FOTO: / Nije išlo! Uništen hrvatski san o finalu

Hrvatski košarkaši ipak neće igrati u finalu Eurobasketa, koji će u nedjelju završiti u Sloveniji.

20.9.2013.
9:24
VOYO logo

Bio je ovo, nevjerojatno, sedmi međusuboni meč ove dvije reprezentacije na velikim natjecanjima i opet je, sedmi put, pobijedila Litva. Za Hrvatsku je ovo bio drugi poraz na prvenstvu, nakon onog startnog od Španjolske, a baš kao i na otvorenju Eurobasketa, tako je i ovaj put Hrvatska ostala bez snage, pameti i rješenja za suparnika.

Hrvatska se dobro držala tijekom prvog poluvremena, na odmor se otišlo uz tek 40:37 za Litvu. No, kraj je označila treća četvrtina koja je završila uz 21:8 Litve, s tim da su hrvatski košarkaši u skoro devet minuta tog dijela ogleda ubacili samo tri poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletno gledano, vrlo brzo je bilo jasno da će Hrvatska morati odigrati uvjerljivo najbolju utakmicu za slavlje protiv Litve. U napadu je Hrvatska imala silnih problema, pa je tek Bojan Bogdanović ponekad znao kako s litavskom obranom. Uostalom, Hrvatska je pogodila samo tri od 22 trice, imala je i dvanaest izgubljenih lopti, a u prvom dijelu apsolutno nitko nije uspio zaustaviti Linasa Kleizu (17 poena u prvom dijelu). I hrvatska obrana je bila prilično ispod razine onih prijašnjih mečeva.

Ključ je, dakle, bila treća četvrtina kada napadački nitko od Hrvata nije mogao doslovno ništa. I čim je Litva otišla na preko 15 poena razlike, bilo je jasno da povratka za Hrvatsku više nema. Momcima Jasmina Repeša ostaje tako borba za brončanu medalju. Suparnik će biti poraženi iz večerašnjeg drugog polufinala u kojem igraju Španjolska i Francuska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Hrvatske je najbolji bio Bogdanović sa 15 poena, ali i svih pet promašenih trica. Nitko drugi nije bio dvoznamenkasti po broju poena u Hrvatskoj, a izdvojimo još Krunu Simona (devet poena, tri skoka i dva asista) i Antu Tomića (sedam poena i šest skokova). Kod Litve je Jonas Maciulis postigao 23 poena uz šest skokova, dok je Linas Kleiza ogled završio s 22 poena i 11 skokova.

Umorni i vjerojatno razočarani od četvrtfinalnog poraza večer prije od Litve, košarkašii Italije su doživjeli novi udarac na Eurobasketu. Ukrajina ih je u redoslijedu od petog do osmog mjesta pobijedila 66-58.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da je Ukrajina napravila ogroman posao, hrvatski suparnik iz četvrtfinala je time osigurao plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Španjolskoj.

Na svježinu je Italija odigrala prvu četvrtinu nakon koje je i vodila 17:13. No, kako je utakmica odmicala tako je Italija ostajala bez snage i sa sve manje rješenja. Ukrajina je došla do osjetnijeg vodstva u nastavku ogleda, a u posljednjoj je četvrtini podigla prednost i na iznad deset poena razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završnici je Italija ostala bez šanse za preokretom, a na klupi Ukrajine i među njihovim navijačima uslijedio je veliko slavlje. Kod pobjednika je najbolji bio Eugene Jeter s 20 poena, te po četiri skoka i asistencije, a imao je i tri ukradene lopte. Na drugoj je strani najbolji bio Pietro Aradori sa 15 poena i devet skokova.

Tako će u utakmici za peto mjesto na Eurobasketu igrati domaćin Slovenija i Ukrajina, dok će za sedmo igrati Srbija i Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo