BOLESNO BOGATA LIGA: / NBA košarkaši zarađivat će 10 mil. dolara godišnje u prosjeku, a mega-zvijezde potpisati nevjerojatne ugovore

Image
Foto: AFP, EZRA SHAW

Dan prije krajnjeg roka, u Miamiju je postignut dogovor igrača i vodstva NBA lige o kolektivnom ugovoru u radu koji će košarkašima donijeti još veće bogatstvo.

15.12.2016.
12:04
AFP, EZRA SHAW
VOYO logo

NBA liga je jedan od najprepoznatljivijih brandova u svijetu sporta, moć marketinga i globalizacije učinili su svoje, pa se u američkog profesionalnoj košarci zarađuje više nego ikad. Sve to trebalo je pretočiti u novi ugovor između vodstva lige i sindikata igrača, ali za razliku od nekih prošlih vremena, kad je NBA ligom zavladao čak o "lockout", sad je sve prošlo glatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor bi trebao vrijediti za sljedećih sedam sezona, a nevjerojatni su financijski podaci koji su procurili nakon dogovora, iako o njima službeno nije želio govoriti povjerenik lige Adam Silver.

Sljedeće sezone prosječna bi godišnja plaća mogla skočiti na 8,5 milijuna dolara, a do sezone 2020/21 čak na deset milijuna. Dolara. U prosjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolje - 36 milijuna dolara godišnje

Na svoje će, dakako, doći najveće zvijezde. Maksimalni ugovor koji mogu potpisati igrači povećan je na 36 milijuna dolara godišnje. Naravno, takav iznos rezerviran je na mega-zvijezde. LeBron James i Kevin Durant su u iščekivanju promjena potpisali kratkoročne ugovore.

Sad bi mogli zaraditi čak 210 milijuna dolara za petogodišnji ugovor. Rekord Mikea Conleya od 153 miljuna dolara ubrzo će postati povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je velika stvar'

U pregovorima koji su trajali mjesecima, dogovoreno je da će ubuduće igrači sami moći kontrolirati svoja marketinška prava, a dosad je to radila NBA liga, po čemu je bila iznimka u američkom profesionalnom sportu.

"Ovo je fantastično. Jako sam uzbuđen i sretan zbog naših navijača i vlasnika. Ovo je velika stvar", izjavio je Chris Paul iz LA Clippersa, predsjednik sindikata NBA igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegovom mjestu, svatko bi se tako osjećao...

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo