JORDAN NIKAKO I NIKADA NE PRIČA O TOME: / Ovo je najveća sramota njegovog života; To niste vidjeli u Posljednjem Plesu

Image
Foto: Profimedia

Doveo ga je u Washington upravo Jordan, čiji je Brown najveći grijeh i pogreška u karijeri

28.5.2020.
9:29
Profimedia
VOYO logo

Michael Jordan je uvijek bio i uvijek će ostati upamćen po strašnoj NBA karijeri u "gradu vjetra". S Chicago Bullsima osvojio je najveći košarkaš ikad šest NBA naslova i do danas drži bezbroj rekorda s Bullsima.

Image
Image

Washington Wizards Michael Jordan points down court during the first quarter in a pre-season game against the Detroit Pistons 18 October 2001 at Van Andel Arena in Grand Rapids, Michigan., Image: 17498796, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

BIVŠA ZVIJEZDA BULLSA ZBOG JORDANOVIH IZJAVA KRENULA U OSVETNIČKI POHOD? ‘On je bio bolji od Michaela’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIVŠA ZVIJEZDA BULLSA ZBOG JORDANOVIH IZJAVA KRENULA U OSVETNIČKI POHOD? /

'On je bio bolji od Michaela'

Image
BIVŠA ZVIJEZDA BULLSA ZBOG JORDANOVIH IZJAVA KRENULA U OSVETNIČKI POHOD? /

'On je bio bolji od Michaela'

Ponovno na naslovnicama

Upravo sada, 2020., ponovno se našao na naslovnicama sportskih rubrika nakon sjajne ESPN-ove dokumentarne serije pod nazivom "Posljednji Ples" (The Last Dance), kojem je detaljno opisao svoje nevjerojatno putovanje i završnu, burnu sezonu u Chicagu. Bila je to sezona 1997./1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali istina, njegova prava posljednja, sadržajna sezona dogodila se pet godina kasnije (2002./2003.) i na stotine kilometara istočno od Chicaga. "Samo Jordan ne voli razgovarati o tome zbog samo jednog igrača", piše jedan od najčitanijih britanskih tabloida Daily Mail.

Uz takav uspjeh i slavu koje je stekao u Chicagu, možda je i razumljivo da se MJ previše trudi da zaboravite na njegovo vrijeme s Wizardsima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, Jordan je tamo proveo tri sezone, igrajući u svojim četrdesetima nako svog drugog povratka iz mirovine, prije nego što je postao predsjednik momčadi. No, tri sezone u Wizardsima za njega nisu bile lagane.

Njegova blistava karijera prije Washingtona omogućila je Jordanu da stekne status božanstva u Americi, a njegov Posljednji Ples dogodio se upravo s Wizardsima, a ne u Chicagu, kako je to naglašeno u dokumentarcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dioničar i direktor košarkaških operacija Wizardsa

Ulaskom u 21. stoljeće Jordan je kupio udio dionica u Washington Wizardsima i postao dioničar, odnosno predsjednik košarkaških operacija kluba. Iako se nikada prije nije upuštao u menadžersku stranu igre, nitko ga nije niti htio zaustaviti u pokušaju.

Nitko nije bolje poznavao igru ​​... ili se tako mislilo? Zapravo, njegova sposobnost van terena nikad niti nije bila viđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je riječ bila konačna i nitko se ne bi usudio stati na put Jordanu u tom trenutku. Pročistio je momčad pokazavši izlaz iz kluba nekoliko nepopularnim, visoko plaćenim igrača, na radost navijača u Washingtonu, ali bilo je odluka koje su mnogo ostavljale mašti, odnosno odluka koje su doživjele debakl...

Godine 2001. Wizardsi su, naime, na draftu dobili Kwamea Browna, mladića koji je stigao u NBA kao prvi izbor drafta te godine, koji nije bio možda najjači u povijesti, ali je nudio niz kvalitetnih igrača, od talentiranih krilnih centara Zacha Randolpha i Paua Gasola, pa do sjajnih bekova Gilberta Arenasa i Tonyja Parkera. Došao je u NBA ligu tako Brown ravno iz srednje škole, ali nikad nije opravdao svoj talent i ostao je najveći promašaj ikad u ligi. A doveo ga je u Washington upravo Jordan, čiji je Brown najveći grijeh i pogreška u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kad su ga draft kuglice pomazile prvim pickom, Jordan se zapalio i mislio kako je upecao igračinu, buduću zvijezdu, nositelja momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš onako kako se Jordan zapalio uvijek kad je igrao. Vidio je šansu da svojim rukama gradi budućnost kluba kojem je bio predsjednik i suvlasnik. I zagrizao je za njega. A kad je na zadnjem treningu prije drafta uživo svjedočio kako Kwame Brown razbija Tysona Chandlera, drugu tadašnju srednjoškolsku senzaciju, odlučio je uzeti ga pod svoje. Bio je to prvi veliki potez dužnosnika Michaela Jordana i totalni promašaj, o kojem se dan danas priča u SAD-u. Otići ćemo toliko daleko i kazati kako je to bila Jordanova prava sramota, jer je upravo on inzistirao na njemu. A na temelju čega?! Jedne partije, broja na draftu...

'Ako me draftirate, nikad nećete požaliti'

"Ako me draftirate, nikad nećete požaliti", bile su riječi koje je Brown izgovorio tadašnjem treneru Wizardsa Dougu Collinsu, ali prosjek od 4,5 poena u prvoj sezoni dovoljno govori o njegovoj igri. Inače, Doug Collins bio je Michaelov trener u Bullsima dok Phil Jackson nije zasjeo na klupu Bullsa umjesto njega...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čovjek je vjerojatno uzeo najveći rizik u životu birajući srednjoškolca kao prvi izbor u tom trenutku. Svjestan sam da ako ja za*erem, igram se s njegovom reputacijom. Znam da će me ubiti radom i očekivanjima, ali ne bojim se toga”, rekao je Kwame nakon drafta vjerujući da zna što ga čeka.

Image
Image

Washington Wizards guard Michael Jordan (R) talks to teammate Kwame Brown (L) after a play in the second quarter 31 October 2002 at the MCI Center in Washington, DC. The Wizards beat the Celtics 114-69., Image: 69508670, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: HEATHER HALL / AFP / Profimedia

No, kako igrači i struka nisu bili impresionirali njegovim igrama na terenu, Jordan je odlučio stvari preuzeti u svoje ruke - sasvim doslovno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom je prešao preko svih prethodnih obećanja da više neće igrati, Jordan je najavio da će se vratiti u NBA za sezonu 2001./2002.

U ljeto 2001. godine MJ je nemilosrdno trenirao za svoj dugo očekivani povratak. Naravno, svjetske kamere čekale su samo njega da se vrati na košarkaške terene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan unatoč ozljedama bio najbolji igrač Wizardsa

Kada je sezona ipak započela, za MJ to uopće nije bila normalna sezona, budući da je imao problema s ozljedama zbog kojih je odigrao svega 60 utakmica u sezoni, što je bilo najmanje u regularnom dijelu sezone još tamo od 1994./1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, i dalje je bio najbolji igrač u momčadi, koju je predvodio u poenima (22,9 ppg), asistencijama (5,2 pg) i krađama (1,42 pg). Jednostavno je volio igrati košarku i htio je iznutra sudjelovati u građenju novih Wizardsa, s parketa na kojem se ionako uvijek najbolje snalazio.

Želio je svoj prvi pick uzeti u svoje ruke i od njega napraviti igrača poput sebe, ili bar mentalno blizu svom shvaćanju košarke. Doslovno. Želio ga je trenirati, testirati, provocirati, uništavati na treninzima, i tako gurati naprijed, kao što je to radio u Bullsima, zbog čega je i stekao reputaciju nemilosrdnog šampiona kojeg su se svi u momčadi bojali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzeo ga pod svoje i popušio

Bio je Michael svjestan da će se razvoj Kwamea Browna reflektirati ne samo na momčadi Washingtona, nego i na njegovom liku i djelu, jer ga je upravo on doveo iz srednje škole u momčad. Jordan je tijekom karijere krvavo radio kako bi bio najbolji, ništa mu nitko nije dao, servirao, pa sigurno nije htio da mu netko naruši reputaciju, pa i onu van terena.

Vjerovao je da će svojim mentorstvom od njega napraviti mlađu verziju sebe. Ali Kwame nije bio on, ne nikako. Ni u glavi, ni kvalitetom, a posebno ne srcem i shvaćanjem košarke. Kwame je više volio igrati, nego trenirati, a trening je Michaelu bio sve, najbitnija stavka da bi uspio. Na kraju je čitava priča oko Kwamea neslavno završila. On je Jordanov najveći promašaj, onaj epski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo