstava na kojima se nagledao svega. Od medalja i dominacije reprezentacije bivše države, početnog zanosa u hrvatskom dresu, pa sve do traumatičnih ispadanja naših igrača u nesretnim četvrtfinalima.

Četvrtfinalni poraz koštao ga 1000 eura

"Počelo se s onom Đorđevićevom tricom u Španjolskoj, nastavilo se u Istanbulu, pa je bio Beograd... taj me poraz čak i koštao 1000 eura, jer mi je, kad sam skočio na neku sudačku odluku, ispala slušalica iz uha. Poslije je, okružen žandarmerijom, više nisam mogao naći", prisjeća se Cvik, koji je s godinama i stotinama odrađenih utakmica, postao dio kolektivnog sjećanja svih nas koji smo odrastali prateći sport na televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ako sam ja bio ta zla kob naše reprezentacije, sad sam se maknuo u stranu“, govori Cvitković koji je, nakon gotovo četiri desetljeća na HTV-u, prošle godine otišao u mirovinu. No, ovaj vitalni umirovljenik ne miruje. Novi angažman pronašao je na Sportklubu.

'Zagreb još ne diše košarkaški'

Par dana prije Eurobasketa, u Zagrebu još nije zaživjela "košarkaška groznica" uoči prve utakmice, 5. rujna protiv Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema pravog ozračja. Zagreb ne diše košarkaški. Naše navijače treba animirati, neki i čekaju da im se pokloni ulaznica, navikli su se 'grebati", priča nam Cvitković i nastavlja:

"Slovenci su tu puno organiziraniji i spretniji. Koliko god se mi trudili da oni ne dođu, stići će, pogledati utakmicu, popiti svoje, slovensko pivo i vratiti se doma. A naši su u Sloveniji prije dvije godine potrošili za benzin, vinjetu, ulaznicu i pivo. Treba znati zaraditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruku na srce, prije dvije godine, Slovenija je bila sjajan domaćin Eurobasketa, a hrvatski navijači rado su odlazili u "deželu".

"Sve je tad dobro funkcioniralo, sjetite se Celja i Ljubljane, s navijačkim zonama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvijezda među navijačima

A Cvitković je, na svom posljednjem velikom košarkaškom natjecanju, bio jedna od glavnih zvijezda među navijačima od kojih su se mnogi i slikali s njim. "Iskreno, baš mi je bilo drago zbog toga. Svidjela mi se ta atmosfera nakon utakmice, kada se i nakon poraza, navijača suparničke momčadi ne hvata 'za vrat', nego se svi dobro zabave", smatra.

Kada govorimo o hrvatskoj reprezentaciji, Cvitković vjeruje u izbornika Velimira Perasovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Repeša se zasitio, dobro da je otišao u Italiju, iako smatra da su ga iz Hrvatske 'potjerali' novinari. Perasović ima ambiciju, dobar odnos s igračima kojima je u igri 'spustio ručnu'. Kao igrač, osvojio je tri od četiri hrvatske medalje, možda je i ranije zaslužio priliku", smatra Cvik.

Hrvatska na Eurobasket uvijek ide s istom mišlju, kako proći četvrtfinale. To joj je uspjelo prije dvije godine, kad je na kraju bila četvrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogdanović broj jedan, Šarić i Hezonja nisu opterećeni

Image
Foto: Pixsell, Vjeran Žganec-Rogulja
Image
Foto: Pixsell, Vjeran Žganec-Rogulja

"Kostur ove momčadi je dobar, a igrači su godinu dana iskusniji nakon Svjetskog prvenstva. Nešto se mijenja u karakteru momčadi. Vidi se to i iz pripremnih utakmica."

Igrački, Bojan Bogdanović je za Cvitkovića broj jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno prvi igrač, sa svim ovlastima. Dobro je što u momčadi konačno imamo igrače koji nisu opterećeni prošlošću. To je velika snaga. Naši klinci, Šarić i Hezonja imaju pobjednički mentalitet. Sviđa mi se i Žorić koji je nevjerojatnom upornošću uspio u košarci, još prije par godina tražio je da samo 'trenira s Cibonom', a sad je jedan od najstandardnijih reprezentativaca."

'Ključno - da playevi ne zaj...'

Ključ uspjeha u rukama ipak će držati razigravači. "Ključna stvar je da 'playevi' budu na zadovoljavajućoj razini i da nešto ne zaj...", smatra Cvitković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro se sjeća Eurobasketa iz 1989. godine, kad je Zagreb bio domaćin cijelog prvenstva. Za razliku od današnjeg sustava s 24 momčadi, tad su na EP-u nastupilo samo osam reprezentacija, a igralo se u Ledenoj dvorani Doma sportova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijepo smo to radili, elegantno. A momčad bivše države bila je toliko dominantna, bila je to 'šetnja'".

Cvik je s godinama "patentirao" i neke izraze koji su ušli u sportsku terminologiju. Za njega je, a kasnije i za ostale, košarka postala "radost loptanja pod obručima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radili smo neki foršpan i to mi je palo na pamet. Košarka inače na HTV-u ima mizeran status, zaslužuje više", kazao je Cvitković.

Njegov izraz "vjetar u leđa", značio je sudački "poguranac", a nakon "pa neće valjda", u sljedećem bi se trenutu dogodilo upravo taj, neželjeni ishod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spusti se Franjo'

"Spusti se Franjo", čuli smo nakon Arapovićevog zakucavanja i vodstva Hrvatske u olimpijskom finalu protiv Dream teama.

"Bio je to uistinu poseban trenutak. Svi su čekali veliki obračun SAD-a i Rusije, reprizu minhenskog finala i revanš Amerikanaca, a onda im je planove pokvarila jedna Hrvatska."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvao je Cvik u Hrvatskoj i "košarkaške sladoku*ce".

"Odmah ujutro zvao me moj sin Hrvoje i rekao da sam na svim portalima. Na YouTubeu sam provjerio, i doista, pobjegla mi je ta riječ, nema isprike, sve se jasno čuje. Takav je posao komentatora, sve je u živo, izgovorena riječ ne može se povući."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo