KOLIKO BABO STVARNO IMA ŠANSE ZA ULAZAK U ALL-STAR: / U životnoj je formi, no je li to dovoljno da uđe u povijest NBA lige?

Image
Foto: Profimedia

Glasovati može svatko i prilično je jednostavno. Sve što trebate je otvoriti NBA stranicu i izabrati deset igrača, pet s Istoka i pet sa Zapada, te potvrditi svoj izbor

31.12.2019.
22:38
Profimedia
VOYO logo

Svim je ljubiteljima košarke osim bogatog programa utakmica NBA liga donijela i još jedan lijep poklon ispod bora. Službeno je otvoreno i glasovanje za sudionike All-Star utakmice koja će se održati 16. veljače sljedeće godine u Chicagu.

Grad kojem je Michael Jordan donio kultni status u povijesti košarke nije bio domaćin All-Star utakmice 32 godine, posljednji put tamo se igralo 1988. godine kad je legendarni Jordan igrao svoju četvrtu sezonu u NBA ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izbora All-Star igrača, od prošle je godine liga uvela poseban novi sustav u kojem dvojica igrača, jedan iz Istočne konferencije, a drugi iz Zapadne, biraju sebi igrače kao na školskom igralištu – svatko jednog.

Dakle, sustav je takav da dvojac koji dobije najviše glasova u pojedinoj konferenciji bira svoje suigrače, neovisno o tome iz koje su konferencije. Prošle je godine LeBron James bio kapetan jedne momčadi kao igrač koji je dobio najviše glasova na Zapadu, dok je Grk Giannis Antetokounmpo bio drugi kapetan koji je dobio najviše glasova na Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U All-Star ulazi ukupno 26 igrača (s kapetanima), a od hrvatskih igrača ima najviše šanse Bojan Bogdanović koji igra najbolju sezonu svoje karijere u dresu Utah Jazza.

Image
BOGDANOVIĆ NASTAVLJA S ODLIČNIM PREDSTAVAMA: /

Igra košarku života; Dario Šarić odigrao još jednu kriminalnu utakmicu

Image
BOGDANOVIĆ NASTAVLJA S ODLIČNIM PREDSTAVAMA: /

Igra košarku života; Dario Šarić odigrao još jednu kriminalnu utakmicu

Postoji li šansa?

Koliko Babo zapravo ima šanse da uđe u povijest NBA lige i postane prvi Hrvat koji je upisao nastup na All-Star utakmici? Treba krenuti od sustava glasovanja po kojem se određuje tko će nastupiti u Chicagu. Glasovi NBA fanova putem interneta najviše utječu na izbor igrača koji će nastupiti s 50 posto udjela. 25 posto otpada na glasove NBA igrača koji glasuju za svoje kolege, a 25 posto na predstavnike medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih 50 posto, odnosno utjecaj glasova navijača, kroz povijest je bilo presudno za igrače koji dolaze iz velikih zemalja. Yao Ming je bio jako dobar košarkaš, no njegovi Kinezi ogromnim su ga brojem glasova gurali ka početnoj All-Star petorci. Bojan Bogdanović nema taj luksuz i morat će do All-Stara okolnim putevima. Američki navijači ipak više vole zakucavanja od pouzdanog šutiranja, iako bi na račun svojih dobrih predstava mogao dobiti nekakav "poguranac" od publike.

Drugi bitan faktor je konkurencija. Bogdanović može biti izabran u konkurenciji takozvanog frontcourta odnosno igrača koji igraju na poziciji krila ili centra. Kad gledamo Zapadnu konferenciju u NBA ligi, konkurencija je vrlo velika, ali ne i nemoguća. Od 13 igrača koji će sa Zapada ući u All-Star, za pretpostaviti je da će ih šestorica biti iz frontcourta - trojica u prvom sastavu i još trojica na klupi. Bekovska konkurencija ipak je prejaka na Zapadu da bi ih bilo više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bacimo onda pogled na igrače koji su sigurno ispred Bogdanovića u toj konkurenciji. Može se sa sigurnošću reći da će tandem Lakersa Anthony Davis-LeBron James ući u početnu petorku Zapada, a s njima će naprijed najvjerojatnije biti prošlogodišnji MVP finala Kawhi Leonard. Svaki drugi bekovski par osim Dončića i Hardena u početnoj petorci Zapada bio bi grijeh.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

November 3, 2019, Los Angeles, CA, USA: LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 03: Utah Jazz Forward Bojan Bogdanovic (44) looks on during a NBA game between the Utah Jazz and the Los Angeles Clippers on November 3, 2019 at STAPLES Center in Los Angeles, CA. (Photo by Brian Rothmuller/Icon Sportswire), Image: 480930528, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Italy, and Japan Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Brian Rothmuller / Zuma Press / Profimedia

Preko klupe do zvijezda

Bogdanovićeva jedina šansa je da se probije među rezerve. Prema našim pretpostavkama, tamo će još biti tri slobodna mjesta i, budite sigurni, jedno je rezervirano za Nikolu Jokića koji ove sezone ponovo predvodi Denver do jako dobrog skora (trenutno su drugi na Zapadu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad imamo još dva mjesta na koja nije nemoguće da uleti Bogdanović. Babo je osmi po redu strijelac u svojoj konkurenciji, peti ako maknemo igrače za koje smo rekli da bi sigurno trebali ući u All-Star.

Ispred njega su Karl-Anthony Towns s 26 poena (i 12 skokova), Brandon Ingram ima 25 poena u prosjeku iz 7 skokova, Andrew Wiggins ima 25 poena, dok Paul George zabija 24. Bogdanović je na 21 poenu i ima strašne postotke za tricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojan je jedan od najboljih šutera lige, no All-Star nikad nije to pretjerano cijenio. Draži su fanovima uvijek bili dribleri i zakucavači, što je i pretvorilo cijeli event u neobuzdani cirkus. Bogdanoviću ide u prilog činjenica da je većina igrača (osim Paula Georgea) u klubovima koji ne ostvaruju pretjerano dobre rezultate. Lakše je skrenuti pozornost na sebe kad si član Jazza koji je šesti na Zapadu nego kad se, kao Wiggins i Towns, mučiš već godinama s osrednjom momčadi Minnesote ili si, kao Brandon Ingram, zvijezda momčadi s dna ljestvice.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Utah Jazz's Bojan Bogdanovic (44) is fouled by Toronto Raptors' Fred VanVleet (23) during first half NBA basketball action in Toronto, Sunday, Dec. 1, 2019., Image: 485866674, License: Rights-managed, Restrictions: World rights excluding North America, Model Release: no, Credit line: Hans Deryk / PA Images / Profimedia

Kako sad stvari stoje, Bogdanović ima šanse ući u elitu, iako je teško previdjeti Townsovu monstruoznu statistiku, a George nakon nešto duže pauze može samo rasti. S druge strane, može se otvoriti i još koje mjesto, a tu su i ozljede koje su uvijek moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovati može svatko i prilično je jednostavno. Sve što trebate je otvoriti NBA stranicu i izabrati deset igrača, pet s Istoka i pet sa Zapada, te potvrditi svoj izbor. U svojim petorkama morate imati dva beka te tri igrača koji su ili krila ili centri. Svoje glasove možete dati OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo