Francuzi su prvaci Evrope u košarci!

Prvi put u istoriji!

22.9.2013.
23:09
VOYO logo

Po prvi put u istoriji evropskih prvenstava u košarci, zlato je pripalo nacionalnoj selekciji Francuske koja je u finalu Eurobasketa 2013 u Sloveniji savladala Litvaniju sa 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16), objavio je Blic.

Najviše puta su igrali na šampionatima kontinenta (36), ali nikada ranije nisu stigli do zlata. Posle 78 godina od prvog prvenstva Evrope, posle sedam medalja ali nikada one najsjanije, "trikolori" su došli na tron, i to zasluženo. Nadigrali su sjajne Litvance u okršaju dve ekipe koju je Srbija na ovom Eurobasketu uspela da dobije, ali "prerano", jer je završila na sedmom mestu - poslednjem koje vodi na Mundobasket 2014. u Španiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će ovo biti francusko veče moglo je da se nasluti i sat i po pre finala, jer je Toni Parker tada sam izašao na parket šutirao, pripremajući se za nastup u najvećoj utakmici koju evropska košarka ima. Parkera šut nije baš nešto naročito služio kada je finale počelo, ali je dovoljno mučio Litvance, čiji su koš zatrpavali njegovi saigrači.

Ipak, najpre je bolje krenula ekipa selektora Jonasa Kazlauskasa, koja je uz raspoloženog Linasa Kleizu i njegovih devet poena u prvoj deonici dobila tu četvrtinu sa 22:19. Tek potom razigrali su se "trikolori". Uz sjajnog Batuma, njegove tri trojke i 17 datih poena do kraja 20. minuta, te čak devet igrača koji su se upisali u strelce, Francuzi su sjajnom odbranom zaustavili Litvance na samo 12 datih poena, a bacili im čak 31, uključujući i dalekometnu trojku Dioa i to u akciji za koju im je preostalo samo devet desetinki posle tajmauta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle takvog naleta "trikolora", ni predah tokom poluvremena nije pomogao trostrukim prvacima Evrope. Kazlauskas je delovao pomalo pogubljeno, kasno tražeći tajmaute tokom dobrih perioda rivala, Kleiza je muku mučio sa povređenom šakom, a Francuzi su igrali kao u transu, bilo da su koristili fizičku prednost protiv odbrane "1-na-1", bilo prodore Parkera i dobre šuteve sa distance protiv "zone". Izgradili su tako i "+22" u trećoj četvrtini, dozvolivši više suparniku ni da pomisli na zlato. Ono je, od ove nedelje, 22. septembra 2013, francusko. Po prvi put. I to, po svemu viđenom u finalu, više nego zasluženo.

Batum je sa 17 poena i 6 skokova bio najefikasniji igrač novih prvak aEvrope, Ažinsa je postigao 15, uz šest skokova, četri manje od Želabala koji je ubacio šest poena, a Toni Parker, kog je selektor Vensan Kole u poslednjem minutu izveo iz igre da bi mu i on, poput publike u ljubljanskim "Stožicama" aplaudirao, finale je završio sa 12 poena (šut 6/17), tri asistencije i dva skoka. Kleiza sa 20 poena (šut 8/12) i Kalnietis sa 19 bili su najefikasniji u selekciji Litvanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Eurobasket 2013

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo