'FUCK YOU SERBIA' / Burna reakcije Crvene zvezde na potez s utakmice koji podigao buru: Spominjali NATO, Kosovo, traže kazne

Image
Foto: Bane T. Stojanovic/PIXSELL

Beogradski klub oglasio se priopćenjem u kojem su pojasnili svoju odluku

4.4.2022.
15:04
Bane T. Stojanovic/PIXSELL
VOYO logo

Košarkaši litavskog Žalgirisa i Crvene Zvezde u Kaunasu odigrali su u nedjelju odgođenu utakmicu Eurolige. Nju je obilježila neugodna situacija s početka utakmice. Naime, Zvezdaši su odbili držati u rukama ukrajinsku zastavu s porukom "zaustavite rat" zbog čega su ih domaći navijači glasno izviždali.

S druge strane, košarkaši Žalgirisa su sa sucima držali zastavu kako bi dali podršku ukrajinskom narodu. To je inače postala i praksa uoči svake euroligaške utakmice u Kaunasu što su prihvatile i gostujuće momčadi, ali ne i igrači Zvezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanac reagira

Nakon svega američki košarkaš u redovima srpskog kluba Aaron White odlučio je ograditi se.

"Našoj momčadi je rečeno da ne diramo zastavu. Želio bih da bude jasno da ne podržavam rat i želim mir u svijetu", napisao je na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon utakmice Zvezda se oglasila priopćenjem u kojem su pojasnili potez svojih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"KK Crvena zvezda u cilju sprječavanja bilo kakvih spekulacija i politizacije gesta naših igrača prije početka utakmice u Kaunasu i košarke u cjelini, primoran je da se oglasi povodom svih događanja tijekom zaostale utakmice 21.kola Eurolige protiv Žalgirisa u Kaunasu.

Zauzeli poziciju

KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i slijedi službene stavove naše države, u službenoj komunikaciji s Euroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana prije utakmice u Litvi , da neće dozvoliti politizaciju i nositi transparent u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili sudionici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola „STOP RATU“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači i stručni stožer KK Crvena zvezda slijedili su, i ponašali se u skladu s odlukom najviših organa kluba koji su takvu odluku donijeli, uključujući i prvotimca našeg kluba Aarona Whitea koji se bez zamjerki pokorio odluci kluba i svojim primjerom pokazao da je dio tima i kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brane svog igrača

Zato i ovim priopćenjem KK Crvena zvezda staje u obranu svog igrača koji se neopravdano našao na udaru dijela javnosti, jer se zalaže za iste vrijednosti kao i klub čije boje nosi, a to je mir, prestanak ovog rata i stradanje nedužnih civila i djece! Upravo slučaj Aarona Whitea koji je igrao i za Žalgiris (koji je kao klub ovu situaciju zloupotrebio) i trenutno nastupa u dresu Crvene zvezde, pokazuje svu apsurdnost i težinu situacije u kojoj smo se svi našli, ali i opasnost miješanja politike u sport!

Zato apeliramo na sve Zvezdaše da ne osuđuju Aarona Whitea i ne miješaju ga u politiku (i relacije koje možda i ne razumije), već da ga podrže kao sportaša, igrača Crvene zvezde koji se od svog dolaska u naš klub ponaša kao vrhunski profesionalac, i koji je u nedjelju navečer bespogovorno stao uz svoj tim i učinio što mnogi u njegovoj (specifičnoj) situaciji ne bi uradili!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na našu veliku žalost, naša molba da ne nosimo transparent koji nije neutralan nije uslišena (da li pod nečijim pritiscima), a sve nakon toga predstavljalo je politički performans a ne sport, i ozbiljno je narušilo osnovna načela Eurolige i košarke!

'Fuck you Serbia'

KK Crvena zvezda ne može drugačije protumačiti skandiranja „Fuck you Serbia“, napad i izbacivanje navijača Crvene zvezde samo zato što su nosili zastavu naše zemlje, oduzimanje zastave Republike Srbije koja je suverena država, isticanje zastave NATO (koja u našoj zemlji iz već poznatih razloga i Nato agresije predstavlja provokaciju) i promociju parole „Slava Ukrajini“ koja u našoj zemlji ima potpuno drugačiju povijesnu konotaciju i smisao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo li se danas 2022. godine upitati zašto 1999. godine u tijeku NATO agresije i ubijanja tisuće nevinih civila i djece, dok su osvajali ovo takmičenje košarkaši Žalgirisa nisu nosili transparent „Zaustavite agresiju na Jugoslaviju“?

Spominju Kosovo

Može li po ugledu na jučerašnje događaje, sada KK Crvena zvezda s istim pravom zahtijevati od svih aktera utakmica u Beogradu da nose transparent „Kosovo je Srbija“ kako bi još više internacionalizirali problem pokušaja otimanja naše južne pokrajine i 17 posto dijela teritorije Republike Srbije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KK Crvena zvezda se uvijek trudio biti dobar domaćin gostujućim klubovima i zaštititi od bilo kakve politizacije, ali i promovirao mir, što smo nošenjem transparenta s antiratnim porukama i tijekom ove sezone potvrdili na više utakmica od početka sukoba u Ukrajini!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato sada imamo svako moralno i drugo pravo očekivati da Euroliga hitno reagira, pokrene disciplinski postupak i na adekvatan način sankcionira ovo kršenje osnovnih načela i Bylaws-a Eurolige i da, u skladu s njim, kazni odgovorne za ispolitizirane i očigledno unaprijed pripremljene incidentne situacije i maltretiranje naše ekipe, naših navijača i uvrede na račun naše zemlje i našeg kluba u Kaunasu.

U suprotnom, otvaraju se vrata i mogućnosti da svi sudionici Euroliginih takmičenja koriste svoje utakmice za promociju politike, svojih problema i nezadovoljstava, a ne sporta. Jasno je čemu to vodi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KK Crvena zvezda će bez obzira na sve događaje u Kaunasu, nastaviti promovirati prave vrijednosti košarke i natjecanja u kojima sudjeluje"

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo