EUROPA IMA NOVE VLADARE: / Gasol i društvo uništili nemoćne Litavce

Image
Foto: AFP

Košarkaši Španjolske po treći su put u povijesti postali prvaci Europe nakon što su u finalnom susretu EuroBasketa pred 24.

20.9.2015.
21:04
AFP
VOYO logo

Španjolci su sve tri titule osvojili u posljednjih šest godina. Slavili su i 2009. u Poljskoj, te dvije godine kasnije u Litvi, dok su na posljednjem EP-u osvojilio broncu. Litva je, pak, na drugom EP-u uzastopce osvojila srebro. Prije dvije godine u Sloveniji u finalu je izgubila od Francuske (66:80).

Furiozan početak Španjolaca

Španjolci su furiozno ušli u utakmicu. Već nakon pet minuta imali su 11 koševa viška (15:4), s koliko se otišlo i na prvi odmor (19:8). Na otvaranju druge dionice Španjolska je pobjegla na plus 15 (23:8), a zatim i na 16 razlike (34:18). Litva je ipak u posljednje tri minute druge četvrtine uspjela smanjiti veliki zaostatak na podnošljivih osam razlike (41:33). No, sve njihove nade u veliki preokret nestale su u prvih pet minuta treće četvrtine kada je Španjolska serijom 11:2 pobjegla na velikih 17 koševa prednosti (52:35). Ostatak utakmice bilo je tek odrađivanje posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolce je do krune predvodio sjajni Pau Gasol s 25 koševa, 12 skokova i četiri asistencije. Sergio Llull je dodao 12 koševa, Rudy Fernandez 11, a Nikola Mirotić osam koševa. Kod Litve najefikasniji su bili Renaldas Seibutis i Mantas Kalnietis s po 13 koševa, dok je Jonas Mačiulis dodao deset koševa i devet skokova. Briljantnog Gasola, koji je u polufinalu protiv Francuske ubacio 40 koševa, publika je zasluženo ispratila ovacijama. Dakako, nije ni potrebno spominjati da je proglašen najkorisnijim igračem (MVP) natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EPSKO POLUFINALE: /

Čudesni Gasol šokirao francuske navijače i oduševio čitav svijet

Image
EPSKO POLUFINALE: /

Čudesni Gasol šokirao francuske navijače i oduševio čitav svijet

Revanš za 2003.

Osim što su došli do trećeg naslova kontinentalnog prvaka, Španjolci su se revanširali Litvancima za poraz u finalu Eurobasketa 2003. u Švedskoj. Litva je tada slavila s 93:84 iako je Gasol ubacio čak 36 koševa.

Podsjetimo i da su brončanu medalju u Lilleu na oduševljenje domaće publike osvojili francuski košarkaši koji su u utakmici za treće mjesto pobijedili Srbiju s 81:68.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo