IDEMO PO OLIMPIJADU! / Hrvatska razmontirala Tursku i plasirala se na završne kvalifikacije

Image
Foto: Profimedia

Fenomenalna partija naših košarkaša

20.8.2023.
20:59
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija osvojila je pretkvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Istanbulu svladavši u finalu domaćina Tursku sa 84-71 (24-14, 24-15, 18-26, 18-16) te će sljedećeg ljeta igrati na jednom od kvalifikacijskih turnira na kojima bi mogla izboriti nastup u Parizu.

Image
PRETKVALIFIKACIJE ZA OI /

Hrvatski košarkaši Šveđanima zabili 99 koševa i praktički osigurali polufinale

Image
PRETKVALIFIKACIJE ZA OI /

Hrvatski košarkaši Šveđanima zabili 99 koševa i praktički osigurali polufinale

Hrvatsku su do velike pobjede predvodili Dario Šarić sa 22 koša i 11 skokova, Mario Hezonja sa 16 ubačaja te Ivica Zubac sa 8 poena i 10 skokova, dok su najefikasniji u sastavu Turske bili Furkan Korkmaz sa 19 i Sehmus Hazer sa 16 pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U punoj dvorani Sinan Erdem Hrvatska je odigrala mudro i precizno prvo poluvrijeme tijekom kojega je i stvorila ključnu prednost. Izbornik Josip Sesar odlučio je koristiti samo osam igrača u ovoj utakmici s tim da je Dario Drežnjak u prvom poluvremenu u iri proveo samo 1:18 minuta, dok su glavninu tereta iznijeli Dario Šarić, Ivica Zubac, Mario Hezonja, Jaleen Smith, Goran Filipović, Borna Kapusta i Roko Badžim.

Filipović dirigirao

Ritam utakmici dao je Filipović koji je pogodio dvije uzastopne trice kojima je odveo Hrvatsku do vodstva 12-6. Kako domaćine nije služio šut za tricu, u pvih 10 minuta promašili su svih osam dalekometnih šutova, Hrvatska je već na odmor između prve i druge četvrtine otišla s prednosti od 10 poena (24-14).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u drugoj četvrtini nastavila se turska nemoć kada je u pitanju dalekometni šut, dok je Hrvatska imala nekoliko raspoloženih igrača. Šarić je s dvije trice odveo Hrvatsku na 32-16, a nakon kratkog približavanja na 32-21 Turaka uslijedile su dvije vezane trice Hezonje za 38-22.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Hrvatske 48-29, naši su igrači pogodili 10 od 20 trica, a turski samo jednu od 13. Kapetan Šarić je postigao 15, Hezonja 10, a Zubac pet uz pet skokova i četiri asistencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom drugog poluvremena Turskoj se otvorio vanjski šut, pogodili su svih pet prvih pokušaja za tricu, od toga tri Furkan Korkmaz pa je prednost Hrvatske smanjena na 57-51 u 27. minuti. No, kada je stala turska kanonada, Hrvatska je s nekoliko odličnih akcija u napadu ponovno pobjegla na dvoznamenkastu prednost.

Mirnom igrom u posljednoj četvrtini Hrvatska nije Turskoj dopustila da se približi na jednoznamenkastu razliku niti u jednom trenutku u toj posljednjoj dionici te na kraju slavila sa sigurnih 13 razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo