GOLEMAC ZA NET.HR O SLOVENSKOM ČUDU: / 'Užitak ih je gledati, igraju najljepšu košarku na turniru! Tri njihova igrača rade razliku...'

Image
Foto: AFP/PIXSELL

Bivši košarkaš i slovenski reprezentativac Jurica Golemac za Net.hr prokomentirao je najveći uspjeh u povijesti slovenske košarke, plasman Dežele u finale EuroBasketa.

15.9.2017.
13:30
AFP/PIXSELL
VOYO logo

Slovenija je hit, Slovenci su u transu! Tako bismo u jednoj rečenici opisali košarkašku rapsodiju i euforiju koja vlada u Sloveniji i na Eurobasketu. Dragić, Dončić, Vidmar, Randolph i društvo moćno su srušili španjolske snove o obrani naslova prvaka Europe i svojom igrom zaludili košarkašku Europu.

BRILJANTNA SLOVENIJA RAZMONTIRALA ŠPANJOLSKU: Nevjerojatni tinejdžer Dončić radio čuda u Istanbulu

Jurica Golemac dobro je upoznat sa slovenskom košarkom. Rođeni Zagrepčanin je igrao za slovensku reprezentaciju, a u dva navrata i za Olimpiju. Prvi put nosio je dres ljubljanskog sastava u sezoni 1997./1998., a nakon kratke avanture u Geoplin Slovanu, ponovno ga je nosio od 1999. do 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Slovenci igraju najljepšu košarku na EuroBasketu'

"Svi su očekivali da Slovenija može daleko, isto kao ostalih sedam, osam reprezentacija koji su bili u krugu favorita za polufinale. Slovenci igraju najljepšu košarku na Eurobasketu. Stoga, to za mene nije iznenađenje, pogotovo nakon onakvih partija u grupi", kazao nam je u uvodu razgovora Jurica Golemac i osvrnuo se na formulu uspjeha slovenske reprezentacije i košarke općenito...

"Prije svega, napravljena je odlična kemija u momčadi, odlična je atmosfera u ekipi, svaki koš slavi cijela klupa, cijela momčad. Ma užitak ih je gledati", istaknuo je Golemac i progovorio o trenutnoj razlici između slovenske i hrvatske košarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KAPETAN SLOVENIJE SLAVI S TRI PRSTA U ZRAKU I PORUČUJE: ‘Želim Srbiju u finalu, a onda i da se poslije Eura urokam’

"Sloveniji se pojavio taj Luka Dončić koji je dodatna ekstra kvaliteta uz Dragića za kojeg znamo kakav je vrhunski igrač. Uz to, Slovenci su pogodili i s naturaliziranim strancem Anthonyjem Randolphom koji je TOP 3 krilnih centara u Europi. Rijetkost je da netko naturalizira tako kvalitetnog igrača. On igra sa takvim žarom, vidi se da prihvaća sve uloge i da želi pobijediti", kazao Golemac i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, nije se slovenska košarka toliko puno na bolje promijenila u odnosu na Hrvatsku, koliko im se poklopilo. Za dobar rezultat mora se puno toga poklopiti. Dragić je nevjerojatan karakter i vođa, oko njega se sve vrti u momčadi. Tu je, kao što sam već kazao, Luka Dončić koji je vanserijski talent. Ljudi kad govore o njemu uspoređuju ga s pokojnim Draženom. Mislim, dečko igra svoju košarku. Svi su oduševljeni time koliko taj mladić zrelo igra, a tek mu je 18. godina. Na svakoj utakmici se vidi njegov potpis. To je bitno", dao je do znanja Golemac koji je naglasio kako je teško uopće i pričati da je Slovenija tako jako napredovala u sustavu odgoja igrača, odnosno, da se slovenska košarka tako visoko digla na veći nivo. Vrhunski...

'Slovenija je uvijek imala vrhunsku školu košarke'

"Realno, Luka Dončić je igrački odgojen u Španjolskoj. Dragić ima 31. godinu. Ovi ostali jesu igrački odgojeni u Sloveniji, ali morate znati da je Slovenija uvijek imala vrhunsku školu košarke. Laško, Olimpija, Krka... Svi su oni imali sjajne trenere u selekcijama", izjavio je Golemac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok slovenska košarka napreduje, hrvatska i dalje - stagnira! Hrvatska košarkaška javnost imala je velika očekivanja od naše nacionalne vrste koja su stremila i prema samoj medalji. No, uslijedio je hladan tuš, otrežnjenje, bolno prizemljenje. Vraćanje u surovu stvarnost nakon sjajnog prošlog ljeta i igara u kvalifikacijama za Rio, kao i na OI u Brazilu. Zli jezici bi kazali, "u hrvatskoj košarci ništa novo, i dalje ništa ne valja".

Image
Image

Slovenia's guard Goran Dragic celebrates after his team's win after the FIBA Eurobasket 2017 men's semi-final basketball match between Spain and Slovenia at the Fenerbahce Ulker Sport Arena in Istanbul on September 14, 2017. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

"Nije da u hrvatskoj košarci nema dobrih trenera ili da se loše radi s mladim košarkašima. Već jednostavno, nešto ne štima, nešto se krivo radi na ostalim poljima. Najlakše je sad biti general poslije bitke i pričati iz svojih fotelja što valja kod nas, što ne valja, nakon takvog debakla. Naravno da smo svi gledali pozitivno na igre Hrvatske u pripremnim susretima. O tome moraju voditi računa drugi koji su zaduženi za taj posao. Ali, očito se u Hrvatskoj ne vodi dovoljno računa da netko povuće odgovornost, jer do sad nitko nije preuzeo odgovornost za loš rezultat na EuroBasketu", poentirao je Golemac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svega viđenog i 22 godine dugog posta od medalje na velikim natjecanjima i novog razočaranja, razočarana domaća javnost se pita ima li spasa za hrvatsku košarku? Jer, tmurno razdoblje i dalje traje...

"Ne želim ulaziti u to. Da vam budem iskren, imam neko svoje mišljenje o svemu tome, ali neću ga podijeliti s javnosti", zaključio je Golemac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo