HOĆE LI SE FIBA SMILOVATI HRVATSKOJ? HKS / napokon poslao odgovor na prijetnju iz Münchena

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski košarkaški savez (HKS) je na temelju jednoglasne odluke Upravnog odbora poslao traženi odgovor u sjedište europske FIBA-e u München.

20.4.2016.
16:40
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Podsjetimo, srijeda je bila krajnji rok do kada je HKS morao FIBA-i poslati izjavu kojom jamči da nijedan klub pod njihovom ingerencijom neće sudjelovati u ULEB-ovom Eurokupu sljedeće sezone. U suprotnom bi uslijedilo izbacivanje hrvatske reprezentacije s kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, ali i EuroBasketa 2017. Problem je što su se već ranije Cedevita i Zadar obvezali da će iduće sezone igrati u Eurokupu, a isto su napravili i ostali članovi regionalne ABA lige, s iznimkom Cibone koja je odabrala FIBA-inu Ligu prvaka.

Image
TOGA SMO SE I BOJALI: /

Fiba suspendirala Hrvatsku s Eurobasketa!

Image
TOGA SMO SE I BOJALI: /

Fiba suspendirala Hrvatsku s Eurobasketa!

Litva suspendirala Rytas

Iz HKS-a su u srijedu poručili kako će uvijek podržavati pravila FIBA-e, te kako povlače priznanje ABA lige, sve dok ona ne uskladi rad s pravilima FIBA-e. Također, ukoliko hrvatski klubovi budu sudjelovali u Eurokupu u sezoni 2016/17, HKS će im izreći sankcije u skladu s vlastitim pravilnicima. HKS je pozvao FIBA-u i da omogući nacionalnim savezima da sudjeluju u donošenju odluka u ABA ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Igor Kralj
Image
Foto: Pixsell, Igor Kralj

Dario Šarić

Zanimljivo je spomenuti i da iz Litve dolazi vijest kako je tamošnji košarkaški savez suspendirao jedini svoj klub koji je odlučio igrati Eurokup, a to je Lietuvos Rytas. Ne promijeni li odluku, Rytas sljedeće sezone neće moći igrati u litavskom prvenstvu, a za vjerovati je da slična sudbina očekuje i Cedevitu i Zadar koji neće moći igrati u hrvatskoj ligi ako ostanu ustrajni da sudjeluju u Eurokupu.

Dodajmo za kraj da je FIBA, osim u Hrvatsku, identično prijeteće pismo poslala i u Španjolsku, Grčku, Italiju, Izrael, Tursku, Litvu, Rusiju, Poljsku, Srbiju, Sloveniju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Odluke Upravnog odbora HKS-a:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Hrvatski košarkaški savez podržava FIBA/FIBA Europe kao krovne košarkaške organizacije jer je jedino i njihova članica. HKS je uvijek poštovao i uvijek će poštovati FIBA/FIBA Europe pravila i pravilnike te je tako učinjeno i u ovom slučaju.

2. HKS nije vlasnik, niti dioničar niti ima ikakav utjecaj na odlučivanje u ABA ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. HKS povlači priznanje ABA lige sve dok svoje djelovanje ne uskladi s pravilima FIBA/FIBA Europe. Ovisno o ishodu navedenog, Hrvatski košarkaški savez će donijeti odluku da li i koji klubovi će nastupiti u ABA ligi u sezoni 2016/17.

4. Ukoliko hrvatski klubovi budu sudjelovali u Eurocupu u sezoni 2016/17, Hrvatski košarkaški savez će im izreći sankcije u skladu s pravilnicima HKS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Hrvatski košarkaški savez sugerira FIBA/FIBA Europe da pronađe način na koji bi nacionalni savezi čiji su klubovi sudionici ABA Lige mogli sudjelovati u odlučivanju u ABA Ligi. Tako bi savezi mogli utjecati na sustav i kalendar natjecanja ABA lige, a koji bi bili usklađeni s nacionalnim prvenstvima. Na taj način bi i interesi FIBA-e/FIBA Europe bili bolje zastupljeni.

Hrvatski košarkaški savez podržava i uvijek će podržavati napore FIBA/FIBA Europe da uvede red u europska klupska natjecanja, kao što podržava i pokretanje novog europskog klupskog natjecanja vrhunske razine - FIBA Champions lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo