Drama nad dramama: Real dozivio sok u finalu

Kosarkasi Maccabija senzacionalni su prvaci Europe! U finalu zavrsnog turnira Eurolige u Milanu nakon produzetka su bili bolji od favoriziranog Real Madrida sa 98:86.

18.5.2014.
22:29
VOYO logo

Sesti je to naslov europskog prvaka za Ponos Izraela i prvi nakon 2005. godine. Za 54-godisnjeg trenera Maccabija Davida Blatta to je prva europska kruna, a do nje je stigao iznimno trnovitim putem. Izbacio je u cetvrtfinalu Armani Milano koji je imao prednost domaceg terena, u polufinalu je u petak pobijedio bogati CSKA, a na koncu u finalu i Real Madrid koji je dva dana ranije deklasirao Barcelonu sa 100:62.

Nije taj rezultat, medutim, uplasio Maccabi, a nije ga obeshrabrio ni zaostatak u prvom poluvremenu. Dvaput je Real u drugoj cetvrtini imao po 11 koseva prednosti, ali u samoj zavrsnici je veteran David Blu sa sedam uzastopnih koseva otopio zaostatak Maccabija na samo minus dva (35:33).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trecoj je cetvrtini klub iz Tel Aviva i poveo, ali nijedna se momcad nije ozbiljnije odlijepila. U istom je ritmu nastavljeno i u zavrsnoj cetvrtini, momcadi su se izmjenjivale u vodstvu, a Real je cetiri minute prije kraja poveo sa 67:63. Uslijedila je, medutim, serija Maccabija 10:2 i Izraelci su 58 sekundi prije kraja poveli sa 73:69. Sada to oni nisu uspjeli sacuvati, pa su Madridani slobodnim bacanjima Sergija Rodrigueza i Ioannisa Bourousisa dosli do izjednacenja.

Tyrese Rice u zadnjem napadu nije pogodio tricu za naslov, ali onda se u produzetku pretvorio u apsolutnog junaka. U dodatnih je pet minuta americki playmaker ubacio cak 14 koseva i bio potpuno nezaustavljiv za Realovu obranu. Madridani su u tom razdoblju bili nemocni i u napadu i njihov san o devetom naslovu europskog prvaka se ponovno rasplinuo. Podsjetimo, u lanjskom su finalu izgubili od Olympiacosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/V4wf_9fvgV4

Rice je zakljucio utakmicu s 26 koseva, Ricky Hickman je dodao 18, Devin Smith 15, a David Blu 14 za Maccabi. Nas Andrija Zizic nije igrao, ali ostat ce zapisano da je s 34 godine osvojio svoj prvi europski naslov. U dresu Reala je Sergio Rodriguez ubacio 21, a Rudy Fernandez 15 koseva. Hrvatski reprezentativac Dontaye Draper nije bio u sastavu zbog ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj spomenimo i da je naslov kao sportski direktor Maccabija uzeo i nas Nikola Vujcic. Prije devet godina, kada je klub iz Tel Aviva zadnji put bio prvak Europe, Vujcic je bio jedan od kljucnih igraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo