Zarazni optimizam hrvatskog bisera: 'Spremni smo za najveće stvari!

Mladi hrvatski košarkaš Dario Šarić sve se bolje snalazi u Istanbulu u kojem od početka ove sezone igra za tamošnji Anadolu Efes.

19.12.2014.
19:58
VOYO logo

"Bilo mi je teško na te dvije utakmice, ali sada je to daleka prošlost. Možda sam previše htio, a trener je odlučio da će s igračima iskusnijima od mene lakše doći do pobjeda. Barem mi je tako objasnio. Posljednji tjedni su pokazali da je to bio ispravan potez. Dva mjeseca kasnije proglašen sam MVP-jem mjeseca u Euroligi", istaknuo je Šarić u intervjuu za Jutarnji list.

Prije Šibenčanina je od hrvatskih košarkaša samo Ante Tomić bio MVP mjeseca u najelitnijem europskom klupskom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zar Bojan Bogdanović nikada nije bio? Wow, velika čast je biti uz elitu. Tomić je posljednjih godina jedan od najboljih euroligaških centara. Za mene je to čast i obaveza, ne mislim se zadovoljiti sa samo jednim izborom."

//www.youtube.com/embed/vAqJ-EmTAes

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 'šepavog' početka, odnos s trenerom Ivkovićem je napredovao što se vidi i po Šarićevoj velikoj minutaži.

"Trener je strog, zahtjevan, ali meni to odgovara. Fascinira me energija koju ima za čovjeka svojih godina (71). Većinu treninga sam odradi, bez pomoćnika. Njegova filozofija je da stalno trebamo biti na ‘sto posto’, maksimalno spremni. Istina i da puno galami na sve nas, ali voli pričati s igračima, i objašnjavati zahtjeve… Sporije suparnike trebam napadati licem, protiv bržih se spuštati leđima prema košu, naglašava mi da trebam biti raznovrstan u igri, imati više dimenzija. Pokazatelj mog napretka je i da se u posljednje vrijeme sve više akcija radi za mene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarić je mogao od ove sezone igrati u NBA ligi, konkretno u Philadelphiji koja ima prava na njega, ali radije se odlučio još dvije sezone kaliti u Europi.

"Teško mi je reći jesam li pogriješio, bi li bilo bolje da sam već sada u NBA-u", iskreno priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/M1pGfSJZzks

Hrvatsku reprezentaciju sljedeće godine očekuje Eurobasket na kojem će braniti četvrto mjesto. Prvi krug će naši igrati u zagrebačkoj Areni, a nakon toga sele u Francusku koja je također jedan od četiri domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda će mi to biti jedino domaće prvenstvo u životu i ne želim da samo tako prođe pored mene. Čim se sjetim prijateljske utakmice protiv Litve prođu me trnci, a na prvenstvu će biti još žešće i vatrenije. Nema ljepšeg od igranja velikih utakmica pred svojim navijačima. Malo mi je žao što cijeli Eurobasket nije u Hrvatskoj."

Unatoč slabom nastupu reprezentacije na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj (deseto mjesto), Šarić ima velike ambicije na EP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S kemijom kao u Sloveniji, a i tamo smo imali veliku podršku navijača, spremni smo za najveće stvari, otići korak dalje nego prije dvije godine. Ne mogu ništa prognozirati, ne znam niti u kojim sastavima će biti reprezentacije, ali znam što želim. Većina nas imat će vrhunske klupske sezone, a na EP-u moramo biti još bolji. Barem deset posto. I tada ćemo doći u stanje u kojem bismo mogli ostvariti snove."

"Na SP-u nas je skupo koštala uspavanost na počecima utakmica, svojevrsni ‘lako ćemo’, iako ne znam otkud se i zašto pojavio. Nemam objašnjenja za tu uspavanost koja se javila već protiv Filipina, ali tu smo utakmicu izvukli. Za razliku od Senegala od kojeg nismo smjeli izgubiti. Na Eurobasketu ne smijemo biti takvi, inače uzalud nam dobar ždrijeb i križanje s najslabijom skupinom u osmini finala", zaključio je Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo